Rana Sarro

EL-SEN Başkanı Tuluy Kalyoncu, Kıb-Tek’in güncel borç bakiyesi ile geçmiş hükümet dönemlerindeki borç miktarlarını açıkladı. Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun, kurumu 325 Milyon TL borç miktarıyla devraldığını anımsatan Tuluy Kalyoncu, kurumun güncel borç miktarının ise 331 milyon 500 Bin TL olduğunu belirtti.  Geçmiş hükümet dönemlerinden bugüne kadar Kıb-Tek’in devreden borç stokuyla ilgili istatistiki bilgiler veren Kalyoncu, CTP – ÖRP Koalisyon Hükümeti, UBP hükümeti ve CTP-DP hükümetleri döneminde, kurumun devreden borç miktarları ile yapılan icraatları açıkladı.

“İKİ KATI BORÇLA DEVRETTİĞİNİ GÖZDEN KAÇIRMAYA ÇALIŞIYOR”

UBP Hükümeti’nde Kıb-Tek’ten sorumlu bakanlık yapmış olan Sunat Atun’un, Kıb-Tek’i devraldığı zamanki borcun, iki katı üzerinde bir borçla devretmiş olduğunu gözlerden saklamaya çalıştığını söyleyen Tuluy Kalyoncu, Atun’un Kıb-Tek’in şu anki borç stokuyla ilgili gerçekleri ters yüz eden açıklamalar yaptığını ve karalama kampanyası yaptığını söyledi.

Kalyoncu, mevcut hükümete enerji politikaları ve Kıb-Tek’le ilgili yönelttikleri eleştirilerin arkasında olduklarını ancak Kıb-Tek’in borç stokuyla ilgili gerçekleri zamana ve hükümet değişikliklerine göre açıklama gereği duyduğunu da belirtti.

“100 MİLYON’LUK YATIRIM YAPILDI”

16 Ekim 2008 yılında, CTP – ÖRP Koalisyon Hükümeti’nde; 168 Milyon TL borç miktarının yaklaşık 100 milyon TL’lik kısmının, bu dönemde alınan toplam 105 MW gücünde dizel santrallerden kaynaklandığını belirten Kalyoncu, şu bilgileri verdi:

“ELEKTRİK KESİNTİLERİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ SAĞLANDI”

“Santral yatırımları öncesinde bazen günde 14-15 saati bulan kesintiler yaşanmaktaydı. Santral yatırımları sonrasında kesintilerin sıklığı ve süresinde belirgin bir düşüş meydana geldi. Yine ayni dönemde; Yüksek gerilim hatlarının uzunluğu %30 oranında artırılmış, hatların enerji taşıma kapasitesi 66 kV’tan 132 kV’a çıkarılarak kapasite artırılmış böylece hatların taşıma kapasitelerinin yetersizliğinden kaynaklanan elektrik kesintilerinin de büyük ölçüde önüne geçilmiş ayrıca hatlardaki kayıp enerji miktarı da bu yatırımlarla önemli ölçüde azaltılmıştır.

“YENİ TRAFO MERKEZLERİ KURULDU”

“Yine ayni dönemde yeni trafo merkezleri kurulmuş ve bu trafo merkezlerinin 13 tanesi için SCADA sistemi yatırımı yapılarak merkez ile trafo merkezleri arasında uzaktan işletme sağlanarak daha önce tüm trafo merkezlerine enerji vermek için geçen 3 – 3,5 saatlik süre 30dk ile 60dk arasına düşürülmüştür.”

“UBP KIB-TEK’İ BORÇ ÖDEYEBİLEN BİR YAPIDA DEVRALDI”

5 Mayıs 2009’da UBP hükümetinin Kıb-Tek’i 147 milyon TL borç ile devraldığını belirten Kalyoncu, “geçmiş hükümet döneminde gerçekleştirilen önemli yatırımlara bağlı olarak ulaşılan borç stoku, hükümetin değiştiği tarihte 20 milyon TL azalmıştır, Yani UBP hükümeti, Kıb-Tek’i borç ödeyebilen bir yapıda devralmıştır” dedi.

“SADECE İHALEDEKİ İŞLER YAPILDI”

13 Haziran 2013 tarihine kadar geçen UBP hükümeti sürecinde, sadece bir önceki hükümet döneminde projelendirilip ihale aşamasına getirilen; Dikmen – Güneşköy arası 132 kV yüksek gerilim hattı, Yenişehir 22 kV Trafo Merkezi ve Teknecik Dizel santralleri çıkışına monte edilecek ikinci 100 mVA trafo yatırımlarının gerçekleştirildiğini kaydeden Kalyoncu, şunları anımsattı:

“BUNA RAĞMEN BORÇ 351 MİLYON’A YÜKSELDİ”

“Buna rağmen; UBP Hükümeti döneminde 15 Aralık 2012’de 351 milyon TL borç nedeniyle EL-SEN borçlu tüketicilerin elektrik akımlarını kesme eylemi başlattı. El-SEN’in eylemi sonuç verdi ve Kıb-Tek’in borcu 270 milyon TL’ye kadar geriledi. Ancak, elektrik üretim maliyetlerinin alınacak tedbirlerle düşürülmesini sağlayacak sendikanın sunduğu önlemlere gözlerini kapayan dönemin hükümeti, maliyetler artmış olmasına rağmen tarifeleri de uzun süre sabit tutması sonucu borcun azalması kalıcı olmadı ve borç yeniden artış trendine girdi.”

“BU HÜKÜMET KURUMU 325 MİLYON BORÇLA DEVRALDI”

13 Haziran 2013 tarihinde, borcun; 291 milyon TL olduğu Geçici Sibel Siber Hükümeti’nde ise,

hükümetin, erken genel seçimlere kadar süresi olacağı için, ülke genelinde hiçbir devlet kurumunda yönetim değişikliği yapılmadığı, Kurum Yönetim Kurulu’nun da önceki hükümet döneminde atanan yönetim olmaya devam ettiğini anımsatan Kalyoncu, erken genel seçimin ardından CTP- BG – DP- UG Hükümeti’nin kurulmasıyla Yönetim Kurulu’nun değişmediğini hatırlattı. Kıb-Tek’in borç miktarının 325 milyon TL olduğu dönemde, CTP- DP hükümetinin kendi Yönetim Kurulu’nu göreve getirdiği ve yeni atanan Kurum Yönetim Kurulu’nun ilk önemli icraatının elektrik tarifelerine yüklü miktarda zam yapmak olduğunu anımsatan Tuluy Kalyoncu, şöyle konuştu:

“BAŞARILAMAYAN PROJELER HAYATA GEÇİRİLDİ”

“Mevcut maliyetleri aşağı düşürücü tedbirleri uygulamaya koymadan ilk icraat olarak zammın düşünülmesi, haklı bir tepki toplamıştı. Önceki hükümet döneminde önceleri rafa kaldırılan sonra birkaç kez ihalesiz olarak devam ettirilmek istenen ancak başarılamayan uzaktan erişimli sayaç projesine kalındığı yerden devam edildi ve şu ana kadar iki seferde olmak üzere 44 bin adet sayaç ihale edildi. Artan tüketime cevap verebilmek ve bunu şu an için mevcut olan en düşük üretim maliyeti ile gerçekleştirebilmek amacıyla 43 milyon 500 bin TL değerinde toplam 35 MW gücünde 2 dizel santralin Nisan 2015’de devreye girecek şekilde üretici firma ile sözleşme imzalandı.

“BORÇ BU HÜKÜMET DÖNEMİNDE STABİL OLDU”

Kurumun, 19 Kasım 2014 tarihli bugünkü borç miktarının; 331 milyon 500 bin TL olduğunu da açıklayan Tuluy Kalyoncu, “Görüleceği gibi UBP Hükümeti döneminde sendikanın eylemliliği süresi hariç sürekli artış trendinde olan borç miktarı son 1 yıllık süre içerisinde stabil bir hal almıştır. İddia edildiği gibi son 1 yıl içerisinde 100 milyon artış yoktur” dedi.