İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Engelsiz Yaşam Evi Projesi’nde ihale aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Akansoy, projenin tamamlanmasıyla hem engelli bireylerin güvenle yaşayabilecekleri çok yönlü  bir merkez yaratılacağını, hem de aile bakımını kaybetmiş engellilerin tam zamanlı bakımlarının yapılabileceği bir ortam sağlanarak ailelerin  endişesinin de ortadan kaldırılacağını kaydetti.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla mesaj yayınlayan Akansoy, Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Engelliler Günü” olarak kabul edilen 3 Aralık’ın, engelli bireylere yönelik toplumsal farkındalığın artırıldığı, engellilere karşı sorumlulukların bir kere daha hatırlandığı anlamlı bir gün olduğunu vurguladı.

Toplumun ayrılmaz parçası engellilerin, yaşam kalitelerini yükseltmek için istihdam, özel eğitim, rehabilitasyon gibi imkanların sağlanması, ortak yaşam alanlarının engellilerin kullanabilecekleri şekilde düzenlenmesinin büyük önem taşıdığını belirten Akansoy, İçişleri ve Çalışma  Bakanlığı,  Çalışma Dairesi Özel İstihdam Şube  Amirliği ve Sosyal Hizmetler Dairesi’nin bu doğrultuda çalışmalarına devam ettiğini ifade etti.

Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde Girne, Gazimağusa ve Güneşköy’de hizmet veren 18 Yaş Üstü Rehabilitasyon Merkezleri’ne 94  engelli  gencin devam ettiğini kaydeden Akansoy,  bu gençlerin merkezler aracılığıyla temel yaşam becerilerini geliştirerek sosyal hayata  uyumlarını daha da güçlendirdiklerini vurguladı.

Akansoy, şöyle devam etti:

“Engelli  çocukları olan  ailelerimizin yıllardan beri dile getirdiği bir  eksiklik olan Engelsiz Yaşam Evi Projesi’nde ihale aşaması tamamlanmak üzeredir. Projenin  inşaatının sonlanmasıyla,  hem engelli  bireylerin  güvenle yaşayabilecekleri, sosyal uyum becerilerini ve iş becerilerini geliştirebilecekleri çok yönlü  bir merkez yaratılmış olacak,  hem de aile bakımını kaybetmiş engellilerin   tam zamanlı bakımlarının yapılabileceği bir ortam sağlanarak ailelerin  endişesi de ortadan kaldırılmış olacaktır”

Akansoy, her insanın potansiyel bir engelli adayı olduğu gerçeğinden hareketle, engellilere  daha fazla yaşam alanı açma, dışlamadan, soyutlamadan, ötekileştirmeden  hayatın her alanına katmanın herkesin ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı.