Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, “çözüme giden süreçte statü kavgası yaparak, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşmemek kendi ayağına kurşun sıkmaktır”  diyerek, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya kararını gözden geçirerek Lavrov ile görüşme çağrısınında bulundu.

İzcan, yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs sorunu nedeniyle iki taraf arasında temsiliyet sorunu bulunduğunu, BM kararları ve uluslararası hukuka göre Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınan devlet statüsünde olduğunu belirterek,“KKTC ise tanınmayan ve BM kararlarınca tanınması yasaklanan bir devlettir. Bu gerçek tüm açıklığı ile ortada dururken BM Güvenlik Konseyi üyesi devletlerden KKTC’yi tanımalarını veya  resmi görüşmeler yapmalarını beklemek arabayı atın önüne koymaktır” dedi.

Bu tutumun Kıbrıs Türk toplumunun çıkarlarına hizmet etmediğini savunan İzcan, Kıbrıs Türk toplumunun eşit statüye kavuşacağı kapsamlı çözüme ulaşmak için her türlü olanak ile diplomatik kanalların değerlendirilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletlerin yıllık toplantılarına Nikos Anastasiadis’in “Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı” olarak katılıp hitap ettiğini ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da katılıp temaslarda bulunduğunu hatırlatan İzcan, “O zaman neden BM toplantılarına katılıyoruz?” diye sordu.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı ile görüşmeyi reddetme kararına başta eski müzakereciler Ergün Olgun ile Osman Ertuğ olmak üzere “statükocu kesimlerden destek geldiğini, çözüm yanlısı kesimin ise doğru bulmadığını” kaydeden İzcan şöyle devam etti:

“Önümüzdeki günlerde, ABD ve Çin gibi BM Güvenlik Konseyi üyesi devlet yetkilileri de Adamızı ziyaret edeceklerdir. Onlarla da mı görüşülmeyecek? Gereksiz statü kavgalarına girmek bize hiçbir şey kazandırmadığı gibi kendi kendimizi izole etmekten başka bir işe yaramaz. BKP, Cumhurbaşkanı Akıncı’yı kararını gözden geçirmeye, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov ve diğer BM Güvenlik Konseyi üyesi devlet yetkilileri ile de  görüşmeye çağırır.”