TÜZÜK DEĞİŞTİ: Bakanlar Kurulu öğrencilerin sınıf geçme kurallarını belirleyen tüzükte değişikliğe gitti. Altıncı ve dokuzuncu sınıflarda sorumlu geçme, ara sınıflarda ise ortalaması 5’in üzerinde olup sınıfta kalan öğrenciler bir üst sınıfa geçirildi. Sayı 500. Okullardaki tüm sistem altı- üst oldu

SİSTEM ALT ÜST OLDU:  KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, okulların açılmasına kısa bir süre kala 500 civarı öğrenciye sınıf geçirilmesini eğitim sistemini alt üst ettiğini söyledi. Gökçebel öğretmen nakillerin yapıldığını belirterek, birçok okulda öğretmen sayısı ve sınıfın yetersiz kalacağını hatırlattı

Ceren ÖZBİL
Bakanlar Kurulu öğrencilerin sınıf geçme kurallarını belirleyen tüzükte değişikliğe gitti. Orta Eğitim’de sınıf geçme tüzüğü altıncı ve dokuzuncu sınıflarda değiştirildi, 500 öğrenci, sınıfı geçmemesine rağmen, bir günde, birüst sınıfa taşındı.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel, Bakanlar Kurulu’nun tüzük değişikliği yaparak sınıfta kalan yaklaşık 500 öğrenciye sınıf geçirmesini öğretmenlerin hiçe sayılması olarak değerlendirdi.

Gökçebel: Eğitim sistemini alt üst ettiler

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel, 2015-2016  Eğitim ve Öğretim yılının başlamasına günler kala tüzük değişikliğine gidilerek sınıfta kalan 500 civarı öğrencinin sınıf geçirilmesinin eğitim sistemini alt üst ettiğini anlattı. Gökçebel şu şekilde konuştu:
“Zaten adı sansasyonlarla anılan Kemal Dürüst Eğitim Bakanlığı’na atanırken böyle şeylerin yaşanmasını bekliyorduk. Bu yapılan gerçekten olacak gibi bir şey değil. Bu uygulama öğrenciler arasında adaleti ortadan kaldırıyor. Dolu getiren de boş getiren de eşit olacak anlamına geliyor.”

“Okulların yapısı bozulacak”

Bu uygulamanın okulların yapısını da bozacağından söz eden Gökçebel, öğretmen nakillerinin daha önceden yapıldığını hatırlattı. Gökçebel yaklaşık 500 öğrencinin sınıfının değişmesiyle okulların yapısının bozulacağına işaret ederek “Bu siyasilerin devlet okulları üzerinde oynadığı bir oyundur” dedi.

Kolejlere de müdahale

Sorunun sadece sınıf geçme sisteminin değiştirilmesi ile kalmayıp, ayni zamanda kolejlerdeki kontenjan sayısının da artırıldığını ifade eden Gökçebel bu doğrultu da Gazimağusa Türk Maarif Koleji’nde 28 Lefkoşa Türk Maarif Koleji’nde 15, Girne Türk Maarif Koleji’nde ve Güzelyurt Türk Maarif Koleji’nde 10’ar ve İskele Türk Maarif Koleji’nde de bu sayının 5 olarak artırıldığına işaret etti. Koleji kazanmak için ailelerin de çocuklarının da ciddi bir zahmet harcadığını söyleyen Gökçebel, “Belli ki torpilli aileler var. Emek veren onlarca aileye yazık. Hem de çok yazık” dedi.

“Sendikamız bu duruma sessiz kalmayacak”

Gökçebel öğrenci ve velilerin bu duruma sessiz kalmaması çağrısında bulundu ve KTOEÖS’ün bu konuda mücadele başlatacağını belirtti. Bu uygulamalarla hedefin öğrencileri liseden mezun etmek ve üniversite müşterisi olmalarını sağlamak olduğunu ifade eden Gökçebel, “Siyasi rant sağlamak uğruna bunu yapıyorlar” dedi.