Deniz Abidin

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Genel Koordinatörü Hürrem Tulga,yaşama geçirilmeye çalışılan  İnşaat Taşeronları Birliği Yasasıyla amaçlananın Esnaf ve Zaanatkarlar Odası’nın altının boşaltıltmak olduğunu belirtti. Konuyla ilgili Yeni Bakış’a konuşan Tulga, odaya yönelik geçmişte de birtakım benzer adımlar atıldığını anımsatarak, “ Birkaç yıl önce yeni bir yasa yaparak yeni bir oda oluşturup bizi de buna bağlamaya çalıştılar. Kurumsal olmayan bir oda üzerinden yasa yapmayı denediler bu girişim tutmadı. Biz bir süre önce Kooperatifimizi kurduk buna karşılık esnaf olmayan kişilere yeni bir kooperatif kurduruldu.  

Odanın başardığı her girişime karşılık başka bir girişim yapıldı. Geçtiğimiz gün ise Meclis'te İnşaat Taşeronları Birliği Yasa Tasarısı'nın komite toplantısına yapılan davet üzerine Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası adına katıldık ve burda da  esnaf ve zaanatkar bünyesinde olan 26 sektörün oda bünyesinden koparılmak istendiğini gözlemledik” dedi.

"Dünyada bütün bu sektörler esnaf ve zaanatkarlara bağlıdır"

Tulga, şunları söyledi, "Demirci, kalıpçı, alüminyumcu, mobilyacı, tesisatçı  gibi alanlar gündemdeki tasarının yasallaşması durumunda İnşaat Taşeronları Birliği'nin bünyesine geçecek. AB'de Türkiye'de ve Güney Kıbrıs'ta tüm bu meslekler zaanatkar meslek grupları olarak anılır. Dünyada  bu sektörler esnaf ve zaanatkarlara bağlıdır. Dünyada bu böyle iken burada bizim odamızdan bu sektörlerin ayrılması isteniyor"

"Bir kuruluşun bölünmesi gücünü yitirebilir"

Tulga, "Bu derece utanmazca bir yasa gündeme geldi ve bizi görüşmeye çağırdılar" diyerek, oda ile bunun hiç paylaşılmadığı, fikir alışverişi yapılmadığını söyledi. Tulga, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası'nın yaptığı iyi şeylerin rahatsız edici olduğunu ifade ederek, bir kuruluşun bölünmesiyle gücünü yitireceğini belirtti. Tulga, gücün her zaman birlikte hareket etmekten doğacağına dikkat çekerek, "Bugüne kadar bizim sadece çıraklık  okulumuzda harcadığımız aidat miktarı 2 milyon lirayı buldu"diye konuştu. Tulga, 6 yıldır yürüttükleri bu faaliyette devletin yaptığı katkının 500 bini bulmadığını söyledi. Tulga, oda olarak kamu görevi yaptıklarını kaydetti.

"Sektörler siyasetçinin oyuncağı haline geldi"

Tulga, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası'nın bölünmek istendiğini dile getirerek, farklı bir yasa ile bünyesinden bazı dalların koparılmak istendiğini, bunun bir işe yaramayacağını  belirtti. Tulga, "Taksiciler ayrı örgütlendi, otobüsçüler ayrı örgütlendi, ama sorunlar devam ediyor, hatta büyüyor. Sektörler siyasetçinin oyuncağı haline geldi. Bana bölündükçe çoğalan bir sektör söyleyebilir misiniz? Çok açık ki amaç böl yönet politikasıdır" dedi.

Tulga, esnaf ve zaanatkarların,  mikro orta küçük boy işletmeler olarak  tanımlandığını belirterek, birlikte hareket edebilmeleri için de birlikler kurulduğunu kaydetti.

"Bu tutum topluma yöneliktir"

Tulga, şöyle devam etti, "İnşaatı, mimarları, çevrecileri, mimar mühendis odasından  koparalım? Sanayicileri de dağıtalım. Dolayısıyla bize yönelik olarak görülen bu tutum sadece bize yönelik değildir. Bu tutum topluma yöneliktir. Komitede  İnşaat Taşeronları Birliği Yasa Tasarısı için genel bir değerlendirme geçtiğimiz gün yapıldı. Pazartesi günü mimar mühendisler, müteahitler ve ilgili kesimler biraraya gelip bir tavır geliştireceklerdir. Beklentimiz de odur. Tavsiyemiz, akıl almaz bu uygulamaları bir an önce  bitirsinler"