Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesine hizmet veren KOBİGEM programları kapsamında, TC Yardım Heyeti Başkanlığı mali katkısı ile TEB-Girişimcilik Merkezi ortaklığında yürütülecek “Girişimcilik Projesi” bugün Bakanlıkta yapılan toplantıda ilan edildi.

“Genç projeler KKTC’nin geleceği” sloganıyla yürütülen proje kapsamında KKTC’de iş kurmak isteyen kişilere eğitim ve danışmanlık hizmeti ile 100 bin TL’ye kadar hibe desteği verilecek.

Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası, İş Kadınları Derneği, İşadamları Derneği, Genç İşadamları Derneği ve Genç Profesyoneller’den temsilcilerin katıldığı toplantıda konuşan Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, program kapsamında kadın ve genç girişimciler ile Güzelyurt ve Karpaz gibi dezavantajlı bölgelere öncelik verileceğini belirtti.

Toplantıda konuşan TEB Müdürü Turgut Boz, projeye dâhil olmaktan mutlu olduklarını kaydederken, KOBİGEM Koordinatörü Ebru Kaptan Sertoğlu detaylı bilgiye kobigem.gov.ct.tr web sayfasından ulaşılabileceğini, konuyla ilgili 7-8 Mart tarihlerinde Girne Amerikan Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi’nde bilgilendirme toplantısı düzenleneceğini kaydetti.

ATUN

Bakan Atun toplantıda yaptığı konuşmaya dün Ankara’da yaşanan terör saldırısını kınayarak başladı.

“Girişimcilik Projesi”nin Türkiye’de başarıyla uygulandığını ifade eden Atun “KKTC ekonomisi büyümeye çok ihtiyaç duymaktadır” dedi.

İşsiz gençlere istihdam olanağı sağlanması, kadınların iş gücüne katılması ve fertlerin refahının artmasının önemine değinen Atun, “Kadın ve genç girişimcilerin önünü açabilmek, yeni iş fikirlerinin hayata geçmesini sağlayabilmek, küresel şartlara ayak uydurabilmek ve teknolojik gelişmelere imkân ancak kapsayıcı bir politika ile sağlanabilecektir” dedi.

Atun bu bağlamda proje kapsamında yeni iş fikirlerinin hayata geçmesinin teşvik edileceğini, hibe programlarında kadın ve genç girişimciler ile Güzelyurt ve Karpaz gibi dezavantajlı bölgelere öncelik verileceğini belirtti.

2013-2015 Ekonomik protokolü çerçevesinde hayata geçen projeyle eğitim, danışmanlık ve hibe desteği sağlanacağını dile getiren Atun, proje kapsamında toplam 3 milyon TL hibe verileceğini belirtti.

Azami hibe miktarının 100 bin TL olacağını ve projelerin yüzde 75’ine kadar destek verileceğini anlatan Atun, programın KKTC vatandaşlarına açık olduğunu kaydetti.

TEB’e desteğinden dolayı teşekkür eden Atun, TC Yardım Heyeti finansmanı ile 2010 yılından bugüne 6 bin 303 esnafa toplam 848 milyon TL finansman sağlandığı bilgisini vererek, bunun KKTC’nin en başarılı programları arasında olduğunu kaydetti.

BOZ

TEB Müdürü Turgut Boz toplantıda yaptığı konuşmada projeye ortak olmaktan mutlu olduklarını kaydetti.

Girişimcilik kavramıyla ilgili bilgi veren Boz, TC’de yürüttükleri bu programın tahsil oranı yüksek olduğunu için KKTC’de daha hızlı ilerleyeceğine inandığını söyledi.

SERTOĞLU

KOBİGEM Koordinatörü Ebru Kaptan Sertoğlu ise projeyle ilgili detaylara kobigem.gov.ct.tr web sayfasından ulaşılabileceğini anlattı.

Projeye Mart sonuna kadar başvurulabileceğini ifade eden Sertoğlu, değerlendirmelerin TEB Girişimcilik Merkezi’nde görev yapan akredite bağımsız uzmanlar tarafından yapılacağını ifade etti.

Sertoğlu konuyla ilgili 7-8 Mart tarihlerinde Girne Amerikan Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi’nde bilgilendirme toplantısı düzenleneceğini kaydetti.