Teoman TURAN 

“Eide de tıkanma süreci olduğunu görüyor. Kendi ifadesiyle 25 görüşmeci geldi buraya. Umarım ben son görüşmeci olurum diyor.” 

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) milletvekili Mehmet Çakıcı, adaya önceki gün gelen BM Genel Seketeri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı EspenBartEide’nin, Kıbrıs’ta taraflarla yaptığı temasları “Nabız yokluyor” şeklinde değerlendirdi. 

Eide’nin görüşme sürecinin tıkandığını gördüğüne dikkati çeken Çakıcı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı’nınTDP’yi ziyaretinde, “Umarım ben son görüşmeci olurum” dediğini aktardı. 
Çakıcı, çok tecrübeli bir diplomat olduğunu belirten Eide’nin, daha önceki BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Downer ile kıyaslama yapılması istendiğinde ise, “Görünüşüne aldanmayalım” dedi.TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, Star Kıbrıs ve Ada TV’ye yaptığı açıklamalarda, StephenBartEide’nin Kıbrıs’ta yaptığı temasları değerlendirdi. 

“ÇOK TECRÜBELİ BİR DİPLOMAT” 

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı StephenBartEide’nin, çok tecrübeli bir diplomat olduğunu kaydeden Çakıcı, “Eide, daha önce bu tür görüşmelerde bulunmuş. Yaratıcı önerileri var. Daha açık bir dille konuştuğunu gördük. Yanlışlara yanlış, doğrulara doğru dediğini görüyoruz. Taraflara düşüncelerini doğrudan aktardığını görüyoruz” dedi. 

“GÖRÜNÜŞÜNE ALDANMAYALIM” 

“Eide’nin, daha önce BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile farkı var mı” şeklindeki soru üzerine Mehmet Çakıcı, “Çok net cümleler kullanıyor. Görünüşüne aldanmayalım…” ifadelerini kullandı. 

“NABIZ YOKLUYOR” 

Eide’nin adada tarafların nabzını yokladığına işaret eden Çakıcı, tıkanan görüşme sürecinin aşılması konusunda çaba gösterdiğini ifade etti. Mehmet Çakıcı, “Eide de tıkanma süreci olduğunu görüyor. Kendi ifadesiyle 25 görüşmeci geldi buraya. Umarım ben son görüşmeci olurum diyor” dedi. 

“BİZ DE SÜRECİN TIKANMASINDAN MEMNUN DEĞİLİZ” 

Mehmet Çakıcı, TDP’Yi ziyareti sırasında Eide’ye, görüşme sürecinin tıkanmasından memnun olmadıklarını ve görüşme sürecinin derhal başlaması gerektiğini aktardıklarını söyledi. 
Bütünlüklü çözüme giden adımın Güven Arttırıcı Önlemler’in hayata geçmesi üzerinde durduklarını belirten Çakıcı, Maraş’la ilgili önerilerini ortaya koyduklarını belirtti. Mehmet Çakıcı, “Bugün Maraş‘la ilgili önerimiz var. Maraş’ın yasal sahiplerine devri, aynı zamanda limanların Ercan havaalanı ve Magosa Limanı’nın açılması. Bu Güven Arttırıcı Önlemler’in hayata geçirilmesi bir adım olabilir” dedi. 

AYNI GERGİNLİKLERİN YAŞANMAMASI 

Eide’nin, gerginliklerin yaşanmaması için bir çözüm sürecinin başlamasını istediğini anlatan Çakıcı, şunları söyledi:“Eide’nin de görüşme sürecinin erken bir zamanda başlamasını istiyor. Bu geçiş sürecinin yumuşama dönemi için çalışmalarını yapıyor. Buna bağlı olarak gerginliğin kısa bir dönemde kalkmasını arzu ediyor. Aynı gerginlikleri yaşanmaması için bir çözüm sürecinin başlamasını ortaya koyuyor. Petrol ve doğal gaz arama çalışmaları durmayacak. Bundan sonra da devam edecek. Ve çok daha gerginlikler yaşanabilir.” 

KOMİTEDE KIBRISLI TÜRKLER DE YER ALMALI 

Petrol ve doğal gazda 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Kıbrıs Türklerinin de hakkı olduğunu dile getiren Çakıcı, kurulacak bir komitede Kıbrıslı Türklerin de yer alması gerektiğini vurguladı. 

TDP milletvekili Mehmet Çakıcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğalgazda Kıbrıs Türklerinin de hakkı olduğu için, Rumların da, ‘Ben ileride vereceğim’ söylemleri yetersiz. Buraları uluslararası sular. Rumların çok bağırmaları çok yeterli olmayacak. Bunların önüne geçilebilmesi için komite kurulmalı. Yalnızca geçiş sürecinde çıkan petrol ve doğalgazda Kıbrıslı Türklerin banka hesaplarını belirleyelim parayı yatıralım değil. Eide, Kıbrıslı Türklerin de hak sahibi olduklarını görüyor ama iki taraftan da bu öneri çok fazladır öbürü çok azdır diye ortak noktada buluşulamadı. Buluşulması lazım. Başka ortak nokta yok.”