Meclis Genel Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile KKTC hükümeti arasında imzalanan enerji alanında işbirliğine ilişkin anlaşma ve bu anlaşmaya dayanarak atılması planlanan adımlarla ilgili genel görüşmesini 24 Ekim’de yapacak.

CTP Milletvekilleri Ferdi Sabit Soyer, Fazilet Özdenefe ve Doğuş Derya’nın birlikte sunduğu “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC Hükümeti Arasında İmzalanan Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma ve Bu Anlaşmaya Dayanarak Atılması Planlanan Adımlarla İlgili Genel Görüşme Açılması Önergesi”nin ön görüşmesi, Genel Kurulda oylamaya sunuldu. Söz konusu konuda genel görüşme açılması oy birliğiyle kabul edildi.  Görüşme, 24 Ekim’de yapılacak.

DERYA

Genel Kurulda, ilk sözü öneri sahiplerinden CTP Milletvekili Doğuş Derya alarak,bu görüşmeyi protokol imzalanmadan önce istediklerini anımsattı.

Meclisin ve halkın bu anlaşma konusunda bilgisi olmadığını söyleyen Derya,anlaşmanın ekonomik, finansal, siyasi sonuçlarının önemine işaret etti.

CTP’nin enterkonnekte sisteme karşı gibi lanse edilmeye çalışıldığını ancak bunun doğru olmadığını belirten Derya, anlaşmayla ilgili çekinceleri dile getirdi.

Hükümetin Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun sürdürülebilir olması, KTHY gibi olmaması için ne gibi önerileri olduğunu soran Derya, yenilenebilir enerji üzerine öngörülen yatırımların neler olduğunu da sordu.

Derya’dan sonra UBP adına söz alan Sunat Atun, TDP adına söz alan Zeki Çeler, CTP adına söz alan Tufan Erhürman ve DP adına söz alan Serdar Denktaş, Meclis Genel Kurulu’nda elektrik konusunda genel görüşme açılması önergesine oylarının olumlu olduğunu kaydetti.

ATUN

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, bu konuda önerge verilmesinden memnun olduklarını, UBP olarak önergeye oylarının olumlu olacağını belirtti.

Genel görüşme için önerge verilmese de gündem dışı konuşmaların olduğu günde bunu gündeme getireceğini dile getiren Atun, önergeyi hazırlayan vekillere teşekkür etti.

Doğal kaynaklar konusunda küresel gelişmelerin dikkate alınması gerektiğini de belirten Atun, “Dünya küresel bir köydür, biz de burada kendi pozisyonumuz dahilinde tespit ve talep eder durumda olmalıyız” dedi.

ÇELER

TDP Milletvekili Zeki Çeler, önergeye oylarının olumlu olacağını belirterek, uluslararası anlaşmalar konusunda, Mecliste genel görüşme yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Çeler, siyasi partilerden,kurumlardan ve toplumdan gelen öneriler dikkate alınırsa imzalanacak anlaşmalara karşı isyanın olmayacağını belirtti.

ERHÜRMAN

CTP milletvekili Tufan Erhürman, konuşmasında, “CTP elektrikte izole yapıdan kurulup büyük sisteme atılan adımları destekliyor” vurgusunda bulundu.

Hükümetin anlaşmayla tüketicinin daha ucuza elektrik alacağını vurguladığını belirten Erhürman, “Elektriğin daha ucuz olacağını burada tartışarak ortada koyalım. Çalışmalar olmayacağı yönündedir ama ön yargılı olmak istemiyor, bu anlaşmanın bizi büyük sisteme bağlayacak bir anlaşma olmasını arzu ediyoruz… Sanırım meclisin ortak amacı da bu yönde” dedi.

Doğuş Derya konuşurken, Serdar Denktaş’ın yerinden ‘keşke fırsat verseydiniz de biz konuyu önce hükümet olarak konuşsaydık, Mecliste sonra konuşurduk’ dediğini söyleyen Erhürman,“Demek ki konu hükümette konuşulmadı.

Önümüzde bir hafta var, hükümet de konuşsun” ifadesine yer verdi.

Anlaşmanın içeriği konusunda da bir değerlendirmede bulunan Tufan Erhürman,  “Bu anlaşma hukuken bir çerçeve anlaşması değil, Serdar Denktaş’ın da dediği gibi bir niyet metnidir” dedi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Demokrat Parti adına konuşarak, yapılacak genel görüşmede bütün görüşlerin yer alacağını, DP olarak önergeye olumlu oy vereceklerini söyledi.