Bertuğ Topal

Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında imzalanan ve 2015 yılı bütçesi için öngörülen  216 milyon TL’nin son kısmı dün KKTC maliyesine aktarıldı.

30 milyon TL cari harcamalar için doğrudan KKTC maliyesine aktarılırken, 20 milyon TL savunma harcamaları için Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na, 12 milyon 500 bin TL de, alt yapı ve reel sektörün desteklenmesi için kullanılan kaleme yatırıldı.

13’üncü maaşlar Ocak ayında

Her ay  maaşların ödenmesi için kullanılan ve cari bütçeye yatırılan 10 milyon TL, Ekim ve Kasım aylarında yatırılmamıştı.
Ak Parti hükümeti, cari bütçe için öngörülen 216 milyon TL’nin son dilimi olan 62 milyon 500 bin TL’yi yatırırken, 30 milyon TL’si de 2016 yılı içerisinde kullanılacak.

Maaşlar için

13’üncü maaşlar, yasada yer almasına rağmen, 2015 yılı içerinde ödenememişti. Hükümet, 20 milyon TL’yi hemen Güvenlik Kuvvetleri tarafından kullanılan “savunma bütçesine” aktardı.

12 milyon 500 bin TL ise, TC Yardım Heyeti tarafından onaylanan alt yapı ve reel sektörün desteklenmesi projelerinde kullanılmak üzere ayrıldı.
2015 bütçesine ait olan 30 milyon TL ise, Ocak ayının ilk yarısında kamu çalışanı ve emeklilerin 13’üncü maaşı için kullanılacak.

Özgür: Yükümlülüğümüz yerine gelecek

Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ocak ayı içerisinde 13’üncü maaşların ödeneceğini söyledi. 13’üncü maaş ödemenin Türkiye’nin değil, KKTC kamusunun görevi olduğunu anlatan Özgür, “Bu konuda açıklama yapmayı zul sayıyorum. Hükümet olarak yükümlülüklerimiz arasında yer alan 13’üncü maaşı, Ocak ayı içerisinde çalışanlarımıza ödeyeceğiz. Bu konuda herhangi bir spekülasyona ya da övünmeye de gerek yok. Gereğini yapacağız” dedi.

Özgür, üreticinin de devletten 10 milyon TL civarında bir alacağının kaldığını hatırlatarak, Tarım Bakanlığı bünyesinde bu kaynağın yaratılabileceğini, her halükarda, kendi bakanlığının da üretici için gerekeni yapacağını söyledi.

Ucuz ve kaliteli hizmet…

2015 yılı sonunda, hükümetin ciddi eleştirilere maruz kaldığını söyleyen Özgür, 2016 yılı başından itibaren, yoğun bir şekilde, halkın alım gücünü yükseltmek, kamudan alınan hizmetin kalitesini artırmak için çalışılacağını söyledi.

Özgür, “Hükümetin kurulması ve hemen akabinde bütçe görüşmelerinin yoğunluğu yeteri kadar halkın da bizim de vaktimizi aldı. Ocak ayından ityibaren hem kabine, hem de parlamento yoğun olarak halkın alım gücünü artıracak, kaliteli ve ucuz hizmet satın alacağı bir kamu düzeni için çalışacağız. Bu konuda hükümet ortağı UBP ile birlikte görüş ayrılığımız yoktur” ifadesini kullandı.