Ceren Ercih

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) eski Başkanı Kadri Fellahoğlu, Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programının konuğu oldu. Lefkoşa Türk Belediyesi’nde batma sürecinin devam ettiğini ifade eden Fellahoğlu; 'bu personel yüküyle devam etmek mümkün değil' dedi. Fellahoğlu yaklaşan CTP Kurultayı'yla ilgili önemli görüşler de ortaya koydu. 

“LTB’NİN BATMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR” 

Eski bir başkan olarak LTB'de yaşanılan süreci yorumlayan Fellahoğlu, belediyede batış sürecinin devam ettiğini öne sürdü ve şunları kaydetti; “Hiç konuşulmaması gereken bir mevzudur aslında maaş ödenmesi. Ama LTB için öyle bir durum söz konusudur ki maaş ödüyorsanız tamamdır, işler yolundadır. Yok, öyle bir şey! Alt yapıya yatırım yapmanız gerekiyor, çalışanın sosyal sigorta ihtiyat sandığını yatıramıyorsunuz, her ay yaklaşık 1 milyon bor. Birikiyor. Bu paraları günün sonunda belediye ödeyecek. Peki ne olacak? Çalışanın sigortasını, ihtiyat sandığını yatıramayan bir kurum, devlete vergisini yatıramayan bir kurum. Hal böyle iken LTB nasıl yatırım yapacak? O yüzden gerçekçi olmak gerekir. Öyle bir imaj yaratılmaya çalışılıyor ki her şey yolunda gibi keşke öyle bir şey olsa. LTB reel durum batma süreci devam ediyor.” 

“LTB’NİN BORÇLARI DAHA DA ARTACAK” 

Belediyede giderlerin büyük bir bölümünü personel giderlerinin oluşturduğunu ifade eden Fellahoğlu, bu yapıyla devam etmenin mümkün olmadığını vurguladı. Fellahoğlu; “Her şeye rağmen LTB’nin personel gideri yüzde 90 ise LTB’nin normal bir belediye olabilmesi mümkün değildir. Yeni bir seçim oldu, bir takım vaatlerde bulunuldu. Ben belediye içerisine girmiş, yapıyı tanımış biri olarak gerçekçi bir seçim stratejisi izlemiştik, hayal üzerine değil. Demek ki bizim memlekette biraz hayal üzerine siyaset yapmak gerekiyor, seçim kazanabilmek için. Kazanabilirsiniz de bundan sonrası ne oluyor? İşte şimdiki durum. Bugünkü mali yapısı, personel yapısı ve gideri olduğu müddet zarfında LTB’nin borçları daha da artacak” dedi. 

“BU BELEDİYEYİ KURTARMAK İSTİYOR MUSUNUZ?” 

Fellahoğlu, yapılması gerekenleri de anlattı ve şunları ifade etti; “İki yol var önünüzde. Gerçekleri konuştuğunuzda bazıları rahatsız olur. Siz konuşsanız da konuşmasınız da gerçekler orada duruyor. O gerçekleri ortadan kaldırmanız gerekiyor. Bu personel sayısı ile bu düzeni ile LTB’nin düzelebilmesi mümkün değildir. Ya personel maaş ve ücretlerinde azaltmaya gideceksiniz ya da personelinizi azaltacaksınız. Bu gerçek göz ardı ediliyor, çünkü bunu konuştuğumuz zaman çalışana karşıymışsınız gibi bir algı ortaya çıkıyor. Bu belediyeyi kurtarmak istiyor musunuz? O zaman nasıl olması gerektiğinin altını madde madde doldurmanız gerekiyor.” 

“HALK PARTİLERİNİ İÇERİSİNDE KAVGA ÇATIŞMA GÖRMEK İSTEMİYOR” 

Seçimler sonrasında vatandaşların siyasi partilere önemli mesajlar verdiğini söyleyen Fellahoğlu hm değişim hem de Kıbrıs sorununun çözümünün istendiğini belirtti. Fellahoğlu, seçmenlerin siyasi partilerde kaos istemediği yönünde bir mesaj verdiğini de şu sözlerle söyledi; “Bu seçim sonuçları bize şunu da göstermiştir. Halk partilerini içerisinde kavga çatışma görmek istemiyorum diyor. Bundan daha doğal bir beklenti olmasını ben düşünemem.” 

“PARTİ DE BİR DÜŞÜŞ TRENDİ BAŞLAMIŞTIR” 

CTP'nin neden bu noktaya geldiği konusunda özeleştiri de yapan Fellahoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “CTP’yi 2013 belediye ara seçiminden itibaren değerlendirecek olursak, bunun yarı dönemi başarı ile geçmiştir. LTB kazanılmıştır. Ondan sonraki erken seçimlerde yüzde 38 oy ile 21 milletvekiline sahip olmuştur. Ondan sonraki bugüne kadarki seçimlerde de parti de bir düşüş trendi başlamıştır. Bana göre bu sonucun temel sebebi parti içerisinde huzursuzluklardır. Parti içerisindeki gönüllü birlikteliği, sevgi saygı disiplin temelindeki birlikteliğini büyük ölçüde ortadan kalkması ile iyi olmayan sonuçları ortaya çıkarmıştır.” 

“PARTİNİN YENİDEN TOPARLANMASI İÇİN GÖNÜL BİRLİKTELİĞİNİ SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUM” 

CTP Kurultayı'nın bu bağlamda bir dönüm noktası olacağına dikkat çeken Fellahoğlu geçmişe çizgi çekilmesinin zaruri olduğunu belirtti ve Fellahoğlu sözlerini şöyle tamamladı; “Bu partimiz için bir dönüm noktasıdır. Stratejik bir kurultay olacağını düşünüyorum. Partinin yeniden toparlanması için gönül birlikteliğini sağlayacağına ben inanıyorum.”