İbrahim Diran

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, geçici işçilerin kadrolanacağını ancak geçici işçi olarak alınıp da memur işi yapanların işçi olarak kadrolanamayacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Kamu İşçileri Sendikası’nı kabul etti.

Görüşmede, geçici işçilerin kadrolanması, terfileri, Toprak Ürünleri Kurumu’ndan Devlete gönderilen personel, taşeronlardan hizmet alımı, bayramlıklar konusu da ele alındı.

İŞÇİLERİN KADROLARI

Serdar Denktaş, kamudaki geçici işçilerin,” kadrolanacağını burada bir sıkıntının bulunmadığını  ancak geçici işçi olarak kamuda işe başlayıp da memur işi yapanların, işçi statüsünde kadrolanmasının mümkün olmadığını” söyledi.

TÜK

Toprak Ürünleri Kurumu konusunda ise Serdar Denktaş, TÜK’ün sıkıntılı bir kurum olduğunu, geçmişte Kurum’daki mali sıkıntısından dolayı yapılanmaya gidilmesi amacıyla bazı çalışanların devlete yönlendirildiğini, bu kesimin bugün yükselmede sıkıntı yaşamakta olduğunu kaydetti.

TÜK’deki mali sıkıntılara işaret ederek, istihdam konusunda siyasilere yapılan baskılar üzerine siyasilerin de istihdam için devlet kurumlarına yönelebildiğini, bunun neticesinde kurumların batma tehlikesi ile karşı karşıya geldiğini kaydeden Denktaş, ihtiyaç dışı istihdam konusunda sendikaların, ”ihtiyaç yok ama istihdam yapıyorlar diye” ayağa kalmasını görmek istediğini vurguladı.

Denktaş, istihdam sorununun, bütçe disiplini korunarak ve de reel sektörün kalkınmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti.

BAYRAMLIKLAR

Kamuya Ocak 2011 ve sonrası işçi olarak girenlerin ödenmeyen bayramlıklarıyla ilgili olarak da Denktaş, ödenmemiş bayramlıkların faizi hariç, Bayram öncesi ödeneceğini kaydetti.

1463745237.jpg

TAŞERON İŞÇİLİK

Devletin taşeronlardan hizmet almasının durdurulması gerektiğini kaydeden Denktaş, taşeron şirketlerin tatil günlerinde çalıştırdığı işçileri ödemediğini bunun tam bir kölelik sistemi olduğunu ifade etti.

Denktaş, “Bu istihdam yapmazmış gibi gösterip de istihdam yapmanın bir yoludur” dedi.

KENDİ KENDİMİZE YAPALIM

Atılacak adımlar konusunda sendikalarla işbirliği yapmak istediğini kaydeden Serdar Denktaş, “Devleti alışıla gelmiş şekilde devam ettiremeyiz. Bu devleti olması gerektiği noktaya çekmek zorundayız. Avrupa Birliği ve Türkiye gelip biz bunu yaptırmamalı. Biz kendi kendimize bunu yapmalıyız. Değişikliğe açık olalım” dedi.

DİLEK

Kamu-İş Başkanı Sami Dilek toplantının başında yaptığı konuşmada, kamuda kadrosuz, geçici olarak çalıştırılan işçilerin kadrolanması konusunda destek talep etti ve kamuda bin 307 işçi münhalı bulunduğunu, geçici işçi sayısının da 1300- 1400 civarında olduğunu ifade etti.

ASGARİ ÜCRET

Asgari Ücret Saptama Komisyonu üyelerinin bir an önce belirlenmesini de talep eden Dilek, özel sektör çalışanlarının yeni asgari ücret beklentisi içerisinde olduğunu ifade etti.

ÖZELLEŞTİRMELER KARŞIYIZ

Bazı kamu kuruluşlarının özelleştirilmesi konusuna da değinen Dilek, Denktaş’ın Kıbrıs Türk Hava Yolları konusunda mücadelesini takdir ettiklerini ifade etti.

Kurumların özelleştirilmesine karşı olduklarını da belirten Dilek, ekonomik potansiyeli olan bu kurumların yapılandırılması, devlete kazandırılması, bu ekmek teknelerinin elden gitmemesini istediklerini ifade etti.

“Bu özelleştirmelerin yapılmasına kesinlikle karşıyız” diyen Dilek, kurumların yapılandırılıp devlete kazandırılması için kısa vadeli yap-işlet-devret yönteminin geçerli olabileceğini ifade etti.

Dilek, işçilerin terfilerinin tamamlanması, TÜK ile toplu iş sözleşmesi yapılması, Kurum’da işe alınıp da Devlet dairelerine gönderilen çalışanlara özlük haklarının verilmesi ve devlet kadrolarına aktarılması; bayramlık paraları ödenmeyen söz konusu işçilerin toplam 220 bin TL civarında olan bayramlık paralarının ödenmesi, rehberlerin sorunlarının ve toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan bazı sıkıntıların giderilmesi için destek talep etti.

Dilek, Serdar Denktaş’a, ülkenin sorunlarını yakından bilen deneyimli bir siyasetçi olarak  yeni görevinde başarılar diledi.

DEĞİRMENCİ

Kamu-İş Danışmanı Hasan Değirmenci de Serdar Denktaş’ın Kıbrıs sorunu ile ilgili açıklamalarının Kamu-Sen Genel Kurullarında ortaya konan görüşlerle örtüştüğünü kaydetti.

Kamudaki işçilerin kadrolanmasıyla ilgili olarak ise Değirmenci, Devletin geçici işçileri kadrolayarak herhangi bir mali külfet altına girmeyeceğini, münhal kadrolar ile kamudaki işçi sayısı karşılaştırıldığında, 28 kadro fazlasının bulunduğunu ifade etti.