KKTC Karadeniz Kültür Derneği tarafından Girne’de Hamsi Festivali düzenlendi.

8. Hamsi Festivali’nde Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından gönderilen 3 ton hamsi pişirilerek vatandaşlara dağıtıldı. Hamsiyle birlikte, 5 bin ekmek, 5 bin şişe su ve salata dağıtımı da yapıldı.

Girne Belediyesi  Açık Pazarı alanında yer alan etkinliğe Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, 2. Cumhurbaşkanı ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun,  diğer yetkililer, siyasi parti ve  sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

KKTC Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Baki Aygün, Karadeniz kültürünün örf, adet ve geleneklerini Kuzey Kıbrıs’ta yaşatmak ,  yeni nesillere aktarmak ve ülkede kaynaşma sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Aygün, derneğin yurtdışı etkinliklerinde, KKTC turizmi, tarihi , kültür ve geleneklerini  tanıtmayı da hedeflediğini kaydetti.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de , Girne’nin farklı kültürlerin birarada yaşadığı mozaik bir kent olduğunu vurgulayarak, Girne’deki farklı kültürlerin tanıtılması ve kaynaşmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Derneğin , Karadeniz kültürünü tanıtan çok önemli  bir görev üstlendiğini dile getiren Güngördü, Belediye olarak,  kentteki farklı kültürlerin tanıtılmasına katkı sağlayacak etkinliklere  katkı sağlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Trabzon Dernekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Demir, Karadeniz Kültür Derneği ile işbirliği içinde çalıştıklarını vurgulayarak, yurtdışında birlikte katılacakları etkinliklerle  KKTC’yi  dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini söyledi.

UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz,  kültürün toplumun geçmişiyle geleceği arasında bir köprü olduğunu dile getirdi.

Derneğin bu anlamda çok önemli bir misyon üstlendiğini söyleyen Oğuz, kültürü korumak için faaliyet gösteren derneklerin devlet tarafından desteklenmesi ve  bu konuda bir politika oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Meclis Başkanı Sibel Siber konuşmasında, derneğin düzenlediği etkinliklere katılmaktan büyük bir zevk duyduğunu söyledi.

Kültürü tanıtan etkinliklerin, dünyanın en güzel etkinlileri olduğunu vurgulayan Siber, “dünya kültürü,  dünya barışına hizmet eder, kültür asimile olmadıkça . Bu yüzden biz kültürümüzü yaşattığımız  sürece dünya mirasına ,insani  görevimizi yerine getirmiş oluyoruz” diye konuştu.

İkinci  Cumhurbaşlanı ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat da, Karadeniz Kültür Derneğinin etkinlikleriyle, kendi kültürünü tanıtırken, diğer  kültürlerle de kaynaşma  ve birliktelik yarattığını belirtti.

Derneğin, kültürü yaşatmak adına önemli bir misyon üstlendiğini söyleyen Talat, festivalin gerçekleşmesine katkı koyan herkesi kutladı.

Festivalde, KKTC Karadeniz Kültür Derneği Kuzeyin Yıldızları Büyükler Horon  Ekibi ve Girne Belediyesi  Halk Dansları Ekibi gösterileri, Komedyen Tahsin Taşkın’ın şovu ve  Yıldır Yıldırımın konseri de yer aldı. Festivale katılanlar kemençe eşliğinde, horon tepti.