Tuğçe Ülkü Aydın

İvedilik istemi konusunda ilk sözü alan CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, yasa tasarısının bir çok kez görüşülerek, geçirilemediğini ifade ederek, yeni yasa tasarısı metninin dün akşam hükümet tarafından meclise gönderildiğine dikkat çekti.

Tasarıyı çok iyi inceleyememekle birlikte, iki önemli değişikliğin dikkatlerini çektiğini ifade eden Erhürman, yeni yasayla DAÜ’nün özerk ve demokratik yapıya kavuşturulmasının amaçlandığını, ancak şu anda sunulan yasada ciddi sıkıntılar olduğunu savundu.

Yasa tasarısında yönetim kurulunda öngörülen değişiklikle özerklik açısından sıkıntılı bir durumun da söz konusu olduğunu ifade eden Erhürman, 5 üyenin Bakanlar Kurulu’nca, 1 üye cumhurbaşkanlığı, 1 tanesi ana muhalefet, bir senato üyesi, 9 üyenin bir tanesinin ise TC üniversite rektörlerinden atanacağını söyledi.

Erhürman, bunun diğer üniversitelerle ilişkilerde sorunlar yaşanmasına sebep olacağını belirterek, salt çoğunluğun Bakanlar Kurulu tarafından atanmasını eleştirdi.

Hükümetlerin değişmesiyle, bu üyelerin de değişecek olmasının başka ciddi bir sıkıntı olduğuna dikkat çeken Erhürman, bunun özerklikle bir alakası olmadığını savundu.

Atanan üyelerin, atandıkları yöntemle görevden alınabileceğini de vurgulayan Erhürman, tasarıyla ciddi bir hayal kırıklığı yaşadıklarını dile getirdi. Rektör seçim süreciyle ilgili oy verme değerlerinin çok önemli olduğunu ifade eden Erhürman, yönetsel personele düşük oy hakkı verilmesini de eleştirdi.

Erhürman bunun da üniversitenin demokratikleşmesiyle yakından uzaktan bir ilgisi olmadığını vurgulayarak, yeni öğretim yılına başlanabilmesi için, DAÜ’deki yeni seçim dönemimin en kısa zamanda tamamlanması gerektiğini, bu sebeple de yasada var olan sıkıntılara rağmen ivediliğe olumlu oy vereceklerini söyledi.

Erhürman, ancak yasa tasarısını bu haliyle kesinlikle onaylamadıklarını belirterek, tasarıda el birliğiyle ciddi düzenlemelerin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

BEROVA

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova da, DAÜ’nün özerkliği, demokratikliği, demokrasisi, kontrollü ve denetlenebilirliğinin önemine dikkat çekti.

Tasarı üzerinde çok emek harcandığını ve 172 maddelik bir tasarı ortaya çıktığına dikkat çeken Berova, tasarıda itiraz edilen 2 madde olduğunu söyledi.

“Demek ki 170 madde üzerinde uzlaşı sağlandı” diyen Bakan Berova, uzlaşı kültürünün önemine işaret etti.

2 madde üzerinde komitede görüşmelerin yapılabileceğini ifade eden Berova, asıl olanın DAÜ’de akademik olarak demokratik ve özerk bir yapılanma olduğunu vurguladı.

DAÜ’nün bir devlet üniversitesi olduğunun unutulmaması gerektiğine işaret eden Berova, idari yönetiminde de devletin ihtiyaçlarının karşılanmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Bu bakımdan yöneticiler kurulunun devlet kontrolünden olmasının önemli olduğunu vurgulayan Bakan Berova, bu konuların komitede görüşülebileceğini, bu yasama yılının sonuna gelmeden tasarının sonlandırılması temennisinde bulundu.

Tufan Erhürman yerinden söz alarak, “DAÜ devlet üniversitesi ama hükümet üniversitesi kavramı karışmıyor mu? diye sordu.

Berova, devlet yönetiminin, DAÜ’de etkin olması gerektiğini düşündüklerini, ama nüansların demokrasinin gereği olduğunu, tümünü komitede tartışacaklarını söyledi.

Konuşmalar ardından tasarının komitede ivedilikle görüşülmesi oy çokluğuyla kabul edildi.