Eniz Orakcıoğlu / Deniz Abidin

Vatandaş, siyasi yapının içinde bulunduğu durumdan ümitsiz.Büyük umutlar pompalanarek gelen CTP,UBP koalisyonunun 8 aylık sürede ülkeye hiçbirşey vermediğine dikkat çeken vatandaşlar, kurulması muhtemel bağımsız destekli UBP,DPUG hükümetinin de ülke insanına verecek birşeyi olmayacağını belirtti.

CTP-UBP hükümetinin bozulmasının ardından yeni bir hükümet modelinin oluşması için çalışmalar devam ediyor. Önceki gün Cumhurbaşkanı Akıncı'nın UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün'e hükümeti kurma görevini vermesiyle UBP-DP ve Bağımsızlar destekli olası bir  hükümetin kurulması beklenirken, Yeni Bakış, Arasta esnafını ziyaret ederek yeni kurulacak hükümetten beklentilerini sordu. Yeni Bakış'a konuşan esnaf, "Gadriyaba hikayelerinden daha komik durumdayız", "Yemek aynı kurtaran farklı" ve "Fasülyenin yahnisi gider gelir aynısı"cümleleini kullanarak, yeni bir hükümet kurulsa da sandığa gidilse de halkın artık aynı siyasilerden bir umudu kalmadığını ifade etti.

Esnaf ne dedi?

Hüseyin Alasya : "Yeni kurulacak hükümetten bir beklentimiz yoktur"

"KKTC'de siyasetin dibe vurduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle mevcut durumun içinden çıkacak hükümet halkın beklentilerine çözemiyor. Halkta bu yönde bir inanç kalmadı. Bu hükümette gerek çalışanların  gerekse emekli kesimin sorunlara çözüm getirecek inanç yoktur. Seçim hükümeti olması mümkündür. En erken zamanda halkı sandığa götürmesi en doğru yoldur. Yeni kurulacak hükümetten bir beklentimiz yoktur"

Erkan Özdoğan: "Yemek aynı kurtaran farklı"

"Yemek aynı kurtaran farklı. Hükümet kurulsa da seçime gitseler de birşeyin değişeceğini düşünmüyorum. Gelen de aynı giden de. Halkın boğazını sıkıp birşeyi adapte etmeye çalışıyorlar. Siyasilere ve siyasete güven kalmadı. Şimdi ahlaksızlıklar başlayacak. Bu halk hepsini yıllardır denedi. Değişen birşey olmadı. Bu kez UBP-DP kursa da yine birşey değişmeyecek"

Sedat Reis: "Halkı düşünen yok"

"Hükümet kurulsa da seçime gidilse de birşey değişmiyor. Bu ülkede herkes kendi cebini düşünüyor. Halkı düşünen yok. Düşünen olsaydı, her defasında zam yapımazdı. Bu ülkede devlet mi var ki? Türkiye parayı gönderiyor, 10-15 kişiye yarıyor. Devlet olmuş olsaydı böyle olmazdı. Polis elinden geleni yapıyor, ancak savcısı olsun devlet olsun birileri birilerini serbest bırakıyor. Memleketin durumu iyi değil. Fakirin çocuğuna içiremediği sütü zengin köpeğine içiriyor. Yakında bir vali atarlarsa şaşmam"

Ersoy Bullici: "Hükümet gelmiş gitmiş bana ne?"

"Hükümet  varmıydı ki  dağıldı? Biz farkında değiliz. Kendi kendimize ayakta durmaya çalışıyoruz. Ben esnafım. Esnafın halini soran hiçbir siyasi yok. Hükümet gelmiş gitmiş bana ne? Ben eve bir çantayla gidebiliyorsam,  ilaç paramı alacak kadar kazanabiliyorsam, buna bakarım. 2 buçuk yıl oldu ki Asmaaltı yayalaştırıldı. Biz o dönem buna karşı çıktık, ancak hiçbir siyasi bununla ilgilenmedi"

Umut Bullici: "Gatriyaba hükümet kursun oyum ona"

"Gatriyaba hükümet kursun oyum ona. Mahmut Anayasa ve Gatriyaba'yı hükümete davet ediyorum. Mahmut Anayasa'nın yazdığı Gatriyaba hikayelerinden daha komik durumdayız. Bizim için koltukta oturanın bir önemi yok. Bir vali atasınlar bitsin bu iş"

Zihni Kalmaz: "Belirli kişiler bu ülkede yıllardır menfaat sağlar"

"Yeni kurulacak hükümetten bir beklentim yok. Sandığa gidilse bile yine vatandaş için birşey değişmiyor. Herşey Türkiye'ye bağlıdır. Belirli kişiler bu ülkede yıllardır menfaat sağlar. Halkın durumu yine aynı, halkı düşünen yok. Bir atasözü der ki kızılderili reis çok, harp edecek kızılderili yok. Meclis'te 50 milletvekili varmış. Bunu halk ne yapsın? Ülkede Savunma Bakanı yok, ancak para öderler. Türkiye buradaki birçok kurumu özelleştirmek istiyor. Büyük ihtimalle yeni hükümet buna evet diyecek. Gazinolarda eğlenenler arasında hiç Kıbrıslı Türk gördünüz mü? Fasülyenin yahnisi gider gelir aynısı"

Erkan Tayfur: "Fasülyenin yahnisi gider gelir aynısı"

"Fasülyenin yahnisi gider gelir aynısı. DP-UBP ile birlikte daha önce hükümet kurmadı mı? Kurdu. Bu ülke hepsini denedi. Bizim yeni yüzlere, yeni insanlara ihtiyacımız var. Aynı hükümet modellerini bu halk yıllardır denemekten usandı. Bu durumda halka sorulmalıdır. Yapılacak bir seçimle halk yeni kişileri hükümete getirmelidir. Biraz da yenilerin yüzlerini görelim"

Simavi Aşık: "CTP dahil yanlışlıklar oldu"

"Ülkeler hiçbir zaman hükümetsiz kalmaz. Hükümetin dağılmasının nedeni ekonomik protokoldü. İş sadece ekonomik değil, onun dışında da bazı dayatmalar var. CTP'nin sergilediğini, şimdi UBP-DP sergileyebilir mi? Sanmıyorum. Gözleri kapalı imzalayacaklardır. Hatay Cumhuriyeti meselesini bilirsiniz. Gidişat öyle gösteriyor ki o yöne doğru gidiyoruz. Gün gelecek ansızın Türkiye'ye bağlanalım mı diye bir referanduma gidecekler. Ve buna da büyük ihtimalle evet diyecekler. Çünkü Kıbrıslılar azınlıktayız. CTP dahil her partinin yanlışlıkları oldu. Ancak yanlışlıklar bu şekilde düzeltilemez. İstanbul'un bir semti kadar bile olmayan, bu kadar az bir nüfuslu ülkede Türkiye isteseydi eğer burayı dünyaya vitrin yapardı. Seçim yapılsa bugün UBP de CTP de kaybeder, belki de DP silinir. TDP ve HP belki güçlenmeye başlayabilir. Bu umut olabilir bilemem ama daha kötüsü de olabilir"