Ömer Kadiroğlu

Avcılık Federasyonu Başkanı Aysın Karaderi, kaçak avcılığın Mağusa ve Karpaz bölgelerinde daha yaygın bir şekilde görüldüğünü söyledi. Yasak olmasına rağmen pulyaların da buralarda avlandığının görüldüğünü ifade eden Karaderi, hatta pulya ticaretinin bile yapıldığına dikkat çekti.

Büyük Av Mevsimi’nin açılmasına kısa bir süre kala, geçtiğimiz gün köpeklerini gezintiye çıkaran avcılar İskele bölgesinde kurulmuş ağlara rastladı. Kaçak ağ ihbarını değerlendiren Avcılık Federasyonu ekipleri, dün bölgeye giderek ağları topladı. Civar köylerde de yapılan aramalarda, ilkel bir yöntem olan ve tavşan yakalamada kullanılan tel tuzaklar ile pulya yakalamada kullanılan yapışkan tuzaklar olan mikşalar (ökse) federasyon ekipleri tarafından toplandı.

Verilen uğraşlara rağmen bir türlü önüne geçilemeyen kaçak av yanında, göçmen kuş türü olan pulyaların adamıza gelmeye başladığı bu aylarda öldürülmesi, doğaseverler tarafından tepkilere neden olurken, ökse, ağ ve ilkel bir yöntem olan telle kaçak avın önüne bir türlü geçilemiyor.  

“Yasaların yeniden düzenlenmesi gerekiyor”

Avcılık Federasyonu Başkanı Aysın Karaderi, kaçak avcılığın Mağusa ve Karpaz bölgelerinde daha yaygın bir şekilde görüldüğünü söyledi. Yasak olmasına rağmen pulyaların da buralarda avlandığının görüldüğünü ifade eden Karaderi, hatta pulya ticaretinin bile yapıldığına dikkat çekti. Karaderi, yasaların verdiği imkânlar doğrultusunda kaçak avcılıkla mücadele ettiklerini belirterek, “Kaçak avcılığın önüne daha kolay geçilebilmesi için yasaların iyileştirilmesi gerekiyor” dedi. Karaderi, yasaların yetkililer tarafından yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Müdahale edemiyoruz”

Yapılan ihbarları değerlendirdiklerini de ekleyen Karaderi, bu değerlendirmeler yapılırken de bir takım sorunların yaşandığını söyledi. Yapılan ihbarları yalnızca arazide değerlendirebildiklerini belirten Karaderi, arama yapma yetkilerinin olmamasından dolayı ihbar edilen araçlar, ev ve iş yerleri üzerine yapılan ihbarlara müdahale edemediklerini anlattı.  Karaderi, “Yasalarda iyileştirme yapılmazsa müdahale edemeyiz” diyerek, 18 kişilik bir ekibe sahip olduklarını ve bunu artırmak için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

“Bölgelerde pusular yapılıyor”

Öte yandan av korucularının iş yapmadıkları ve kaçak avcılığın yayıldığını savunan kişiler olduğunu da ekleyen Karaderi, kaçak avcılığın önüne geçmek için ellerinden geleni fazlasıyla yaptıklarını söyledi. Karaderi, korucuların arazilerde pusular yaptığını ve ağların, mikşaların ve tellerin kurulduğunu tespit ettikleri bölgelerde avcıyı da yakalamak için pusu yaptıklarını kaydetti. Duyarlı avcılara da seslenen Karaderi, “Avcılar, Alo 140 ihbar hattına yapacakları ihbarın ardından tuzakların kurulu olduğu bölgeden uzaklaşmalı. Korucuların bölgede kuracakları pusuya engel olmamalılar” şeklinde konuştu.

“Kurulan pusular işe yaramıyor”

Sosyal medyada yapılan paylaşımlara da değinen Karaderi, video ve resimleri çeken kişilerin sosyal medyada paylaşmak yerine Federasyon’a ulaştırmalarını istedi. Karaderi, bu kişilerin konuyu fazla duyurmadan, kaçak avlananların daha kolay yakalanmalarını sağlayabileceğini belirtti. Yapılan paylaşımlar sonucu kişilerin kurduğu tuzakların deşifre edildiğini anladığını ifade eden Karaderi, avcının tuzakların yanına gelmediğini, böylece Av korucuları tarafından kurulan pusuların işlevsiz aldığını ekledi.

3(9).jpg

icerisinde-her-cesit-kus-turunun-seslerinin-kayitli-oldugu-ve-kktcde-satisi-yasak-olan-ses-cihazlari.jpg