RanaSARRO

"İŞÇİ SINIFI BİN 300 TL MAAŞA MAHKUM":

Açlık sınırının Bin 492 TL, yoksulluk sınırının ise 6 Bin 775 TL olduğu ülkede, özel sektör çalışanları net Bin 357 TL olan asgari ücret ile geçinmeye çalışıyor. Ülkede özel sektör çalışanlarının büyük oranda, net Bin 300 TL maaşa mahkum edilerek, açlık sınırının altında, sosyal güvencesiz ve daha zor şartlarda çalıştıklarına dikkat çekiliyor.

"AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞAM":

4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için gerekli olan beslenme kalıbı ve bu kalıptaki maddelerin Devlet Planlama Örgütü’nce açıklanan fiyatlarının ortalamaları alınarak, KTAMS tarafından hazırlanan rapor, ülkede özel sektörde çalışanların açlık sınırının altında yaşadığını ortaya koyuyor.

Ülkede, 4 kişilik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırının hesaplandığı rapora göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için yapması gereken minimum aylık zorunlu gıda harcaması 1,492 TL, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi ve insanca yaşayabilmesi için yapması gereken asgari harcama ise aylık 6,775 TL olarak belirlenirken, şu an özel sektör çalışanları net 1,357 TL olan asgari ücret ile geçinmeye çalışıyor. Vatandaşların kamuda çalışmak için verdiği uğraş ise yoğun şekilde sürüyor

ÇÖZÜM KAMUDA

Ülkede her geçen gün artan işsizlik ve özel sektördeki çalışma şartlarının cazip oluşu nedeniyle vatandaşlar, devlet kapılarını kendilerine çıkış yolu olarak görüyor. Özel sektörde çalışan vatandaşlar, maaş yetersizliği, gelecek belirsizliği ve sosyal haklardan yoksun olmaları nedeniyle, kamu işini tercih ediyor. Siyasiler ise kamuda çalışma imkanlarının kısıtlı olduğunu sürekli olarak vurguluyor.

"AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞAM"

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi'nden alınan 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için gerekli olan beslenme kalıbı ve bu kalıptaki maddelerin Devlet Planlama Örgütü'nce açıklanan fiyatlarının ortalamaları alınarak, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) tarafından hazırlanan rapor, ülkede özel sektörde çalışanların açlık sınırının altında yaşadığını ortaya koyuyor.

1-164.jpg

Detay Gazetesi Muhabiri Rana Sarro, işçi sendikaları ile görüştü ve özel sektörle kamu arasındaki uçurumu gözler önüne serdi. Sendika yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, özel sektör çalışanlarının açlık sınırının altında çalıştırıldıklarına dikkati çekerek, özel sektörün devlet eliyle geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bugünden başlayarak, 4 gün boyunca kamu ve özel sektör arasındaki farkları, maaşları, çalışma şartları ve çalışanların hakları arasındaki adaletsizliği 'Kamu - Özel Sektör Uçurum Dosyası'nda aktaracağız.

"AÇLIK SINIRI 1,492 TL"

KKTC Sağlık Bakanlığı'na bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi'nden alınan 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için gerekli olan beslenme kalıbı ve bu kalıptaki maddelerin Devlet Planlama Örgütü'nce açıklanan fiyatlarının ortalamaları alınarak, KTAMS'ın hazırladığı rapora göre, 4 kişilik bir aile için Haziran 2014 sonu itibariyle açlık sınırı 1,492 TL, yoksulluk sınırı ise 6,775 TL olarak gerçekleşti. Çalışmada 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için yapması gereken minimum aylık zorunlu gıda harcaması açlık sınırını, bu verinin hane halkı tüketim harcamasına dağıtılması ile ortaya çıkan veri ise yoksulluk sınırını vermektedir.

untitled-1-776.jpg

"İNSANCA YAŞAYABİLMESİ İÇİN AYLIK 6,775 TL"

KTAMS'ın yaptığı çalışmaya göre, sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken günlük harcama tutarı 12.72 TL, yetişkin bir erkek için 13.42 TL, 10-18 yaş erkek çocuk için 14.07 TL, 4-6 yaş kız çocuğu için 9.51 TL’dir. 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi ve insanca yaşayabilmesi için yapması gereken asgari harcama ise aylık 6,775 TL’dir. Devlet Planlama Örgütü’nün 2014 verilerine doğrultusunda, KKTC tüketici fiyatları endeksi ana grup ağırlıklarına göre, 4 kişilik bir ailenin gıda ve alkolsüz içeceklere 1,492 TL; alkollü içecekler ve tütüne 268 TL; giyim ve ayakkabıya 365 TL; konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlara 986 TL; mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetlerine 431 TL; sağlık için 281 TL; ulaştırma için 1,533 TL; haberleşme için 285 TL; eğlence ve kültüre 274 TL; eğitim için 282 TL; lokanta ve oteller için 281 TL, çeşitli mal ve hizmetler için 297 TL ayırması gerekmekte.