Nupelda Karabuğday

Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, gençlerimizi tehdit eden uyuşturucu bonzainin kullanım yaşının giderek daha da düştüğüne dikkat çekti. Zaman zaman sentetik cannobinoid türü uyuşturucu madde olarak da bilinen Bonzai’den koma vakalarının yaşandığını söyleyen Başel, gençlerin birçoğunun polis korkusundan ötürü hastaneye gitmediğini ifade etti. Başbakanlık bünyesinde kurulan komisyonunun olumlu bir adım olduğunu ancak uyuşturucuyla mücadele için daha büyük çapta bir işbirliği gerektiğini vurgulayan Başel bu konuda devlete büyük görev düştüğünü söyledi. Aileler ve okul arasındaki bağların son derece kopuk olduğunu söyleyen Başel bu bağların daha kuvvetli olması gerektiğini aktardı. 

“HER GEÇEN GÜN YAŞ DÜŞÜYOR” 

ADA TV’de Gözde Bekir’in sorularını yanıtlayan Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel: “Ön planda olan bonzai denilen uyuşturucu yasa dışı bir madde olarak en yaygın şekilde karşımıza çıkıyor. Bizim bağımlılıkla ilgili de ciddi sıkıntılarımız var. Bağımlılık dediğinizde alkol, sigara, kumar, teknoloji bağımlılığını da ön plana çıkarmanız lazım. Bir genel var madde kullanımında, özelde baktığınızda 18 yaş altı, ülkemizde çocuk bağımlılar sorunumuz var. Ve her geçen gün bunun yaşı daha da düşmektedir.” 

“BU ÜLKEDE GENÇLER ÖLECEK” 

“Toksik şoka giriyorlar. Komalık oluyorlar. Hemen polise teslim ediliyor çocuklar. Bir yargı süreci olması gerekirse bile bir tedavi imkanı sağlanmalı. Zehirlenen bir kişiyi tedavi merkezine yönlendirmek yerine polise teslim ediyorlar. Altını çizerek söylüyorum ki bununla ilgili bir düzenleme yapılmadığı sürece bu çocuklar toksik şoka girdikleri zaman hastaneye gitmekten çekindikleri için peş peşe olan ölümler olacak bu ülkede. Çocuklara rehabilitasyon sağlayacak bir acil ünite gerekli. Bu ülkede çocuklar, gençler ölecek bu gidişle. Ölüm sonrasındaki adli raporlarının da toplumla paylaşılması gerekir. Bu çok ciddi sıkıntılardır.” 

“HÜKÜMET SANKİ ZAMAN KAZANMAK İSTİYOR” 

“Hareket etmeye çalışılıyor. Bu ülkede uyuşturucu ile mücadelede eksikliklerimiz var. Hükümet sanki zaman kazanmak istemektedir bu konuda. Acilen bir tedavi merkezinin eksikliğini gidermek yerine geçmişte yapılmış çalışmaların beklentileriyle yeniden keşfedecekler gibi. Zaten sorunlarımız ortadadır. Gençlik dairesi müdürlüğü ve narkotik polisimizin işbirliğinde gerçekleşen, madde kullanımını azaltmaya yönelik proje örneğinde olduğu gibi, projeler olmalıdır. Ailelerin, gençlerin bilinçlenmesi gerekmektedir. En birinci etken aile kaynaklıdır.” 

“18 YAŞ ALTI ÇOCUKLARIN DENETİMİ” 

“Yasa der ki alkol ve sigara satamazsınız reşit olmayanlara. Devlet bunu bildiği halde neden 18 yaş altı çocukları, sosyal hizmetler kontrolünde aileleri çağırıp burada çocuğunuzun ne işi var diye sormuyor diskolarda, partilerde? Bununla ilgili denetimleri neden devlet yapmıyor? Gerekirse bu eğlence mekanlarına kapama veya para cezası verilmelidir. Mekanlar kapalı olmasına rağmen nedense sigara içme yasağıyla ilgili bir denetim yok.”