Suna Erden

Yıllar içinde kanser hastalığına yakalanan çocuk sayısında artış, Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde görevlendirilen Çocuk Onkoloji Uzmanı sayısında azalma oldu. Öte yandan Çocuk Onkoloji Servisi’ndeki yer sıkıntısı ise bir türlü çözülemedi 

Ülkemizde en büyük sağlık sorunlarından biri olan kanser hastalığı genç, yaşlı, çocuk demeden herkesi pençesine alıyor. Her yaş grubunun karşı karşıya olduğu kanser iletti, ne yazık ki yeni doğmuş bebeklerin bile yakasına yapışıyor. Yapılan araştırmalar ülkemizde yüzlerce kanser hastası olduğunu ortaya koyarken, kanser hastalığına yakalanan çocuk sayısı da yıldan yıla artıyor. Ancak buna rağmen Çocuk Onkoloji bölümündeki yer sıkıntısı ise yıllardır giderilemiyor. 

Star Kıbrıs’a konuşan Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı Koordinatör Yardımcısı Övgü İnce, Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Çocuk Onkoloji servisinde tek bir tane Onkoloji doktoru olduğunu, Çocuk Onkoloji Servisi’nde yer sıkıntısı yaşandığını ve yeni yapılacak Onkoloji Hastanesi’ne Çocuk Onkoloji Servisi’nin taşınmayacağını dile getirdi. İnce, Onkoloji Uzmanı kadrosunun yetersizliğinden dolayı böyle bir kararın alındığını belirterek açıklamalarda bulundu. 

DÖRT YIL ÖNCEKİ SORUN, BUGÜN OLDUĞU GİBİ DURUYOR 

Kanser hastalığı ülkemizin kanayan yarası haline gelirken, amansız hastalığa yakalanan çocukların tedavi gördüğü Çocuk Onkoloji Servisi’ndeki yer sıkıntısı sorunu yıllardır çözülemedi. Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı yetkilileri ile 2011 yılında görüşen Star Kıbrıs gazetesi, kanser hastası çocuklar ile ailelerinin yaşadıkları sıkıntılara, 45 kanser hastası çocuk olduğuna, bu çocukların arasında 3 buçuk yaşında bir kız çocuğu bulunduğuna dair bilgi alarak haberleştirmişti. 

Yetkililer o tarihte, kanser hastalığının tedavi sürecinde maddi ve manevi birçok güçlükle karşılaşan ailelerin en büyük sıkıntılarından birisinin de Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Onkoloji bölümündeki yer sıkıntısı olduğunu belirtmişti. 2011 yılında Vakıf Koordinatörü olarak görev yapan Gediz İnan , o dönemki sağlık bakanı Ahmet Kaşif’in Çocuk Onkoloji bölümündeki yer sıkıntısının giderileceğine dair söz verdiğini ancak bu sözün yerine getirilmediğini belirtmişti. 

YILLAR SORUNLARI ÇÖZMÜYOR 

Star Kıbrıs’ta yayımlanan bu haberin üzerinden 4 yılı aşkın bir süre geçti. O tarihte vakfa üye olan kanser hastası çocuk sayısı 45 iken bu sayı günümüzde 67’ye yükseldi. Yıldan yıla kanser hastası çocuk sayısı artarken, Çocuk Onkoloji bölümündeki yer sıkıntısının giderileceğine dair verilen sözler de havada kaldı. Öte yandan Ocak 2015 tarihinde Çocuk Onkoloji Uzmanı Kudret Çağlar’ın istifası ile de Çocuk Onokolji Servisi’nde görevli onkoloji doktoru sayısı da 1’e düştü. 

YILLARCA BEKLEYİŞİN SONU HAYAL KIRIKLIĞI 

Koordinatör Yardımcısı Övgü İnce, Çocuk Onkoloji Servisi’nin yeni yapılacak olan Onkoloji Hastanesi’ne taşınmayacağını ifade etti. 

Sağlık Bakanlığı’ndan aldıkları bilgide sadece yetişkin onkoloji servisinin yeni hastaneye taşınacağını belirten İnce, “Çocuk Onkoloji Servisi yeni hastaneye taşınmayacak. Sadece yetişkin Onkoloji Servisi ve Dâhiliye Servisi taşınacak. Çünkü onkoloji doktoru sayısı az olduğu ve nöbet değişiminde sıkıntı yaşandığı için böyle bir kararın alınması uygun görüldü” dedi. 

RİSK ALTINDA KANSER TEDAVİSİ 

İnce, yetişkin kanser hastalarına nöbet döngüsünde dâhiliye doktorlarının bakacağını, Çocuk Onkoloji servisinde ise nöbet değişimlerinde Çocuk Servisi’nde görev yapan doktorların destek olacağını belirterek, “Çocuk Onkoloji Servisi’nde bir onkolog ve bir hematolog var. Bu nedenle nöbet değişimlerinde sıkıntı yaşanıyor. Bakanlıktan bize verilen bilgiye göre, Çocuk Hastalıkları Servisi, Çocuk Onkoloji Servisine destek olacak. Yani; onkolog doktor izinde olduğunda çocuk servisinde görevli doktor kanser hastası çocuklara bakacak” ifadelerini kullandı. 

Kanser hastalarının bağışıklık sisteminin zayıf olduğuna dikkati çeken İnci, gerek dâhiliye servisi, gerek çocuk servisinin enfeksiyonun yoğun olduğu servisler olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Kanser tedavisi gören kişilerin izole yaşaması gerekir. Mümkün olduğu kadar az insanla temas etmesi daha doğru olur. Mesela çocuk servisinde çalışan bir doktor, grip, kızamık gibi bulaşıcı hastalıklarla uğraşmaktadır. O doktorun oradan çıkıp kanserli çocuğa bakması ne kadar doğru olur. Öte yandan kemoterapi gördükleri için kanser hastalarının ve özellikle çocukların bağışıklığı zayıftır. Enfeksiyonun en çok olduğu birimlerde görevli doktorlara kanser hastalarının sorumluluğunun verilmesi doğru değildir.” 

SAYI ARTTI, İMKÂN AZALDI 

Yıldan yıla kanser hastalığına yakalanan çocuk sayısında artış olduğunu, buna rağmen Çocuk Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Kudret Çağlar’ın istifa etmesi ile tüm yükün tek bir doktorun omuzuna bindiğini kaydeden İnci, “Şuanda sadece Onokoloji Uzmanı Dilek Bilge çocuklarla ilgileniyor. Tüm yük bu doktorun omuzlarında ve büyük bir özveri ile çalışıyor. Bir tanede çocuk hematoloğu vardır. Öte yandan Çocuk Onkoloji bölümündeki yer sıkıntısı çözülememiştir” dedi. 

“RAHATSIZIZ, ÜZGÜNÜZ” 

Kanser hastalığı tedavisi gören çocukların ailelerine muhtaç olduğunu, yatılı tedavi gören çocuklarla annelerinin birlikte kalması gerektiğini kaydeden İnci, “Her çocuk ve annesi için bir oda gereklidir. Onkoloji servisi, tedavi sürecinde çocukların evleri gibidir. Ancak yer sıkıntısından dolayı sorunlar yaşanmaktadır. Bu konuyla ilgili çok rahatsız ve üzgünüz. Öte yandan Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi her servisiyle bitmiş durumdadır. Kanser hastası çocuklar ve yetişkinlerin tam donanımlı bir hastanede tedavi görmesi en büyük arzumuzdur” ifadelerini kullandı.