Özlem Çimendal

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, ülkede ciddi anlamda kuraklık yaşandığını ifade ederek, ağıllarda kaba otun tükendiğini ve hayvancının zorda olduğunu belirtti. Mustafa Naimoğluları, yurt dışından kaba ot getirilmesi için açılan ihalenin sonuçlanmasına rağmen Tarım Bakanlığı'nın hala  sözleşme imzalamadığını kaydetti.

Mandıra ve ağıllar bölgesinde hayvanlara değil ot, içirecekleri su dahi bulamadıklarını dile getiren Naimoğulları, “Hayvanlara acı su içirilmektedir. Susuzluk ve kaba ot eksikliğinden dolayı hayvan ölümleri başladı. Ciddi anlamda verim kaybı oldu” dedi.

Küçükbaş hayvan sütünün pazarlanmasında da ciddi sıkıntı yaşandığını, imalatçıların küçükbaş hayvan sütü almamak için her türlü sıkıntıyı yarattıklarını ifade eden Naimoğulları, yasal zorunluluk olmasına rağmen hellim imalatçıları küçükbaş hayvan sütü yerine büyükbaş hayvan sütü daha ucuz olduğu için büyükbaş hayvan sütü alıp, kullandığını söyledi.

“İhale tamamlandı, bakanlık hala sözleşme imzalamadı”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, ülkede ciddi anlamda kuraklık yaşandığını ifade ederek, ağıllarda kaba otun tükendiğini ve hayvancının zorda olduğunu kaydetti. Yurt dışından kaba ot getirilmesi için açılan ihalenin sonuçlanmasına rağmen Tarım Bakanlığı'nın hala  sözleşme imzalamadığını anlatan Naimoğulları, “Tarım Bakanlığı ve Toprak Ürünleri Kurumu hayvancı bu kadar zordayken hala ihalesi tamamlanan kaba ot alımı için girişim başlatmamış, kaba ota vereceği desteği açıklamamıştır” dedi.

“Hiçbir hayvancı kilosu 50 kuruşa ot alamaz”

İhale sonucu kaba otun kilosunun 50 kuruş olarak belirlendiğini ve hiçbir hayvancının kilosunu 50 kuruşa kaba ot alamayacağını dile getiren Naimoğulları, “2014 yılındaki kuraklık yaşandığında  ülkeye 80 bin ton balya gelmişti. O dönemin hükümeti kilo başına 18 kuruş destek verilmesine rağmen, şu an bir kuruş destek verilmedi. Ülkeye şu an en az 50 bin ton kaba ot getirilmesi gerekmektedir. Hayvancının kaba otu tükenmiştir” ifadelerini kullandı.

“Açlık nedeniyle çiğ süt yağı düştü”

Kaba ot ve kuraklık nedeniyle çiğ sütlerde süt yağının düştüğünü anlatan Naimoğulları, imalatçıların da düşük süt yağı nedeniyle sütü almak istemediğini ifade etti. Mandıra ve ağıllar bölgesinde hayvanlara yedirmeye otun yanında su dahi bulamadıklarını dile getiren Naimoğulları, “Hayvanlara acı su içirilmektedir. Susuzluk ve kaba ot eksikliğinden dolayı hayvan ölümleri başladı. Ciddi anlamda verim kaybı oldu” dedi.

“Hellimde kar etmek için inek sütü kullanılıyor”

Küçükbaş hayvan sütünün pazarlanmasında ciddi sıkıntı yaşandığını, imalatçıların küçükbaş hayvan sütü almamak için her türlü sıkıntıyı yarattıklarını ifade eden Naimoğulları, “Yasal zorunluluk olmasına rağmen hellim imalatçıları küçükbaş hayvan sütü almıyor bunun yerine büyükbaş hayvan sütü daha ucuz olduğu için büyükbaş hayvan sütü alıp, kullanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Hellim imalatçılarının %20 küçükbaş hayvan sütü yasal zorunluluğuna uymadığını ifade eden Naimoğulları, “İnek sütü fiyatları aşağıda olduğu için hellimi daha ucuza getirmek adına inek sütü kullanıyorlar ve kar etmeye çalışıyorlar. Hellim daha çok inek sütü kullanarak yapılmaktadır ve bu doğru değildir. Birçok imalatçı bu zorunluluğa uymamaktadır” şeklinde konuştu.

“Hayvan ölümlerini önleyici çalışmalar istenilen noktada değil”

Hayvan ölümleri ve hastalıkları konusunda AB’nin de desteği alınarak ciddi anlamda mücadele gerektiğini söyleyen Naimoğulları, konu hakkında başlatılan çalışmaların da istenilen düzeyde olmadığını kaydetti. Ülkedeki hayvan ölümlerinin ciddi boyuta ulaştığına da işaret eden Naimoğulları, ivedi olarak AB desteği ile hayvan ölümlerini önleyici çalışmaların hayata geçirilmesi çağrısı yaptı.

“Ödenekler 2 milyon eksik verildi”

Küçükbaş hayvan ödeneklerin 11 milyon civarında olduğunu ancak 2 milyon TL’lik eksik bir ödeme gerçekleştiğini anlatan Naimoğulları, “Eksik ödenekler de üreticiyi ciddi anlamda mağdur etti” dedi.

“Hayvan ithal etme talebinde bulunuyoruz”

Türkiye’ye 100 bin adet kasaplık hayvan ithalatına izin verdiğini açıklayan Naimoğulları, KKTC Hayvan Yetiştiricileri Birliği olarak, kendilerinin de ithal talepleri olduğunu dile getirdi. KKTC’de ithalat ve ihracat politikalarının da ciddi anlamda düzeltilmesi gerekliliğine vurgu yapan Naimoğulları, ülkede süt fazlalığı olmasına rağmen hala yurt dışından süt ithali yapılmasının hayvan üreticilerinin belini büktüğünü de sözlerine ekledi.

“Denetimler artırılmalı”

Ülkedeki hellim ve süt ürünlerinin kalitesinin artırılması için ciddi denetimlerin yapılması çağrısı yapan Naimoğulları, öncelikle hellim daha sonra da diğer ürünlerin kalitesinin artırılması gerektiğini söyledi. Naimoğulları, denetimlerle kaliteyi artırarak üretimin gelişebileceğini ifade etti.

“Temmuz oldu hala vergisiz akaryakıta geçilmedi”

Süt sektöründe ciddi sıkıntıların devam ettiğini dile getiren Naimoğulları,  onaylanan ancak mecliste bekleyen ve  Mart ayında uygulaması ön görülen vergisiz akaryakıtın Temmuz ayı olmasına rağmen hala devreye girmemesi nedeniyle  sıkıntının büyük olduğunu ifade etti.

“Güney’den 2 kat fazla mazot parası ödüyoruz”

Naimoğulları, “KKTC’deki hayvancılar Güney Kıbrıs üreticilerinin 2 katına mazot alarak, üretim yapmaya çalışmaktadır. Giderleri çok kazançları yoktur. Beklenen destekler hala verilmiş değildir” dedi.