Gürsel KARAGÖZLÜ

Lefke’de 2013 yılında yeniden başlayan maden sondaj çalışmaları nedeniyle Lefke Gazi Lisesi’nde eğitim durma noktasına geldi. Okul avlusu sınırında devam eden çalışmalar nedeniyle çıkan ses, öğrencilerin ders yapamaz duruma gelmelerine neden oldu.

Öğretmenler ve öğrenciler şikayetçi

Okulda bazı öğretmen ve öğrenciler 2-3 günden beridir okul sınırında maden sondajlarının devam ettiğini ve çalışmalar dolayısı ile makinelerden çıkan seslerden öğrencileri kötü etkilediğini belirtti. Bu durumu ilgili şirkete bildirdiklerini ifade eden öğretmenler, çalışmaların en azından okul saatleri dışında yapmasını istedi. Öğretmenler, ilgili şirketin bu isteğe uymadığını ve çalışmalarına devam ettiğini aktardı. Bazı öğrenci velileri ise çocuklarının maden sondaj aramaları sonucu sınıflarda ders yapamaz durumda olduklarını söyleyerek bakanlığın ilgili şirketle görüşerek bu çalışmaları ders saatleri dışında yapmalarını talep ettiler.

2013 yılında yeniden başlamıştı

Lefke’de 1920’li yıllarda kurulan ve 1975 yılına kadar çalıştırılan bakır madenciliği 2013 yılında tekrar gündeme gelmişti. Maden arama çalışmalarının başladığı günlerden beri Lefke ve bölge halkının tepkilerine rağmen bu çalışmalar ilgili bakanlığın verdiği izinle devam ediyor.