Resmi temaslarda bulunmak amacıyla Türkiye'de bulunan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Ankara temaslarını tamamlayarak İstanbul'a geçti.Bakan Dinçyürek,burada Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile biraraya geldi.

Büyük Tarabya Otelinde Kahvaltılı toplantıda heyetler arası görüşmede biraraya gelen iki Bakan daha sonra basına açıklamalarda bulundu.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız konuşmasında KKTC heyetiyle verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek özellikle madencilik alanında gerek bilgi birikim gerek ise insan kaynakları açısından karşılıklı işbirliği yapma kararı aldıklarını söyledi.

Yıldız, bunun yanısıra enerji temininde çevre hassasiyetleri konusunda işbirliği çalışmaları içinde görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Enerjinin her zaman bir barış gerekçesi olduğunu düşündüklerini belirten Yıldız, Türkiye Cumhuriyetinin bir hukuk devleti olduğunu ve KKTC ile yapmış oldukları protokol çerçevesinde Kıbrısın bütün ruhsatları ile alakalı bir üretim paylaşımı modeli ve servis anlaşmalarını da içeren bir anlaşması olduğunu ifade etti.

Yıldız şunları söyledi:

"Bu anlaşma çerçevesinde Uluslararası hukuka aykırı olmayan ve bir hukuk devleti olarak yapacaklarını ciddi adımlarla beraber atmaktayız.Biz tutarlı olmak zorundayız.Dün Irak için söylediğimizin , 'Irak'ın tamamı tarafından gelirlerin paylaşımı tezini' benzer şekilde yine Kıbrıs tarafından da, Sayın ABD Enerji Bakanının da söylediği gibi, her iki toplum tarafından adilane paylaşılmasına dönük bir tezimiz var.Bu yeni birkonu değil."

DİNÇYÜREK: "ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE İŞBİRLİĞİ İLE İLGİLİ SOMUT ADIMLAR ATACAĞIZ"     

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek de konuşmasında bakanlığı bünyesindeki birçok konuyu enine boyuna tartıştıklarını ve bugünki durumu tespit edip bundan sonra yapılabilecek işlerle ilgili de bir yol haritası belirlediklerini söyledi.

Bu konuda bir mutakabata vardıklarını ifade eden Dinçyürek,yakın bir zamanda bu mutakabatı bir protokol neticesinde hayata geçireceklerini belirtti.

İhtiyaç duyulan konulardaki destek taleplerinin olumlu karşılanmasından son derece mutlu olduklarını vurgulayan Dinçyürek, önümüzdeki günlerde çok daha somut ve yapıcı adımlar atacaklarını söyledi.

Bakan Dinçyürek bir soruya verdiği yanıtta, Kıbrıs etrafındaki doğal kaynakların potansiyeli ne olursa olsun KKTC'de yaşayan her bireyin ve dolayısıyla KKTC'nin hakkı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Bu haklarımızdan bir adım geriye gitmemiz düşünülemez.Biz kendi haklarımızı sonuna kadar savunup yürütülen müzakarelerde yapıcı olmaya devam edeceğiz.Anlaşmanın olması yönünde elimizi uzatmış durumdayız.Masadan kalkan taraf biz değiliz. Anlaşma için hazırız.Ama anlaşmanın içeriğinde haklarımızı teslim etme, hele de Uluslararası camianın da haklılığımız teslim ettiği, doğal kaynaklardaki haklarımızdan vazgeçmemizi kimse beklemesin"

Ne zaman Kıbrıs'ta sonuçalıcı bir noktaya gelindiyse Güney Kıbrıs'ın mutlaka bir bahane ile ya masadan kalktığı ya da Hayır dediğini ifade eden Dinçyürek şöyle devam etti:

"En somut örneğini Annan Planının referandumdaki oylama ve sonuçlarıdır.Son günlerde BM Genel Sekreterin Kıbrıs'a özel temsilci atayarak kazan-kazan noktasında yapıcı adımlar atarak son viraja girme hazılıkları yapıldığı bir dönemde, bize göre haklı gerekçeleri olmamasına rağmen masadan kalkmak için bu kez bizler adına yapılan sisimik araştırmalar bahane edilmiştir. Bu ne bugüne kadar ilk kez yapıldı ne de son kez olacaktır.Geçmişte de uzun yıllar Türkiye ile ortak çalışmalar yapılmıştır. Bunların masada sadece siyasi manevralar olduğunu düşünmekteyiz.Herkesin bilip kabul ettiği gerçek, Kıbrıs'taki kaynaklarda hakkımız olduğudur"

Bakan Dinçyürek'in heyetler arası görüşmesinde KKTC İstanbul Başkonsolusu Fahri Yönlüer, Bakanlık Müdürü Efsun Kaşif Salel, Özel Kalem Müdürü Aşkın Doygunel, Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Mustafa Alkaravlı ile Danışman Nazmiye Çelebi de hazır bulundu.

Dinçyürek ve heyetinin bu akşam KKTC'ye dönmesi bekleniyor.