Amerikan “NEOS GeoSolutions” isimli şirketin, Güney Kıbrıs topraklarında, petrol ve doğal gaz yatakları tespit edilmesi için araştırmalara başlayacağı ve bu amaçla geçtiğimiz Cuma günü Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile bir anlaşmaya imza atıldığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Karada da Araştırmalar Başlıyor” başlıklı manşet haberinde, 12 deniz miline kadar olan deniz bölgesi ile toprak altı tabakasının üç boyutlu olarak haritalanması için, karadan ve havadan sismografik, manyetik, elektromanyetik, radyometrik ve manyototellürik araştırmalar yapılacağını belirtti.

Hedeflenen şeyin, toprakta ve kara suları bölgesinde olası petrol ve doğal gaz yatakları tespit edilmesi olduğunu yazan gazete, buna paralel olarak toprak altı tabakanın tümünün haritalanacağını ve bunun da bilim adamlarına denizaltı jeolojisi ve kara alanları ile denizlerin nasıl birleştiğini göstereceğini kaydetti.

Araştırmaların, 6 bin metreye kadar olan yeraltının haritalanmasına yol açacağını kaydeden gazete, şirketin uzmanlarının, petrol ve doğal gaz yatakları tespit edilmesine ilişkin önemli olasılıklar gördüğünü belirtti.

MEB’de yapılan sismografik araştırmalarda da olduğu gibi, toprak altı tabakasını verilerinin yer alacağı haritaların ilgililere satışa sunulacağını yazan gazete, bundan elde edilecek gelirlerin de Rum kesimi ile şirket arasında paylaşılacağını ifade etti.

Gazete, “NEOS GeoSolutions” isimli şirketin yatırımcıları arasında, “Microsoft’un” kurucusu Bill Gates, (Amazon, Google ve Sun Microsystems’in desteklemekte olduğu) “KCPG” yatırım şirketi ile “Goldman Sachs’ın” bulunduğunu da yazdı.

Gazete iç sayfalardan geniş yer verdiği haberinde ise, “elindeki bilgilere dayanarak” (kara sularından MEB sınırlarına kadar olan) Rum MEB’indeki bütün parsellerle ilgili imtiyaz haklarının Norveçli PGS şirketine ait olduğunu, “NEOS GeoSolutions” ile olan anlaşmanın şirkete imtiyaz hakları vermediğini ekledi.

“ZOHR YATAĞI İSRAİL VE KIBRIS İÇİN DARBE”

Haravgi gazetesi ise yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, enerji alanındaki hukuki meselelerde uzman olarak addedilen Dr. Andre Liakof’un, kısa zaman önce http://eutoday.nette yer alan makalesinde, Mısır MEB’inde keşfedilen Zohr yatağının, İsrail ve Güney Kıbrıs aynı zamanda Delek ve Noble şirketleri için bir darbe olduğunu söylediğini yazdı.

Gazeteye göre Liakof, ENI şirketinin Mısır açıklarındaki tespitinin, Doğu Akdeniz’deki güçler dengesini değiştirdiğini belirterek, Delek ile Noble şirketlerinin zemin kaybettiklerini ve LNG’den CNG’ye dönmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

RAEK’İN YENİ BAŞKANI ANDREAS PULİKKAS

Simerini ise haberinde, Rum Enerji Düzenleme Kurulu Başkanlığı’na dün Rum Bakanlar Kurulu tarafından Andreas Pulikkas’ıun atandığını yazdı.

Gazete, Başkan yardımcılığına ise Filippos Filippu’nun atandığını ekledi.