Fehime Alasya

Lefkoşa’nın Taşkınköy Bölgesi’nde bazı köpeklerin zehirlenmesine tepki gösteren hayvan severler, “Katliama sessiz kalma!” sloganıyla dün eylem düzenledi.

Dün akşamüzeri Dereboyu’nda gerçekleştirdikleri eylem ile yapılan katliama sessiz kalmayan kalabalık grup, Dereboyu trafik ışıkları önünden başlayarak Cumhuriyet Meclisi önüne kadar yürüdü.

Hayvan Hakları Aktivistleri tarafından organize edilen yürüyüşe, birçok hayvan severin yanında, bazım sivil toplum örgütleri de destek verdi.

Taşkınköy Bölgesi’nde yaşanan faili meçhul köpek zehirlenmelerinin ve bu gibi olayların suç olduğunu anımsatan eylemciler, yasaların yeterliliği ve uygulanabilirliğine dikkat çekmek istedi. Baraka Tiyatro Ekibi’nin sergilediği kısa gösteri, izleyenlerin beğenisini topladı. 

Yürüyüş sırasında “Hükümet uyuma, katilleri yakala!”, “Hükümet uyuma, Yasaları uygula!”, “Caydırıcı ceza, katillerin yakalanması şart” gibi sloganlar atan kalabalık grup, taşıdıkları pankartlarla çevredekilerin ilgisini çekti.   

Yürüyüş sonunda bir basın açıklaması yapan eylemciler ülkemizde Hayvan Refahı Yasası'nın uygulanmasında problemler yaşandığını ifade ederek hayvan hakları konusunda hiçbir ilerleme kaydedilemediğini vurguladılar.

Bu konuda en büyük sorumluğun, Hayvan Refahı Yasası'nın uygulamakla sorumlu olan fakat uygulamayan makamlar olduğuna vurgu yapılarak “Polis teşkilatı da hayvanlara karşı işlenen suçlara duyarsız kalmakta ve görevini ihmal etmektedir. Belediyeler ve polis teşkilatı tarafından, özellikle zehirlenme olaylarının erken tespiti, önlenmesi ve suçluların bulunması ile ilgili bir ekip oluşturmalıdır” denildi.

Eylemciler daha önce de vurguladıkları talepleri şöyle sıraladılar:

1- Hayvan Refah. Yasası'ndaki yaptırımlar derhal uygulanmalı, hayvanlara yapılan zulüm cezasız kalmamalıdır. Yürürlükteki Yasa, Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi ve hayvan özgürleşmesi ilkelerine göre geliştirilmelidir.

2- Eğitim Bakanlığınca, okullarda hayvan sevgisi ve hayvan hakları dersleri, konferans ve seminerler sürekli müfredata alınmalıdır.

3- Petshoplar ve üretim çiftlikleri denetlenmeli, usulsüz üretim ve satışlar derhal durdurulmalıdır.

4- Avcıların ellerinde bulunan av köpeklerinin Avcılık ve Atıcılık Federasyonu'na kaydı ve takibi yapılmalıdır.

5- Sokak hayvanlarının aşılama-kısırlaştırma, bakım ve küpeleme sonrası sokaklarda insanlarla birlikte yaşaması sağlanmalıdır. Barınaklar da geliştirilerek dışarıda yaşamını devam ettiremeyen hasta, yaşlı, sakat hayvanlar rehabilite edilmelidir.

6- Hayvan Refah. Yasası'nın uygulanırlığını, barınakların genel durumunu denetleyecek ilgili dernek, kuruluş ve hayvansever bireylerin temsil edildiği kalıcı çözümler üretecek, belediyelere bağlı komiteler oluşturulmalıdır.

7- Doğal ve kültürel bir değerimiz olan eşeklerin envanter çalışması ivedilikle sonuçlandırılarak devlet tarafından koruma altına alınmaları ve düzenli olarak beslenme ve sağlık kontrollerinin yapılması sağlanmalıdır.

8- Kazalarda kısırlaştırma-besleme-barınma istasyonları kurulmalı ve hayvan refahı için kamu tarafından projeler geliştirilmelidir. Bizler, hayvanların hakları için tüm bu taleplerimizin takipçisi olacağız ve taleplerimiz yerine getirilmedikçe susmayacağız, ilgili makamları teker teker ziyaret edip Yasayı uygulamalarında, görevlerini yerine getirmelerinde ısrarcı olacağız. 

16-05-2015-12-05-02487600.jpg