Çiğdem AYDIN 

Hükümetin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP), Cumhurbaşkanlığına adaylık konusunda başvuru kabul etmesi, partinin bazı önemli isimlerinden sert tepki gördü.

CTP’nin eski Genel Başkanı, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise, aday olmayacağını tekrarlarken, partinin tavrı konusunda gerekli açıklamayı daha sonra yapacağını söyledi. Talat “CTP kendi adayını belirlersin. Aday belirlendikten sonra gelecek  soruları elbette yanıtlarım. Ama bir süre konuşmama kararı aldım” dedi.

Eski Maliye Bakanı Ahmet Uzun,  partisinin bu tavrını “eski köye yeni adet” sözleriyle değerlendirdi.

Ahmet Uzun, “siz aday olmayı düşünür müsünüz” sorusuna “kesinlikle hayır” yanıtını verirken, öğretmen alır gibi Cumhurbaşkanlığına adaylık konusunda münhal açılmasına karşı olduğunu söyledi. Uzun şöyle dedi:

“Eski köye yeni adet getirdiler. CTP’nin tüzüğününde vardır ama öğretmen alır gibi münhal açtılar. CTP; ilkeleri ve prensipleri olan bir partidir ve ilke ve prensipleri de Başkanı temsil eder. CTP kurulduğundan bu yana da Genel Başkanlar hep Cumhurbaşkanı adayı olmuştur. Ama Talat karşısında Özkan bey aday olamazdı. Bunu şimdi nereden çıkardılar. Partiyi komik duruma düşürdüler. Belki bulundukları yerden ne kadar komik olduklarının farkında değiller ama dışarıdan çok komik görünüyorlar. Okullara hademe alınırken başvuru kabul edersiniz münhal açarsınız bunlarda böyle.” 


Ekenoğlu:Yöntem yanlış

Cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını söyleyen Meclis eski Başkanı Fatma Ekenoğlu da, parti yönetimi tarafından izlenen yöntemi eleştirdi. Ekenoğlu  “bu yöntemi onaylamıyorum” diyerek şunları kaydetti:

“Yani tüzük gereği falan diyorlar bunca zaman neden uygulamadınız o zaman diye sorulmaz mı ? Bana göre doğru bir karar değil. Bence parti kendi  Cumhurbaşkanı adayını  belirleyip, isimleri kamuoyuna sunmalıydı  ve partiyi bu kadar tartıştırmaya gerek yoktu.” 


Soyer:Bekleyip göreceğiz

CTP eski genel başkanı ve eski Başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer “parti tüzüğü gereği adaylık başvurusu kabul ediyorlar” dedi. Soyer, Cumhurbaşkanlığına adaylık düşünmediğini belirtirken “partinin aday belirlemede uyguladığı yöntemi benimsiyor musunuz?” sorusuna “başvurmayı düşünenler başvuracak. Bekleyip göreceğiz” yanıtını verdi.


Azgın: Gelenek yıkıldı

Diyalog’un görüşlerine başvurduğu Fatma Azgın da adaylık başvurusu düşünmediğini, ancak tüzük gereği uygulanan yöntemi onayladığını söyledi.

“En azından gelenek yıkıldı” diyen Azgın şunları kaydetti:

 “Bir partinin tüzüklerini uygulaması daha hukuksal, daha demokratik bir uygulamadır.Önceleri kendileri oturur aday belirlerlerdi şimdi başvuru hakkı var. Bundan daha demokratik ne olabilir. Aday olması halinde; birikimlerine, saygınlığına , toplum içindeki duruşuna güvendiğim Dr.Sibel Siber’i destekleyeceğim.” 

Sarıca: Partinin adayına destek verilecek
CTP’nin eski milletvekillerinden Hasan Sarıca, Cumhurbaşkanlığı için aday olmayı düşünmediğini söyledi. Sarıca, KKTC Anayasasına uygun şartlar doğrultusuna ve parti tüzüğü gereği  CTP’de Cumhurbaşkanlığına adaylık başvurusu kabul edileceğini belirtirken “CTP’nin çıkaracağı adayı destekleyeceğim” dedi. 

Nami:Yorum yok

Cumhurbaşkanlığına adaylık konusunda adı geçen Dışişleri Bakanı Özdil Nami ise bu konuyla ilgili bir yorum yapmak istemediğini söyledi.

Parti içindeki sürecin devam ettiğini belirten Nami “Bekleyelim ve görelim” dedi. 

Akansoy: Uyumlu çalışacağız

Mehmet Ali Talat’ın adaylığından yana olduğu bilinen CTP milletvekillerinden Asım Akansoy, Cumhurbaşkanlığına adaylık için başvuru kabul edilmesi yönündeki parti kararına uyacaklarını söyledi. Akansoy “kimlerin aday olmasını beklersiniz”sorusuna “adaylarımız başvurularını yapsın izleyip göreceğiz” yanıtını verdi.