Didem Gürses

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, LTB ile ilgili Sayıştay taslak raporunun ellerine ulaştığını, alınan yanlış kararların cezalandırılacağını vurguladı. 

Harmancı, Mali denetim raporunun 15 gün içerisinde kesinleşeceğini ifade etti. 

“Sorgulanması gereken önemli konular var. Alınan yanlış kararlardan ötürü ceza ödemesi istenen kişiler var. Aşağı yukarı dokuz buçuk milyon TL’lik kayıp söz konusu.” 

“Yanlış kararlara imza atan insanların ödeme yapması gerekecek. Yakın bir tarihte bu isimlerin açıklanması ile çalkantılı bir süreç yaşayacağımızı düşünüyorum. “

“Fason şirketlerle faturalarla yapılmamış ama yapılmış gibi gösterilen işlerin hesabı sorulacak.”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Genç Tv’de yayınlanan “ Siyaset Yemeği” Programında Didem Gürses’in konuğu oldu. Geride kalan on ay süresince LTB’de yapılan çalışmalar, sayıştay raporları, Cumhurbaşkanlığı seçimleri dahil birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan Mehmet Harmancı, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda halkın değişimden yana olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. 

“En son yapılan yerel seçimlerde halkın değişim talebi bana göre doruğa ulaştı Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda Sn Akıncı’nın seçilmesi bu rüzgarın kuvvetlendiğini gösteriyor. Uzun yıllar kaybetmeye alışmış bir jenerasyonun çocuklarıyız…” diyen Harmancı, siyasi geleneği uzun süredir devam eden, çok uzun yıllar siyasi arenada kendine çıkış arayan bir parti olduklarını, bu başarıları görmek için bekleyen çok fazla insan olduğunu ifade etti. LTB Başkanı seçildiğimde duygusal bir duruş sergilemesinin doğal bir süreç olduğunu ifade eden Harmancı, “artık tek odak noktam sorunları çözmek” şeklinde konuştu.

“Lefkoşa’nın tümünün sorunlarını çözmek için mali durumumuz yeterli değil”

Harmancı, Lefkoşa’nın tüm altyapı sorunlarını çözebilmek için uğraş verdiklerini ancak mali yetersizlik yönünden bunu yapamadıklarını belirterek şunları söyledi; “Görevim süresince hiçbir zaman yaşanan sorunları daha önceki dönemlere ait olarak göstermeye çalışmadım. Yaşanılan tüm sorunlar bize aittir. İlk yağmur sonrası Sanayi Bölgesi’nde sıkıntılar yaşandı o dönemde henüz bir aylık bir görev süresinde olsamda sorumluluk bana aittir. Bu alanda yapılacak yatırımlarda en büyük sıkıntı mali kaynaktır bu kaynağın bir kısmını karşıladık ancak Lefkoşa’nın bu imkanlarla tüm alt yapısını düzelteceğim demek yanlış olur. 

“Doktoroğlu ve Sanayi Bölgesi’ndeki sorunu çözmek için devlet desteği şart”

Örneğin Doktoroğlu ve Sanayi Bölgesi’nde kronikleşmiş bir sorun vardır. Ben bu sorunun çözümü için elimden geleni yaparım ancak devletin desteği şart.  Biz LTB olarak 600 bin TL ayırdık ancak bu sorunun çözümü için Başbakanlıkla ve Karayolları ile koordineli çalışma yapmamız gerekiyor. Yeterli ilgiyi şuan göstermediklerini söyleyebilirim. Bizim belediye olarak yapacağımız çalışmalar sorunu geçici olarak atlatmamızı sağlayacak. 

Üç derenin birleştiği nokta olan kritik noktalardan biri de Levent Koleji’’nin olduğu yerdir. Çevre Dairesi, Kaymakamlık, Gönyeli Belediyesi ve LTB’nin ortaklaşa çalışmaları olmalı. Bu yıl 14 tane lokal yerin çözümü için çalışmalarımız devam ediyor. Yıllardır süre gelen yağış şekillerinde büyük değişiklikler var bizim alt yapımızın ise eksiklikleri bulunuyor. Ancak bu süreçte iki büyük ciddi sel tehdidi geçirdik ve insanların temizlik ve sağlık gibi acil ihitayaçlarını kısa sürede karşıladığımız bir dönem geçirdik.”

“Sorunları aşamadığımız anda topluma hesap vermeye hazırız” 

Toplumun beklentilerine dikkat çeken Harmancı, bir mutsuzluk söz konusu olursa, neden sorunları aşamadığa dair hesap vermeye hazır olduğunu belirterek, “Toplum yaşanan sıkıntılardan dolayı tölerans limitlerini düşürmüş ise insanların mutsuzluğu söz konusu ise bu koltuklarda gelip geçici olduğumuzu haıtrlatmak isterim günü geldiğinde neden sorunları aşamadığımızın hesabını verebilecek bir duruştayım” dedi.

“Bir milyonluk asfalt ihalemiz başladı”

Yollardaki çukurların giderilmesi için gelen çağrıları anında dikkate aldıklarını belirten Harmancı, bir milyonluk asfalt ihalesinin Hamitköy’de başladığını açıkladı. Harmancı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir milyonluk asfalt ihalemiz Hamitköy’den başladı ancak asfaltın altyapılarında sorunlar var fakat yollardaki tüm sorunların örneğin çukurların kapatılması için durmadan çalışıyoruz. İhalemiz Lefkoşa’ya tamamen yayıldığında rahatlamalar söz konusu olacak. Gelen şikayetleri anında değerlendiriyoruz.  Bu yıl içinde ihalesine çıkacağımız büyük bir projemiz var. Alpet Işıklarından Kliseye kadar olan Kemal Aksay Caddesi’nde çalışmalarımız olacak yine kliseden  meclisin yanındaki Özgürlük  Çemberine kadar devam edecek bir projemiz var şehrin 25 yıldır çözülememiş kronik sorunları aşılacak. Çevre düzenlemesi, bisiklet yolu, altyapı sorunlarını aşacağız. 

“Güney’le aramızdaki farkı kapatacağız”

Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nden Başbakanlık ışıklarına kadar olan bölgede yenilenmiş kaldırımları, zeminin tümünün değişmesi yine bisiklet yolu ile yeniliğe gideceğiz. 2016 yılının sonunda  bu planlarımızı uygulamış olacağız. Bir buçuk yıl daha insanlarımız sabır gösterirse yatırımlarımızı görecekler. Yine Asmaaltı Arasta’nın tümünün yayalaştırılmasına başlıyoruz. Baştan sona çağdaş aydınlatma sistemi ve alt yapısıyla Güney ile aramızda olan farkı kapatmayı hedefliyoruz. LTB’nin geçmiş dönemlerden çok daha iyi durumda olduğunu görüyorum.” 

“LTB’de sorunları ortaklaşa çözebileceğimiz bir sendika yönetimi isterdim”

LTB Sendikasına da değinen Harmancı, sorunları birlikte aşabilecekleri bir sendika yönetimi görmeyi istediğinin altını çizdi. “ Ltb çalışanlarının çok daha motive bir şekilde çalıştığını düşünüyorum. LTB Sendikası içinde bazı sorunlar yaşanabiliyor ben sorunları ortaklaşa çözebileceğimiz bir sendika yönetimi görmek isterdim ancak onlar daha önce yıprandıkları bir süreç yaşadılar bunu normal karşılıyorum. Çalışanlar  Sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı konusunda mağduriyet yaşıyor  her ay için bir milyon 200 bin TL gibi bir meblağ söz konusu, bu finansal girdiye sahip değiliz ortada geriye dönük büyük bir borç var . Realitede bir şirket olarak LTB’nin borçlarına bakacak olursak batmış durumdayız. Esnafa olan borçların büyük bölümünü kapattık, beş adet yeni iş arabası aldık,eskiden çalışıp emekli olan personele ödemelerini yaptık ve birçok ihaleye çıktık biz projelerimizi yapmaya devam ediyoruz şu ana kadar iyi bir yönetim sergilemiş  olduğumuzu düşünüyorum. “

“Sayıştayın mali denetim raporu 15 gün içerisinde kesinleşiyor. Yakın bir tarihte çalkantılı bir süreç yaşayacağız”

Kamuoyununda beklediği sorgulanan önemli konuları içeren sayıştayın taslak raporunun ellerine ulaştığını belirten Harmancı, alınan yanlış kararların cezalandırılacağını vurgulayarak şöyle konuştu:

“Sayıştayın taslak raporu elimize ulaştı. Mali denetim raporu 15 gün içerisinde kesinleşiyor. Kamuyoyu nezdinde daha sonra açıklama yapılacak. Sorgulanması gereken önemli konular var. Alınan yanlış kararlardan ötürü ceza ödemesi istenen kişiler var. Aşağı yukarı dokuz buçuk milyon TL’lik kayıp söz konusu. Yanlış kararlara imza atan insanların ödeme yapması gerekecek. Yakın bir tarihte bu isimlerin açıklanması ile çalkantılı bir süreç yaşayacağımızı düşünüyorum. Fason şirketlerle faturalarla yapılmamış ama yapılmış gibi gösterilen işlerin hesabı sorulacak. “

“Her gün bini aşkın kişi yanlış park ediyor”

Yanlış park eden kişilere yüklü cezalar kesildiğini, bunun değişmesi gerektiğini ifade eden Harmancı, hergün bini aşkın kişinin yanlış park ettiğini belirterek, “Zabıtaların ceza kesme yöntemleri ile ilgili çalışanların eğitim almasını sağlıyoruz. Hergün bini aşkın kişi yanlış park ediyor. Bir kısım yerlerde park yeri eksiklikleri bulunuyor ancak trafikte güvenliği zora sokan kişilere ceza kesmek durumundayız. Bu konunun çok abartıldığını düşünüyoruz. Yüklü cezalar kesiliyor, daha makul cezalar kesilmesi gerekiyor. Fakat bu ceza kesmemeliyiz anlamına gelmiyor” dedi.

“Geride kalan on ayı sosyal ve kültürel anlamda verimli geçirdik”

LTB olarak sosyal ve kültürel etkinliklere önem verdiklerini kaydeden Harmancı şunları söyledi; “Geride kalan on ayı sosyal ve kültürel aktiviteler açısından verimli geçirdik. Orkestra ve tiyatromuz ile şehre yaydığımız sanat aktivitelerimiz var. Spor kulübümüzle, engelsiz birimimizle, toplumsal cinsiyet eşitiliği, çocuk hakları birimimizle de sosyal sorumluluk çalışmalarımız devam ediyor. Bu süreçte engelli ulaşım arabasını da devreye koyduk. En büyük hedefimiz 2016’da ana arterlerin tümünü değiştirerek bambaşka bir Lefkoşa yaratmak, Hamitköy bölgesinin kanalizasyon sorununu çözmek ve Haspolat’a yıllardır yapılmayan yatırımları yapmak, bankalara olan borçların bitmesini sağlamak. Herkes bilmeli ki sorunları çözmek için çalışıyoruz.”