Mert Özdeş

Elektrik Sendikası (EL-SEN) Başkanı Çağlayan Cesurer, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) aldığı iki dizel jeneratörle ilgili borç komitesine gidilmesine gerek olmadığını savundu.  KIB-TEK’in mali açıdan ciddi bir toparlanma içerisinde olduğunu iddia eden Cesurer, Hükümet, Özerklik Yasası’nı neden hala hayata geçirmiyor diye sordu.

Diyalog TV’de yayınlanan ‘Odak Noktası’ programına katılan Cesurer, KIB-TEK’e yöneltilen eleştirilere cevap verdi. Kurumun yasalar çerçevesinde alım yaptığını savunan Cesurer, daha çok yönetimsel sorunların konuşulması gerektiğini kaydetti. 
Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a elektrik getirilmesinin mali açıd

n fayda getirmeyeceğini öne süren Cesurer, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önce bu fikre katılmadığını fakat sonradan AKSA’nın Erdoğan’ın fikrinin değiştirmesine neden olduğunu iddia etti. 

Kurumun ayakta kalması için yatırım yapılmasına önce destek veren sonra buna karşı tavır sergileyen hükümeti anlayamadıklarını dile getiren Cesurer, “Kabloyla elektrik projesine karşı olmamakla birlikte, proje ile Türkiye’den gelecek elektriğin ülkede üretilen elektrikten daha ekonomik olmayacağını ileri dürdü. 

Cesurer şöyle devam etti:“Biraraya geldiğimiz son toplantıda şu söylenmişti. ‘Bu ülkede çok enerji kesintisi yaşanıyor. O yüzden kabloyla elektrik gelmeli.’ Peki bu elektrik kesintilerini yaşatan kim? Enerji kesiyor jeneratör satıyor... Nasıl olacak bu iş? Bir yerlerde bir şeyler pişiriliyor…”  

“Bu ülkeye ihanet eden çok insan var”

“Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı’nın ismi Türkiye’de mahkemelerde ihalelere yolsuzluk rüşvet karıştırdığı noktasında davaları olduğunu aktaran Cesurer, “Mahkeme kararları var. Bu ülkede AKSA 10-20 MW ile başladı. Şu anda kaç MW?  100MW…Hani ihalesi? KIB-TEK devlet kurumu iken ihaleye çıkıyor. Vay yolsuzluk… 20 MW’dan 100 MW’a çıkarken yolsuzluğu kim yaptı?

Bu ülkeye ihanet eden çok insan var. Bununla ilgili Sayıştaylık raporları net ve açık ama bu ülkede bu raporlar hep bir yerlerde kalıyor. AKSA, tek kuruş kurumlar vergisi ödemedi” şeklinde konuştu. 

“KIB-TEK’in ihaleye çıkma şansı yoktu”

Son olarak alınan 2 jeneratörü, 2006 yılında ihale edilen bütünlüklü proje kapsamında temin edildiğini belirten Cesurer, ihaleye çıkma şanslarının olmadığını kaydetti.

“Yardımcı sistemlerin hazır olduğunu bildiren Cesurer, “ Üniteler gelir gelmez sisteme bağlanacak. Bu projeye uygun olmayan başka bir ünite sistem ile uyum sorunu gösterebilir” dedi. 
 
“Mali sıkıntı kalmadı”

KIB-TEK’in mali açıdan ciddi bir toparlanma içerisinde olduğunu iddia eden Cesurer, hükumetin Özerklik Yasası’nı neden hayata geçirmediğini sorarken, kurumun ayakta kalması için yatırım yapılmasına karşı tavır sergileyen hükumeti anlayamadıklarını ifade etti.