Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, “Engelli Dairesi” oluşturulması ve engellilerle ilgili tüm işlerin tek elden bu daire tarafından yürütülmesi amacıyla bir çalışma yapıldığını söyledi.

Saner, konunun bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında da ele alınacağı bilgisini verdi.

Bakan Saner bu sabah bir süre önce yasal engellerden dolayı inşaatı durdurulan ve nisan ayında yeniden başlatılan “Engelsiz Yaşam Evi” alanında basına açıklamalarda bulundu. Saner’e ziyaretinde Engelsiz Yaşam Platformu Başkanı Güliz Kaner, Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Aydan Başkurt ve Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit de eşlik etti.

Saner, geçtiğimiz hafta araziden dolayı meydana gelmiş tüm yasal sorunları ortadan kalkan projenin hem kendileri hem de engelli bireylerin aileleri için çok önemli olduğunu vurguladı.

FARKLI GELİŞEN BİREYLERE GÜVENLİ ORTAM

Saner, projenin amacının farklı gelişen bireylerin güvenle yaşayabilecekleri, sosyal uyum becerilerini ve iş becerilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratmak, yaratılacak güvenli çevrede, kültürel faaliyetlerde bulunmalarını sağlayarak topluma katılımlarını daha güçlü hale getirmek olduğunu vurguladı.

Böyle bir yaşam alanının KKTC’de bir ilk olacağını da ifade eden Bakan Saner, projeden ve STÖ-devlet ortaklığından son derece mutluluk duyduğunu belirtti ve hayırlı olmasını diledi.

Ersan Ersan, engelli federasyonlarının gerek Başbakanlık gerekse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı ziyaretlerinde isteklerinin merkezinde bulunan “Engelli Dairesi”nin hayata geçmesine az bir zaman kaldığını ve konunun bugün Bakanlar Kurulu’nda da ele alınacağını da açıkladı.

KİBRİT: “PROJENİN YENİDEN BAŞLADIĞINI GÖRMEKTEN MUTLULUK DUYDUK”

Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit de çeşitli nedenlerden dolayı inşaatı duran Engelsiz Yaşam Evi projesinin yeniden başladığını görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, Bakan Saner’e katkılarından dolayı teşekkür etti.

Sosyal devlet olmanın gereği olan engellilerin yaşamını kolaylaştıracak icraatların önemine işaret eden Kibrit, “Belki de bu yaşam evi sayesinde ağır engelli arkadaşların yaşadığı sıkıntılar ortadan kalkacak, engelli ailelerin ‘biz öldükten sonra çocuklarımıza kim bakacak’ sorusu da ortadan kalkacaktır” şeklinde konuştu.

Bu tip projelerin ihtiyaç duyulan her noktada hayata geçmesini beklediklerini söyleyen Kibrit, “Engelli Dairesi”nin de engellileri bir sorunun çözümü için daire daire, birim birim gezmekten kurtaracağını ifade etti ve Başbakan ve Bakanlar Kurulu’ndan bakanların bu konuda efor sarf etmesini beklediklerini dile getirdi.

1469096168.jpg

KANER: “PROJE BİTİNCE ADETA BİR KÖYÜ ANDIRACAK”

Engelsiz Yaşam Evi Platformu Başkanı Güliz Kaner de, bakanlığın konuyu ivedilikle ele alıp inşaatın devamını ve en erken zamanda bitirilmesini sağlaması gerektiğini kaydetti. Kaner, projenin bitimiyle bölgenin eğitim binaları, spor salonu, çocuk oyun parkı, kermes alanı, tarım alanı, hayvanat bahçesi ve açık hava spor alanlarıyla adeta bir köyü andıracağını ifade etti.

“2 YIL İÇİNDE BİTMESİ GEREKİR”

Birinci etabın başlamasıyla birlikte ikincinin de başlayıp en geç 2 yılda projenin tümüyle bitirilmesi gerektiğini belirten Kaner, böylelikle hem atölyelerin hem konaklama alanlarının açılabileceğini söyleyerek, bölesi bir projenin Ortadoğu’da bir ilk olacağına işaret etti.

PROJE DETAYLARI

Engelsiz Yaşam Evi’nin inşaatının sürdüğü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kullanımındaki 18 dönümlük arazi, Lefkoşa’ya bağlı Minareliköy sınırları içerisinde Ercan-Lefkoşa istikametindeki yolun, Değirmenlik kavşağını Lefkoşa yönünde geçtikten sonra yolun güney kısmında konumlanıyor. 
Engelli bireylerin sürekli kalabilecekleri yatılı bir merkez olma özelliğiyle ülkede bir ilk olacağı belirtilen Engelsiz Yaşam Evi’nin mimari projesi,  sivil toplum örgütleri aracılığıyla Yüksek Mimar Tunç Adanır tarafından hazırlandı.

Yapı blokları şu bölümlerden oluşuyor:

İdari Bölüm ve Atölyeler 2040 m2, 32 yatak kapasiteli 18 Yaş Üstü Yatakhane Binası 1000 m2, 16 yatak kapasiteli 18 yaş Altı Yatakhane Binası 570 m2, Çamaşırhane Binası 40 m2, Kapalı Yüzme Havuzu ve Spor Salonu Binası 2350 m2.

Açık alanlara ayrılan bölümlerse şöyle:

İdari ve Eğitim Binası Oto-Park Alanı 1615 m2, Spor Salonu oto-Park Alanı 750 m2, Çocuk Oyun Parkı 885 m2, Açık hava Kermes Alanı 1470 m2, Tarım Alanı 1330 m2, Hayvanat Bahçesi 900 m2 Açık Hava Spor Alanları 725 m2. 

1469096166.jpg