Kubilay Kurçer

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, mülkiyetten doğacak tazminatı ödemeye Kıbrıslı Türkler’in gücünün yetmeyeceğini belirterek, bir fon oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bireysel mülkiyet hakkının tanınmasının tamamen iade anlamına gelmediğini belirten İzcan, konut hakkını devletin sağlamasının şart olduğunu ifade etti. 

ADA TV’de Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programına konuk olan BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, Kıbrıs sorununun en çetrefilli konu başlıklarından biri olan mülkiyetle ilgili tartışmaların Kıbrıs’ın bir gerçekliliği olduğunu ifade etti. 

“BİREYSEL BAŞVURU TAMAMEN İADE DEMEK DEĞİL” 

Bu noktadaki en önemli aşamanın Kıbrıslı Türklerin Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla tanıdığı bireysel mülkiyet hakkının, Kıbrıslı Türkler için de tanınması olduğunu belirten İzcan, bu durumun iyi anlaşılması gerektiğini ifade etti. İzcan, bireysel mülkiyet hakkını tanımanın tümüyle iade anlamına gelmediğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bireyin mülkiyet hakkını tanımak bütün mülklerin bireye geri iade edileceği anlamına gelmez. 1974 itibariyle mal kiminse onundur. Sonra denmiştir ki bu mülkün tazminat edilmesi veya iade edilmesi, takas edilmesi yöntemleri kullanılacaktır. Mülkiyet komisyonunda ağırlıklı tazminata önem verilerek kullanılmıştır. İki lider bir adım daha ileri gitti ve dedi ki, bireyin mülkiyet hakkını iki toplum için de tanıyoruz. Bu defa Kıbrıslı Türklerinde bireysel mülkiyet hakkı tanınıyor. İki lider 3 ayakla çözüme yönünde prensipte karara vardılar.” 

“KOÇAN VERMEYİN DEMİŞTİK” 

Yine, mülkiyet konusundaki en büyük sorunun İTEM Yasası ve dağıtılan koçanlar olduğunu belirten İzcan, bu konunun önümüzdeki en karışık sorun olacağını söyledi: 

“20 TL’den koçanlar mülkler uluslararası hukuka aykırıdır. Bir anlaşma olmadan fiili durum yaratılıyor. Bunu yapacağınıza devlet, uzun vadeli kira yöntemiyle kullanım hakkı versin ama koçan vermesin dedik.” 

“BİR FON OLUŞMALI” 

Kıbrıslı Türklerin mevduatlarının ve bütçelerinin mülkiyetten doğacak tazminatları ödemeye yeterli olamayacağına vurgu yapan İzcan, bir fon kurulmasını ve bu bedellerin o fondan ödenmesini önerdi: 

“Bizim bankalardaki bütün mevduatımız 6 milyar dolar. TC’ ye 5 milyar TL lik dış borcumuz var, iç borcumuz 6 milyar TL. Toplam 11 milyar TL yaklaşık 3-4 milyar dolar eder yani bütün paramızı versek borcu ödeyemeyiz. Bir şekilde kaynağın oluşturulması lazım, bu sorunu bu hale gelmesinde payı olanların kaynak yaratması lazım. Aksi halde kriterler konulursa tazminat, takas, iade dersiniz, ağırlıklı tazminata yönelecekseniz bu paranın bir kaynaktan ödenmesi lazım.” 

“TDP SICAK BAKMIYOR” 

Son olarak bir dönem Toplumcu Demokrasi Partisi’yle birlikte çatı parti kurma konusunda fikir beyan eden İzcan, bu noktadaki çalışmaların hangi aşamada olduğuna dair bir soruyu da yanıtladı. “TDP bu fikre sıcak bakmıyor “dedi.