Suna Erden

Başkent Lefkoşa’da her şiddetli yağışın ardından tam anlamı ile bir felaket yaşanıyor. Evler, işyerleri su baskınlarına maruz kalırken, yollar su göletlerine dönüşüyor, araçlar yollarda kalıyor. İşyerleri ile evlerde meydana gelen su baskınları binlerce liralık zarara neden olurken, hasar gören yollar, kaldırımlar devlete maddi külfet olarak yansıyor. Kişilerin gördüğü maddi zararlar devlet tarafından tazmin edilemezken, maddi zararların yanı sıra Lefkoşalılar kâbus dolu anlar yaşıyor.Yaşanan bu sıkıntıların çözümü ise 4 aylık bir çalışmaya ve 1 milyon 500 TL bütçeye bakıyor.Ulusal Birlik Partisi’nden 2010 yılında Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı için ada adayı olan Mimar ve İşadamı Sadık Gardiyanoğlu, o dönem yaptığı çalışmada tüm sorunların nedenlerini ve çözüm yollarını tespit etti. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Gardiyanoğlu,su baskınlarının nedenlerini, çözüm önerilerini anlattı. 

TEMİZLİĞE DİKKAT EDİLMELİ 

Lefkoşa’da en fazla sıkıntı yaşayan bölgelerden biri olan Girne kapısı ile çevresindeki sorunun logarların yüzde 80’nin tıkalı olması olduğunu kaydeden Gardiyanoğlu,belediyenin Eylül ve Ekim ayında logar temizliğini yaparak su toplanmasını önleyebileceğini söyledi.Halkın çöplerini logarlara atmaması gerektiğini ve bu konuda dikkat etmesinin önemli olduğunu kaydeden Gardiyanoğlu,bazı süpürücülerin sokakları temizlerken çöpleri logarların içine süpürdüğünü ifade etti.Girne kapısında yağmur suyu büzlerinin sürekli açık tutulması gerektiğine vurgu yapan Gardiyanoğlu, bunun nedenini orada çevre kirliliğinin fazla olmasına bağladı. 

DÖRT NOKTA BEŞ GÜNDE VE BEŞ BİN TL İLE KURTARILABİLİR 

Girne Kapısı,Şehit Ecvet Yusuf Caddesi,Ortaköy-hastane yolu,başbakanlık ışıkları ve Lemar kavşağında alt yapı olduğunu belirten Gardiyanoğlu,ancak alt yapı temizliğinin yapılmadığını,bu nedenle su baskınları olduğunu vurguladı.Gardiyanoğlu,başbakanlık ışıklarının dört kavşağın birleştiği nokta olduğunu açıklayarak, buranın kanlı dereye uzaklığının 43 metre olduğunu,43 adet yağmur suyu büzü koyulması halinde su birikmesinin önüne geçilebileceğini söyledi.Gardiyanoğlu, bu çalışmanın beş günde tamamlanabileceğini, maliyetinin ise 5 bin TL olduğunu vurguladı. 

BU BÖLGE İÇİN 230 BİN TL’YE İHTİYAÇ VAR 

Gardiyanoğlu, Şehit Ecvet Caddesi’nde son kat asfaltının yapılmamasından dolayı sorunlar yaşandığını açıkladı. Gardiyanoğlu, önceden yapılan yağmur suyu logarlarının asfalt seviyesinin üstünde olduğunu belirterek, burada yapılacak işlemin ise asfaltın mevcutlogarların seviyesine indirilmesi, yolun meylinden dolayı her yüz metrede bir yolu boydan boya geçen yağmur suyu kanalları yapılması ve yolun sonuna kadar uzatılarak 100’lük büzün dereye kadar ulaşımının sağlanması gerektiğini söyledi. Gardiyanoğlu, buradaki çalışmalar için 230 bin TL bütçeye ihtiyaç olduğunu vurguladı. 

SORUNLAR ÇALIŞMA İLE TARİHE KARIŞIR 

Hastane yolu ve çevresinde ise iki ayrı çalışma yapılması gerektiğini kaydeden Gardiyanoğlu,ilk olarak Levent Kolej’i önünden dereye kadar tıkanan yağmur suyu büzlerinin yeniden yapılması ve kolej arkasındaki daraltılan dere yatağının genişletilmesi gerektiğini ifade etti.Gardiyanoğlu,buradaki çalışmanın ise 20 günde tamamlanabileceğini söyledi. Gardiyanoğlu, ayrıca Ortaköy’de bulunan taş köprünün temizlenmesi, ilk iki evin istimlak edilerek ev alanının dere yatağına dâhil edilmesi gerektiğini belirterek, bu bölgede sorunların giderilmesi için 275 bin TL mali bütçe ve 15 günlük çalışma gerektiğini dile getirdi. 

DOKTOROĞLU VE ÇEVRESİNDE YAŞANAN SORUNLAR 1 MİLYON TL İLE ÇÖZÜLEBİLİR 

Gardiyanoğlu,Dr.Fazıl Küçük Bulvarı üzerinde bulunan en fazla sorunun yaşandığı nokta olan Doktoroğlu ve çevresinde yaşanan su baskınlarının çözümünü için ise 1 Milyon TL bütçeye gerek olduğunu belirtti. Gardiyanoğlu,Kadri Fellahoğlu’nun başkanlığı döneminde proje hazırlandığını,TC Yardım Heyeti ile yapılan görüşmede bütçe için destek olacaklarına dair söz verildiğini ifade etti. 

DÖRT AYDA TÜM SIKINTILAR ÇÖZÜLEBİLİR 

Gardiyanoğlu,doktoroğlu bölgesinde yaşanan sorunların ise üç tarafı beton, üstü ızgara olan kanal yapılarak biriken suyun dereye naklinin sağlanması ile çözüleceğini ifade etti. TC yardım heyeti ile Avrupa Birliği fonlarından destek alınabileceğini kaydeden Gardiyanoğlu, “TC yardım heyeti mantıklı, realist her projeye destek sağlayacağını belirtiyor. Ayrıca hazırlanacak porjelerle Avrupa Birliği fonlarında da destek alınabilir. Her yıl yaşanan sıkıntılar ,hem devletin hem de halkın yaşadığı sorunlar 1 Milyon 500 TL bir bütçe ve 4 aylık bir çalışma ile tarihe gömülebilir” dedi.