Gözde Süreç Sarı 

CTP milletvekili Tufan Erhürman, konuyla ilgili tartışma yapanların Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme hakkı doğrultusunda tartıştığını, Türkiye’nin vereceği desteklere karşı bir duruş olmadığını söyledi.

Erhürman, yasa tasarısında yer alan ve Türkiye’nin hangi alanlarda yardım sağlayacağına ilişkin maddeleri okuyarak, ofis aracılığıyla TC’nin yardım yapacağını, bu maddeyle ilgili kendileri açısından bir sorun olmadığını belirtti.

Erhürman, gençlere daha iyi şartlarda spor yapma imkanı sağlanmasına yönelik destek verilmesine karşı olmadıklarını, eleştiri konusunun bu olmadığını dile getirdi.

KKTC Anayasası’na değinen Erhürman, anlaşma metninin birinci maddesinde yer alan bir maddeyi okudu. Erhürman, söz konusu maddede KKTC tarafından uygun görülen projelerin yürütülmesine yönelik bir madde bulunduğunu söyleyerek, yürütmeden vaz mı geçildiğini, Türkiye’nin burada nasıl proje yürüteceğini sordu. Erhürman, yürütmenin KKTC tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

Barınma ve burs imkanlarının geliştirilmesinin de ofise devredildiğini söyleyen Erhüman, bunun nedenleri sordu.

Erhürman, gençler ve engellilere yönelik ihtiyaçları belirleme yetkisinin de Koordinasyon Ofisi’ne devredileceğini söyledi.

Erhürman, “KKTC makamları Anayasal yetkilerini devredecek mi, egemenlik ilkesi bir anlam ifade edecek mi mesele bununla ilgilidir” dedi.

Anlaşmanın üçüncü maddesindeki bir fıkrasında öğrenci yurtlarına ilişkin ifadeleri okuyan Erhürman, bu maddede 2012 tarihli bir anlaşmaya atıfta bulunulduğunu, YURT-KUR’un birden fazla bir yerde yurt kurabileceğine yönelik maddeler olduğunu, ancak KKTC yasalarına göre yurt açmak için KKTC makamlarından izin alınması gerektiğini, bu durumun yasada çelişkiler yarattığını kaydetti.

Bu yasa tasarısı ile kendi kendini yönetme ile ilgili açıklar yaratıldığını söyleyen Erhürman, bu açıkların Anayasa’ya da aykırı olduğunu savundu.

Erhürman, “Bu tasarı hukuken bizi yok hükmünde bir karar almaya taşıyor” dedi.

Erhürman, “Gençlik ve Spor ile ilgili bakanlıklara ait yetkileri birilerine devrediyorsunuz. Bu konu destekle ilgili değildir” ifadelerini kullandı.