Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen), Kıbrıs Türk toplumunun değeri olan herhangi bir kuruluşun gerek “alım garantili anlaşmalarla” gerekse “özelleştirme” adı altında “peşkeş” çekilmesine izin vermeyeceğini ve bu konularla ilgili atılacak herhangi bir adım karşısında meşru her yola başvuracağını bildirdi.

El-Sen Genel Başkanı Çağlayan Cesurer yazılı açıklamasında, son günlerde gerek yazılı gerekse görsel basında Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanacak 2016-2018 Ekonomik Protokolü’nde bulunduğunu savunduğu “özelleştirmelerle” ilgili Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın açıklamalarını dikkatle takip ettiklerini kaydetti.

İmzalanması muhtemel protokolde telekomünikasyon, limanlar ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu gibi toplumun elinde son kalan “can damarlarının” özelleştirilmeleri ile ilgili hükümler bulunduğuna işaret eden Cesurer, bugüne kadar görev yapan hükümetlerin “İmzalamazsanız maaş ödeyemezsiniz” tehditlerine maruz kaldıklarını savundu.

Cesurer, şimdi söz konusu protokolün UBP-DP hükümeti tarafından “kayıtsız-şartsız” imzalanacağını savunarak, özellikle Kıb-Tek’in “Düzgün, düzenli, kesintisiz ve daha ucuz elektrik sağlamak için TC enterkonnekte sistemine bağlanması” açıklamalarının, Kıb-Tek’i birilerine “peşkeş” çekme hazırlıkları olduğunu iddia etti.

Kablo ile elektrik ve alım garantili bir anlaşmanın ülkeye zararlı olacağını savunan Cesurer, şunları kaydetti:

“Ülkemizin elden giden tüm değerleri gibi enerji sektörü de çok önemlidir. Bu bağlamda Kıbrıs Türk halkı adına Başbakan Hüseyin Özgürgün’e şunları soruyoruz: 

TC’den kablo ile elektrik getirmenin düzgün, güvenli ve en önemlisi ucuz olacağını neye dayanarak söylemektedir?

Özellikle enerji konusunda yapılmış alım garantili anlaşmaların topluma zararı Sayıştay raporlarında varken yeni bir alım garantisi vermek ne kadar doğrudur?

8 ay önce hükümet ortağı olduğu zaman hükümet programına KIB-TEK’in özerk bir yapıya kavuşmasına imza atmamış mıdır? Ne değişmiştir? Bilinmelidir ki bu gibi sorular toplumun ve dolayısıyla Kıb-Tek çalışanlarının aklında bulunmaktadır ve cevapları açıkça beklenmektedir.

Sendikamız El-Sen bu güne kadar ve bundan sonra da hiçbir dayatmaya boyun eğmemiş ve eğmeyecektir.”