Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nun bugünkü toplantısı, gruplar arası varılan mutabakatla 11 Nisan Pazartesi gününe ertelendi.

Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında saat 10.30’da toplandı. Genel Kurul’da ilk olarak, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Başbakan Ömer Kalyoncu’nun ve Bakanlar Kurulu’nun istifasına yönelik tezkeresi okundu.

ÇAKICI: “EKONOMİK PROTOKOL KONUSUNDA HALKA HALA AÇIKLAMA YAPILMADI”

Konu hakkında ilk sözü alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, hükümetin istifası konusunda bir film ve senaryo içerisinde olunduğunu ileri sürerek, ekonomik protokol konusuna değindi ve bu konuda halka hâlâ bir açıklama yapılmadığını söyledi.

Protokolde, elektrik ve telekomünikasyonun özelleştirilmesi, ülkenin kurumlarının peşkeş çekilmesi bulunduğunu ileri süren Çakıcı, “Bunun adına hükümet derseniz, buna hükümet denilmez, bu durum ülkeyi kaosa götürür” dedi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün Meclis toplantısına gelmemesini de eleştiren Çakıcı, UBP ve DP’nin görüşmelerine ve yapılan pazarlıklara da değindi. Bu durumda en kısa zamanda erken seçime gidilmesi gerektiğini söyleyen Çakıcı, “Kimse halkın kurumlarını peşkeş çekemez” dedi.

DENKTAŞ: “TEMASLAR DEVAM EDİYOR, ELEŞTİRİLER YERSİZ”

DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş da, hükümet istifa ettiği günden bu yana partilerin temaslarının devam ettiğini belirterek, şimdiden peşkeş gibi ifadeleri yanlış bulduğunu söyledi.

Olabilecek formülleri anımsatan Denktaş, yeni hükümetin protokolü ele alması gerekeceğini, ama daha bir şey ortaya çıkmadan, Cumhurbaşkanı görevlendirme bile yapmadan bu eleştirilerin yersiz olduğunu ifade etti.

VEKALETLERLE İLGİLİ TEZKERE OKUNDU

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra istifa eden UBP’li bakanların yerine kimlerin vekalet edeceğine yönelik Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okunarak milletvekillerinin bilgisine sunuldu.

Buna göre, Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren’in yerine Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali; Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun yerine Dışişleri Bakanı Emine Çolak; Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün yerine Sağlık Bakanı Salih İzbul; Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun yerine İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy; Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun’un yerine Maliye Bakanı Birikim Özgür vekalet ediyor.

Meclis Genel Kurulu, daha sonra güncel konuşmalar yapılmadan gruplar arası mutabakat gereği bugünkü oturumunu 11 Nisan Pazartesi gününe erteleyerek çalışmalarını tamamladı.