Sağlık Bakanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, moderatörlüğünü Oda Başkanı Dr. Cemal Mert yaptığı panel önceki gün KTTBO Konferans Salonu’nda yer aldı.

Panel, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ile KTTBO Başkanı Filiz Besim’in açılış konuşmalarıyla başladı ve ardından panele geçildi.

İki oturumla gerçekleşen panelde;  Sağlık Bakanlığı, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Onkoloji Enstitüsü’nün ‘Kanser Vizyonu ‘ele alınarak sunumlar yapıldı.

GÜLLE: “KANSERE YÖNELİK ÇALIŞMALARDA CİDDİ İLERLEMELER KATETTİK”

Sağlık Bakanı Gülle panelin açılışında yaptığı konuşmada, ülkede bir yıl öncesine göre kansere yönelik çalışmalarda ciddi ilerlemeler katedildiğini vurguladı.

Gülle; “sistemi daha iyi kurgulayabilirsek, organizasyon yapabilirsek, çok hızlı yol alabileceğimize inanıyorum. Ülkede, bir yıl öncesine göre kansere yönelik çalışmalarda ciddi ilerlemeler kat ettik. Onkoloji Merkezi’nin yapılması konusunda da ciddi yol aldık. Kanserle bütünlüklü bir mücadele verilmesi yönünde gerekli çalışmaları başlattık” dedi.

“KANSER HER BOYUTUYLA DÜŞÜNÜLMESİ GEREKEN BİR HASTALIK”

Kanserin, hastalıkların en karmaşık olanı, en ağır seyreden ve her boyutuyla düşünülmesi gereken bir hastalık olduğunu belirtti.

“HIZLI HAREKET EDEREK, TEMKİNLİ, DOĞRU MESAJLAR VEREREK, BİRÇOK İŞ AYNI ANDA YAPILABİLİR”

Yıllarca sağlıkta önemli bir planlanmanın olmadığı ve sürdürülebilir olmayan bir sistemle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Bakan Gülle, “hızlı hareket, temkinli, doğru mesajlar vererek, birçok işi aynı anda yapmaya çalışmamız gerekiyor” dedi.

Gülle, birlikte çalışılması halinde çok hızlı ilerleme kaydedileceğine inandığını da belirtti.

“ON YIL SONRASI  PLANLANLANARAK HAREKET EDİLİYOR”

Sağlıkta yeniden yapılanma için yola çıktıklarını belirten Bakan Gülle, artık 10 yıl sonrasını planlayarak hareket ettiklerini ifade ederek, daha hoşgörülü, daha yapıcı ve mutlaka sorumluluk alarak hareket etmek gerektiğini belirtti.

ULUSAL KANSER DAYANIŞMA KURULU

KTTBO  Başkanı Filiz Besim ise devlet, sağlık ve hasta örgütleri ile sivil toplum örgütlerinin güçlerini birleştirerek, ‘Ulusal Kanser Dayanışma Kurulu’ kurulması gerektiğine vurgu yaptı.

KANSER DEVLET POLİTİKASI ŞEKLİNDE ELE ALINMALI

Sağlık Bakanlığı bünyesinde Kanser Savaş Birimi oluşturulmasının gerekliliğini de işaret eden Besim, kanserin artık devlet politikası şeklinde ele alınması gerektiğini söyledi.

Filiz Besim, 800 civarı kayıtlı kanser vakası olduğuna işaret ederek, her yıl 500 kadar yeni hastanın da bu sayıya eklendiğini ifade etti.