Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Gönyeli Çemberi’nde trafiğin sabah saatlerinde, iş çıkış saatlerinde ciddi sıkışıklığın yaşandığını ifade ederek, “Halkımızın bu sorununu 6 ay sonra başlatacağımız çok katlı yonca kavşağı projesiyle çözeceğiz” dedi.

Diyalog TV’de “Güne Merhaba” isimli programa katılan Bakan Dürüst, yonca kavşağı projesinin hazır olduğunu ve kaynak için en kısa sürede Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüşeceğini belirtti.

“PARTİCİLİK DEĞİL HALKÇILIK İLKESİYLE HAREKET EDECEĞİZ”

Katıldığı programda konuşan Dürüst, particilik değil halkçılık ve devletçilik ilkesiyle hareket edeceklerini belirterek şunları kaydetti:

“Nasıl ki Eğitim Bakanlığınca Sayın Çakıcı’dan siyasi parti farklılığı gözetilmeden yardım istendi, nasıl ki kendisi de bizlere gençlerin kanayan yarası uyuşturucu konusunda ders müfredatına alınmasında katkı koydu, nasıl ki trafik kanayan yaramız halini aldı ve önce eğitim dedik burada da hiç siyasi görüş farklılığı gözetmeden tüm halkımızı kucaklayarak ülkemizin en doğusundan en batısına vatandaşımızın sorununu çözmek için burada olduğumuzun bilinmesini isterim.

Beni buraya partim getirmiştir, bu göreve Genel Başkanımız ve Başbakanımız getirmiştir. Ancak, halk için, devlet için, icraat için getirmiştir. Bu bilinç ve vizyon ile hareket edeceğimi başından belirtmek isterim”

“GÖNYELİ ÇEMBERİNE ÇOK KATLI YONCA KAVŞAĞI PROJESİ 6 AY SONRA BAŞLAYACAK”

Ülkedeki ana arterlerden birinin ortasında bulunan Gönyeli Çemberi’nde trafiğin sabah ve iş çıkış saatlerinde ciddi sıkışıklık yaşadığını ifade eden Bakan Dürüst, “Halkımızın bu sorununu 6 ay sonra başlatacağımız çok katlı yonca kavşağı projesiyle çözeceğiz” diye konuştu.

Hemen her sabah, 50 bin civarında aracın seyrettiği Gönyeli Çemberi’nde çok bacaklı bir yonca kavşağı projesinin hazır olduğunu ve kaynak için en kısa sürede Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüşeceğini belirten Bakan Dürüst, “KKTC genelindeki tüm kavşakları gözden geçireceğiz. Tümü yol güvenliği ve halkımız için bugünün koşullarına uygun şekilde düzenlenecek” dedi.

Şu anda Gönyeli Çemberi için var olan bir proje olduğunu ifade eden Bakan Dürüst, konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Örneğin Girne’den gelen bir vatandaş direk Gazimağusa’ya gidecekse hiç çembere girmeden, önceden ayrılarak yoluna güvenli bir şekilde devam etmesi veya Güzelyurt ve bölgeden gelecek olan sürücülerin hiç çembere girmeden geriden ayrılabilmesi veya Lefkoşa’dan Güzelyurt bölgesine gidecek sürücülerin hiç çembere girmeden daha gerilerden ayrılmasını sağlayabileceğimiz çok katlı bir yonca süratle projelendirilip, 3-4 ay içerisinde ihaleye çıkıp, bu arada da kaynak bulunarak hayat bulması sağlanacak.”

Hamitköy kavşağı, Haspolat kavşağı, Gazimağusa’dan Lefkoşa’ya geliş istikametine doğru olan ana kavşakların da incelenmesi gerektiğini söyleyen Dürüst, ana yol üzerindeki tüm kavşakların uluslararası standartlara uygunluğunun incelenerek, gerekli olan düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

1463053873.jpg

“ENGEL ÖNCE KAFALARDAN KALKMALI”

Dürüst, yolların, sokakların engelliler için ulaşılabilir kılınması adına gerekli çalışmaların başlatılacağını, yerel yönetimlerle de bu konuda işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Trafikteki engellerin ilk olarak kafalardan kaldırılması gerektiğini dile getiren Bakan Dürüst, vatandaşları daha duyarlı olmaya çağırdı.
 
Trafik Dairesi’nin hayata geçiriliyor olmasını büyük bir şans olarak nitelendiren Dürüst, yeni bir bakış açısıyla yeni bir vizyon ortaya koyacaklarının altını çizdi.

“Artık Karayolları Dairesi, sadece bir birim olarak değil, yaşamın bir parçası olarak yayalardan, bisiklet sürücülerine ve motorlu taşıtlara kadar disiplin edilerek en az can kaybı için çalışılacak” diyen Bakan Dürüst sözlerini şöyle sürdürdü:

“Artık yollarda sisli havalarda sürücüleri ve yayaları tehlikeye atacak bir durum yaşansın istemiyoruz, bundan böyle yollarda gördüğümüz sabit radarlardan elde edilen tüm gelirler, insanımızın yollardaki can güvenliği için harcanacak, bundan böyle küçük büyük ayrım yapılmaksızın halkın yararına olan projeler için kullanılacak. Bundan böyle bölünmüş olmayan yollarda karşı tarafa geçen araçlar, kazalar görmek istemiyoruz. Bu konuda çok kararlıyım ve asla kaynak yok mazeretimiz olmayacak. Çünkü biliyorum ki bu kaynağı bulmak ve vatandaşa hizmet olarak vermek bizim görevimizdir. Bu konuda gerekli projeler yapıldığı ve Anavatan Türkiye’ye de doğru şekilde aktarıldığı takdirde gerekli kaynağın sağlanacağına inancım tamdır” 

“KAYITSIZ ARAÇ DEVLET İÇİN MALİ KAYIPTIR”

Trafikte kayıtsız araçların bulunduğuna dikkat çeken Bakan Dürüst, “Bu araçların kullanıcıları kendilerine ve ülke koşullarına göre yasal yükümlülüklerini bir şekilde yerine getirmedi veya getiremedi fakat bu yükümlüğü yerine getiren diğer vatandaşlarımıza da haksızlık yapmamak gerektiği düşüncesiyle bir öneri paketimiz var. Şu anda 177 bin kayıtlı araç bulunmaktadır fakat kayıtsızların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu da devlet için mali kayıptır” dedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst yaşanan bu sorunu çözmek için, Başbakan, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı ve hükümetin diğer bakanlarıyla çalıştıklarını belirterek şöyle devam etti:

“Evet, öneri Ulaştırma Bakanlığında görev yapan müdürlerimiz ve arkadaşlarımızla hazırlandı fakat Maliye’nin maddi imkânlarını da ortaya koymak suretiyle halkımızın menfaatinin ve devletin kazancının orantılı bir şekilde olması gözetilerek, iki üç öneri üzerinde duruyoruz. Bunlardan biri 36 ay taksit yaparak araçların kayıt altına girmesini sağlamak, ama yeni kayıt geldiğinde bunun devamlılığı noktasında ne yapılması gerektiği tartışılıyor”

Bakan Dürüst, akaryakıt üzerinden oluşturulacak bir fonla tüm araçların kayıt altına girmesi ve yolu da aracı da kullanıldığı kadar vergi verilmesinin uygulanabilirliği üzerinde durduklarını belirtti. 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, yapılan öneriler ışığında alınacak kararın uzman kişilerin görüşleriyle şekilleneceğini belirterek, “Bu durum sadece Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nı değil, Maliye, Ekonomi ve Sn. Başbakanın görüş ve önerileriyle ortaya bir uygulama çıkacaktır. Neticede Hükümetimizin kararı olacaktır” dedi.