Deniz Abidin

CTP’nin Mağusa İlçe Kongresi'nin bazı milletvekilleri tarafından boykot edilmesinin ardından parti içindeki tartışmalar sürüyor. CTP Eski Genel Sekreteri Kutlay Erk, Yeni Bakış'a yaptığı açıklamada, parti içinde yaşanan huzursuzlukların uzun sürdüğünü belirterek, yoldaşlık ilişkisi içinde olunması gerekirken bir süredir parti içinde sıkıntıların olduğunu söyledi. Erk, parti içinde Oktay Kayalp'a yönelik bazı tepkiler olduğu gibi Kayalp'ın da bazı kişilere karşı tepkileri olduğunu kaydetti. Farklı nedenler yüzünden geçmişten kalma sorunların yaşanmakta olduğuna dikkat çeken Erk, parti içinde bazı kişilerin birbirlerini yaraladıklarını belirtti. Erk, "Bu yaralar hala devam ediyor ve bu yaralar zaman zaman da kaşınıyor"diyerek, çatışmalı ilişkilerin söz konusu olduğunu kaydetti. Erk, partinin kendi içinde çok uzayan bu yaraları saracağına inandığını ifade ederek, yaraları sarılamayanların parti tabanı tarafından  destek bulamayacağını söyledi.

"Hıncı üzerinden atamayanlar itibar göremeyecek"

Erk, şöyle devam etti, "Hala kini, nefreti ve hıncı üzerinden atamayan  ve parti içerisinde çalışmalar yapmaya çalışanlar parti tabanı tarafından itibar göremeyecektir. Dolayısıyla süreç içinde ya bu yaralar sarılacak ya da parti tabanı hınç ile davranan üyeleri tercih etmeyecektir. Ben parti içinde açılan bu yaranın bu şekilde kapanacağını düşünüyorum"

"Ötekileştirmeler sorunlara yol açar"

Kasım ayında yapılacak olan kurultaya da dikkat çeken Erk, yeni başkanın herkesi kucaklamasının önem taşıdığını belirtti. Erk, bunun iç yaraların sarılmasını kolaylaştıracağını kaydetti. Erk, parti içinde ötekileştirmeler olması durumunda parti yönetimi stratejisi açısından çok önemli sorunlar ortaya çıkacağını belirtti. Erk, CTP'nin kendi içinde birlik olması durumunda çözüm, barış gibi siyasi kavgalara daha önemli katkı sağlayabileceğini söyledi.

"Çalkantılar Kıbrıslı Türklerin sorunlarını çözemez"

Erk, "CTP'nin kendi içinde yaşadığı çalkantılar varsa, elbette ki Kıbrıslı Türklerin sorunlarını çözmeye yetersiz kalacaktır. Benim endişem bu yöndedir. Umarım ki, yeni parti yönetimi, bütün parti örgütleriyle birlikte çalışmayı başarabilir. Geçmiş dönemde bazı kadrolar ötekileştirildi. Çok başarılı bir parti yönetimi yaşanmadı. Bu yeni yönetimde umarım ki daha başarılı, herkesi kucaklayan, intikam hisleriyle davranmayan bir parti yönetimi olur"diye konuştu.

"Solda birlik bir rüya"

Kutlay Erk, solda birliğin her zaman arzu edilen, ancak denendiğinde de çok fazla başarılı olunamayan bir rüya olduğunu kaydetti. Erk, 2004 sürecine giderken çok büyük bir birliktelik içinde, solun çözüm değerleriyle birlikte, aynı düşünen kitlelerin birlikteliğinin olduğuna vurgu yaptı. Erk, sol partilerin sadece kendi aralarında olan  birlikteliğinin sadece romantik bir söylem olarak kaldığına dikkat çekerek, hayata geçirilemediğini söyledi.

"Saldırıda hedefimiz diğer sol partiler olmamalı"

Erk, "Sol partilerin dayanışması olsun, ancak birbirleriyle didişmesinler. Solda birlikteliği bugüne kadar beceremedik, bundan sonra da becerebileceğimizi zannetmiyorum. Önemli olan eleştiride ve saldırıda hedefimiz diğer sol partiler olmamasıdır"dedi.