Ceren Ercih

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. Belediyenin mali yapısında geçmişten beri sıkıntılar olduğunu belirten Kaya, belediyenin yapısındaki kara deliklerin kapatılması için iğne ile kuyu kazdıklarını söyledi. Lefke bölgesinde bulunan Cengiz Topel Hastanesinin kapatılıp yerine Güzelyurt bölgesinde bir hastane açma görüşünü ise onaylamayan Kaya, Güzelyurt’taki sağlık ocağının ve Lefke bölgesindeki Cengiz Topel Hastanesinin yenilenip eski faal yapılarına kavuşturulması gerektiğini ifade etti. 

“İĞNE İLE KUYU KAZAR GİBİ” 

Belediyenin mali yapısında geçmişten beri ciddi karadeliklerin olduğunu ve karadeliklerin oluşması noktasında henüz hukuka başvurulmadığını belirten Kaya, “Hukuka yansıtılması gereken elimizde bir takım noktalar var. Onları da yansıtacağız çünkü bunlar belediyeyi ciddi şekilde zarara uğratan konulardı. Bunlarla ilgili elimizde yeterli belgede vardır. İğneyle kuyu kazar gibi bazı verilere ulaşmak için çabaladık bu da tabii belli bir süreç aldı” dedi. Kaya, Ağustos başı itibari ile tüm ileri tarihli çeklerin belediyeye ulaştırılması için gerekli duyuruları yaptıklarını belirtti ve şunları kaydetti; “Yüz küsur çek yaprağının kökünde tarihin ne olduğu, kime yazıldığı, ne miktarda olduğu bulunamadı. İleri tarihli çekler başlı başlına yasa dışı bir olay. Hiçbir şekilde ileri tarihli bir çek yazamazsınız karşılığı bankada yoksa.” 

“DOKTOR SAYISI 5” 

Güzelyurt Bölgesi’ne yapılacak olan hastane yerine olan bir hastaneyi eski gibi faal yapmanın daha mantıklı olacağını savunan Kaya, bir de Cengiz Topel Hastanesinin doktor sayısındaki yetersizliğe vurgu yaptı. “Cengiz Topel Hastanesi 85 yıllık bir hastane. O bölgedeki tüm Türk ve Rum köylerine döneminde hizmet etti. 1974 sonrası tüm bölgeye hizmet etti. Doktor sayısının yeterli olduğu dönemlerde çok bir yüzde ile çalıştı. Bugün 22-23 olan doktor kadrosu5’e düştü ve öğrendiğimiz bilgilere göre de yılbaşında bu 5 doktordan 1’e düşüyor.” şeklinde ifadelere yer veren Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü; “Güzelyurt’taki insan içinde bir sağlık hizmeti problemi vardır. Burada bu paranın en akılcı yönü Cengiz Topel Hastanesi’nin fiziki eksikliklerini tamamlanması, giderilmesi ve çalışır bir hale getirilmesi gerekir. Güzelyurt sağlık ocağının da daha işlevsel hale getirilmesidir.”