Nadire BAHADİ
Yeni yıl umutları geç ödenen 13’üncü maaşlar nedeni ile kırılan esnaf,  bu kez umudunu 14 Şubat Sevgililer Günü’ne bağladı. Girne’de pek çok esnaf hem sezon sonu hem de sevgililer günü olması nedeni ile etiket fiyatlarında indirime giderken, sevgililer gününde en çok tercih edilen hediyenin altın ve pırlanta olması nedeni ile kuyumcular gerekli hazırlıklarını şimdiden tamamladı. Vitrinler sevgililer gününe özel hazırlandı, Girne’de pek çok kuyumcu 14 Şubat’a özel kampanyalar düzenledi.

Pırlanta ve kalpli ürünler rağbette

Altın fiyatlarının yükselmesi nedeni ile bazı günler siftah yapamadan dükkan kapatan kuyumcular en özel ürünleri ile 14 Şubat’a hazır. Altın fiyatları nedeniyle iş yapamaz hale gelen kuyumcular bu özel günde karlı çıkacaklarını düşünüyor. Sevgililer Günü’nde satışların artacağını düşünen ve ümit eden kuyumcular bu özel günün pazar gününe denk gelmesini de büyük bir şans olarak görüyor. 14 Şubat için çeşitli kampanyalar düzenleyip vitrinlerini süsleyen kuyumcular geçmiş yıllarda en çok rağbet gören ürüne göre koleksiyonlarını hazırladı. Bu özel günde en çok pırlanta tek taş yüzük ve hafif ürünlerin ilgi gördüğünü söyleyen kuyumcular fiyatlarda yüzde 50’ye varan indirimler düzenledi.

“Vatandaşın alım gücü düşük”

Kuyumcular dışındaki esnaf ise sezon sonu indirimleri ile 14 Şubat Sevgililer Günü için en güzel ürünlerini müşterinin hizmetine sunarken, 14 Şubat’ın yaklaşması ile satışlarda artış olmasını ümit ediyor. Pahalılık nedeni ile vatandaşın alım gücünün oldukça düşük olduğunu belirten Girne esnafı, vatandaşın 14 Şubat sevgililer günü için harcamalarında temkinli davrandığını belirtti. Esnaf, ülkede kış sezonu turizm sektöründe durgunluk yaşanması nedeni ile de işlerin azlığına dikkat çekti. Ülkenin gözde turizm merkezlerinden olan Girne’ye yeterli önemin verilmediğini belirten esnaf, hotel müşterilerinin çarşıya pek fayda sağlamadığından yakındı.

Esnaf ne dedi?

Ramazan Özpolat: Bu yıl sevgililer günü için özel bir hazırlık yapmadık çünkü vatandaş sevgililer gününe geçtiğimiz yıllarda olduğu kadar önem vermiyor. Ekonomik sıkıntılar vatandaşa sevgililer gününü lüks olarak düşündürmeye başladı. Pahalılık vatandaşın bu yöndeki harcamalarında temkinli davranmasına neden oluyor. Fiyatlar yüksek, hayat KKTC’de oldukça pahalı. Turizm sezonunun bu aylarda durgun olması esnafın işlerini de olumsuz etkiliyor. Girne önemli bir turizm şehri olmasına rağmen yeterli ilginin gösterilmediğini düşünüyorum.

Nurdan Şeyban:14 Şubat Sevgililer Günü için hazırlıklarımızı tamamladık gün yaklaştıkça işlerimizde artış olacağını düşünüyorum. Halkımız bu tür özel günlere yönelik alış verişlerini son günlere bıraktığı için önümüzdeki hafta itibari ile çarşıda hareketlilik olacağını ümit ediyorum. Halkımız geçmiş yıllarda olduğu kadar sevgililer günü için heyecan duymuyor. Ekonomik sıkıntı vatandaşın belini bükerken, esnafın da işlerini olumsuz etkiliyor.

Demokan Erdem Nebioğlu: Argold kuyumculuk olarak her yıl halkımıza sevgililer günü dolayısı ile kampanyalar düzenliyoruz. Bu yıl da müşterilerimize tüm alışverişlerde yüzde 30 indirim yapıp sürpriz hediye kampanyaları hazırladık. Sevgililer günü için özellikle kalpli ürünler ve tek taş, pırlanta ürünlere ilgi oluyor. Müşterilerimize ayrıca tüm alışverişlerinde ödemelerde vade farksız taksit imkanı sunuyoruz.

Cem Özyazgan:Her yıl olduğu gibi bu yıl da en özel ürünlerimizle sevgililer günü için hazırız. Karasu kuyumculuk olarak pırlanta ürünlerde yüzde 50’ye, altın ürünlerde de yüzde 20’ye varan indirimler yaptık. Sevgililer gününde tek taş yüzükler oldukça ilgi görüyor. Ayrıca sevgililer gününe özel olarak altın yüzükleri 99 TL, pırlanta yüzük modellerimiz ise 699 TL’den başlayan fiyatlarla müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. Ekonomik nedenlerden dolayı piyasa şu sıra durgun olmasa da 14 Şubat’ın yaklaşması ile işlerde artış olacağını, çarşının hareketleneceğini düşünüyorum.

Murat Özer:14 Şubat sevgililer günü için vitrinlerimizi ve en güzel ürünlerimizi hazırladık. Sevgililer gününde özellikle yüzük ve hafif ürünler olan kolye modellerimiz tercih ediliyor. Özel ve güzel bir gün olduğu için bu tarihte evlenme teklifleri de artış gösterdiği için tek taş ürünlerimiz de oldukça ilgi görüyor. Altın fiyatlarının yüksek olmasına rağmen sevgililer gününe özel yaptığımız kampanyalar ile fiyatlarımızı oldukça aşağıya çektik. Tüm müşterilerimiz için yüzde 35’e varan indirimler hazırladık. Ayrıca sevgililer gününe özel “Promiss” olarak modern ve farklı çizgileri ile uygun fiyatlarda özel bir koleksiyon hazırladık. Altınbaş markasının verdiği güvenle sevgililer gününe en iyi şekilde hazırlanırken, 14 Şubat’ın yaklaşması ile satışlarımızda artış olacağını ümit ediyoruz.