İşte KTÖS'ün yayımladığı mesaj;

Adamızın kuzeyindeki okullarda her akademik yılın başında yaşanan öğretmen eksikliğinin temel nedeni, adamızın kuzeyine yönelik olarak AKP hükümetinin izlediği ve işbirlikçi CTP-DP hükümetinin taşeronluğunu yaptığı kolonicilik politikasıdır.

Eğitime yeterince maddi kaynak ayrılmazken bunun yerine cami ve dini yatırımlara hız verilmesi, adanın kuzeyine sistematik olarak nüfus taşınması ve vatandaşlık dağıtılması sorunun özünü oluşturmaktadır. AKP hükümeti adaya taşınan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamayı Kıbrıs Türk toplumunun omuzlarına yıkmayı ve “sizi biz kurtardık”  “beslemeler” gibi söylemlerle toplumu aşağılamayı alışkanlık haline getirmişlerdir.

Eğitime ayrılan bütçenin %75’i özel okullara, özel eğitim kurumlarına, Kuran kurslarına giderken devlet okulları kaderlerine terkedilmiştir. Devlet denilen siyasi yapı vatandaşına parasız eğitim ve sağlık vermek zorundadır. Bu, devlet olmanın temel gereğidir. Okullarının en temel ihtiyacı olan öğretmenleri bile sağlamaktan aciz bir devletin, devlet olma olgusundan söz edilebilir mi?
“Kadro yok gerekcesi” ile okulları öğretmensiz bırakan zihniyet siyasi mevki atamalarına, camilere, Kuran kurslarına, yerli işbirlikçi sermayeye kaynak bulabilmektedir. Görüleceği üzere rejimin bekçiliğini yapanların önceliklerinin neler olduğu ortadadır. 

    Eğitimde yaşanan sıkıntıların temelinde ekonomik değil siyasi gerçekler olduğu açıktır. Kıbrıs Türk toplumunun 76 milyona öğretmen yetiştiremeyeceği ortadadır. Bu çerçevede adamızın kuzeyine yapılan sistematik nüfus aktarımı durmadıkca, eğitime ayrılan bütçe devlet okullarına aktarılmadıkça ve işbirlikçi hükümetler Kıbrıs Türk Toplumunun menfaatlerini öne çıkarmadıkça sorunlar sürecektir.