Suna ERDEN 

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsperson) Emine Dizdarlı’nın Ercan Havaalanı'nı işleten T&T Havalimanı İşletmeciliği’ni denetlemek için 11 milyon 250 bin ABD Dolarlık hizmet alımına gidildiğini açıklaması üzerine eleştirilerin hedefi haline gelen Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu son günlerde hakkında ortaya atılan iddialarla ilgili sert açıklamalarda bulundu. 

Ada TV’de Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu olan Tahsin Ertuğruloğlu, “Bu ülkede iş yapmayacaksın. İş yapmaya kalkıştığın an tüm dinamikler harekete geçip seni engellemeye çalışır. Ya alışıldık düzen içerisinde devam edip sen de nemalanacaksın, ya da alışılmışlığın dışına çıkıp ileriye adım atacaksın” ifadelerini kullandı. 

Araştırma yapılmadan, kendilerine soru sorulmadan kamuoyuna yapılan açıklamaları manidar bulduğunu, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı’nın hesap peşinde olan bazı kesimlerin söyledikleri ile hareket ettiğini kaydeden Ertuğruloğlu, “Siyasileri dövmek kolay. Ayrıca ülkede en iyi çalışan mekanizma dedikodu mekanizması. Dedikodu ve siyasileri kolay dövme bir araya gelince tatsız durumlar ortaya çıkıyor”dedi. 

BENİM DERDİM ERCAN İHALESİ 

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı’nın ‘Ercan Havalimanı için yurt dışındaki bir şirketten 50 ay süreyle vergisiz toplam 11 milyon 250 bin ABD Dolarlık hizmet alımının yapıldığına’ dair açıklaması ile eleştirileri oklarının hedefi haline gelen Bakan Ertuğruloğlu, Dizdarlı’nın yeterli araştırmayı yapmadan ve kendilerine soru sormadan kamuoyuna yaptığı açıklamayı sert bir dille eleştirdi. “Benim derdim Ercan ihalesini bitirmek” şeklinde konuşan Ertuğruloğlu, ihale bitinceye kadar bunu denetleyecek profesyonel bir ekibe ihtiyaç olduğunu söyledi. 

Bakan Ertuğruloğlu, “zaman zaman denetim yapacak mühendisler değil, 24 saat denetim yapacak ekibe ihtiyaç var. Biz de denetim için başvuran üç firmadan birini seçtik” dedi. Firmaların hiç birini tanımadığını, gelen üç tekliften birini seçtiklerini ve ücretiyle beraber T&T’ye bildirdiklerini kaydeden Ertuğruloğlu, 50 ay süreyle Ercan’da yapılacak yatırımın ve yatırımdan sonra da işletmenin ve hukuki meselelerin denetleneceğini vurguladı. Ertuğruloğlu, kontrolörlük bedelinin de devlet kasasından değil ilgili şirket tarafından ödeneceğini yineledi.  

BANA VERİLEN YETKİYE GÖRE HAREKET ETTİM 

Bakanlar Kurulu’nun kendisine verdiği yetki ile hareket ettiğini kaydeden Ertuğruloğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Birileri tarafından hesap amaçlı Ombudsmana iletilen bilgiler araştırılmadan kamuoyuna sanki hırsızlık yapmışsız gibi lanse edildi. 

Adam gibi soruşturma veya araştırma yapıp, bize sorduktan sonra eğer ikna olmamışlarda o zaman kamuoyuna açıklama yapsaydılar. Mesela Ombudsman ‘T&T şirketinin istediği firma ile denetim anlaşması yapabilecekken bakanlığın bunu belirlediğini’ ifade etti. Oysaki böyle bir şey yok. Şirketin denetim yapacak firmayı seçme hakkı yok. Bunu bakanlığımız belirler.” 

Ertuğruloğlu, siyasilerin her zaman en kolay hedef haline getirilen kesim olduğunu savunarak, “Siyasileri dövmek kolay. Ayrıca ülkede en iyi çalışan mekanizma dedikodu mekanizması. Dedikodu ve siyasileri kolay dövme bir araya gelince tatsız durumlar ortaya çıkıyor” dedi. 

ASLA SUSMAYACAĞIM 

“Sessiz kalacağımı sanıyorlarsa yanılıyorlar. Kimsenin bana bunu yapmaya hakkı yok” ifadelerini kullanan Ertuğruloğlu şunları söyledi: “Bu ülkede iş yapmayacaksın. İş yapmaya kalkıştığın an tüm dinamikler harekete geçip seni engellemeye çalışır. Ya alışıldık düzen içerisinde devam edip sen de nemalanacaksın ya da alışılmışlığın dışına çıkıp ileriye adım atacaksın.3 yıl boyunca Ercan ihalesi ertelendi. Peki neden ertelendi. 

Bakanlık görevine gelir gelmez bu konuda adım atmam bazlarını rahatsız etti. Galiba birilerinin ayağına basıyorum ve basmaya devam edeceğim.” Ertuğruloğlu, denetim maliyeti olarak belirlenen 11 Milyon dolar rakamının ise ihalenin büyüklüğüne göre belirlendiğini sözlerine ekledi. 

Ertuğruloğlu, ombudsmanın, devletin kaybını sorgulayacaksa, geçen 3 yılda neden bir şey yapılmadığını sorgulaması gerektiğini de söyledi. 

“TURANLI KDV DAVASINI KAYBETTİ” 

T&T’nin ortaklarından Emrullah Turanlı’nın, yüzde 16 KDV parasını ödememek için dava açtığını, mahkemenin son duruşmada “KDV’yi ödeyeceksin” diye karar verdiğini belirten Ertuğruloğlu, Turanlı’nın, “kontrolörlük hizmetini kimin ödeyeceği mukavelede yok, ödemem” diye gazetelere açıklama yaptığını, ancak, mukavelede olmasa da ihale şartnamesinde açıkça bunun yazıldığını, bunu bilerek ihaleye girdiğini vurguladı. 

Ertuğruloğlu, “İhale şartnamesinde yazıyorsa o yükümlülük var, mukavelede yazılmamış olabilir. İkisi bir bütündür. Bana göre, Turanlı’nın ileride hukuk davası açma imkanı da yok. Çünkü ihale şartnamesinde var. Nasıl ki, ihale şartnamesinde yüzde 16 KDV ödeyeceğini bilerek ihaleye girdi, sonra ihaleyi kazanınca ödemem dedi, bu mükellefiyetin ihale şartnamesinde olduğunu bilerek ihaleye girdi. 

Mukavele hazırlanırken o günün hükümeti bu maddeyi mukaveleye yazmamış olabilir, keşke yazsaydı, bugün bu sıkıntıları yaşamayacaktım. Ama yazmadı diye ‘benim mükellefiyetim yoktur’ iddiası geçersiz. Bu parayı KKTC ödeyecek değildir” diye konuştu.