Suna Erden

Lefkoşa’da Temmuz-Eylül ayları arasında meydana gelen kuyumcu soygunu olayında Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde tutuklu bulunan İranlı Saeid Rohani, Arash Nourbakhsh, Majid Emami ve Manosur Rajabi dün sabaha karşı firar etti. Firar olayı ile ilgili açıklama yapan polis, zanlıların saat 04.30 sıralarında hücrenin havalandırma kısmına açılan demir ızgarayı söktüğünü, havalandırma boşluğundan çıkarak firar ettiğini, ayrıca Polis Genel Müdürlüğü Denetleme Kurulu tarafından olayda ihmali görülen personel hakkında idari soruşturma başlatıldığını belirtti. Yaşanan firar olayının ardından polis teşkilatı alarma geçti. Gün boyu yapılan aramalarda firariler bulunamazken, gece saat 22.00 sıralarında Güney Kıbrıs’a kaçmaya çalışırlarken BM askerleri tarafından yakalandı. Firarilerin gün boyu saklandıkları, hava kararınca Dereboyu Bölgesi’nde eski makarna fabrikası civarlarından Güney’e kaçmaya çalışırken yakalandıkları belirtildi. 

SOYGUNLARI DA, FİRARI DA SAAT 04.00 SULARINDA YAPTILAR 

Ülkede turist olarak bulunan İranlı soyguncular ilk vukuatlarını Lefkoşa’da Temmuz ayında gerçekleştirmişti. İranlı zanlılar, Metropol bölgesinde bulunan Lal Kuyumculuk isimli kuyumcu dükkanının camlarını kırıp 12 bin TL değerinden kol saati çalmıştı. Bu olayın ardından eylemlerine bir buçuk ay ara veren zanlılar 10 Eylül tarihinde yine harekete geçti. İranlılar, 10 Eylül saat 04.00 sıralarında yine aynı bölgede bulunan Erdinç Kuyumculuk isimli işyerinin vitrin camını kırıp 197 bin TL değerinde altın ve ziynet eşyası çaldı. Bu olayın üzerinden 3 gün geçtikten sonra zanlılar 15 Eylül tarihinde de Küçük Kaymaklı bölgesinde Galeria İşhanı içerisinde bulunan Altınbaş Kuyumculuk’un arka vitrin camını kırıp 800 bin TL değerinde pırlanta ve altın çaldı. İranlılar bu soygunu da yine saat 04.00 sıralarında gerçekleştirdi. 

ÖZEL EKİP BAŞARILI BİR OPERASYONLA SOYGUNU AYDINLATTI 

Ardı ardına gelen soygunların ardından özel bir ekip kuruldu ve olay yerinde bulunan Arapça yazılı pet şişe, Girne’de bir markete ait alışveriş poşeti ve olayda kullanılan matrix marka kiralık aracın izi sürülerek olası şüpheliler tespit edildi. Narkotik, Cürümleri Önleme Şubesi ve Adli Şube Ekipleri’nin ortaklaşa düzenledikleri çalışmada günlerce pusu kuruldu ve şüpheli görülen İranlılar takibe alındı. 

ONLAR HAREKETE GEÇTİ, POLİSTE DURMADI 

İki hafta süren takip sonucu İranlılar, 30 Eylül tarihinde çaldıkları altınları ülkeden çıkarmak için harekete geçince, poliste harekete geçti. İranlılar ve suç ortaklarından oluşan toplam 9 kişiden 7’si Ercan Havaalanı’nda, iki kişi de Girne’deki bir otelde çalınan altınların bir kısmı ile yakalandı. 

BUGÜN MAHKEMEYE ÇIKARILACAKLARDI 

Lefkoşa’da mahkemeye çıkarılan zanlılardan beşi soruşturmanın ardından yargılanmak üzere geçtiğimiz hafta cezaevine gönderildi. Soygun suçunu işleyen ve organize eden zanlılar Saeid Rohani, Arash Nourbakhsh, Majid Emami ve Manosur Rajabi’nin ise polisteki tutuklulukları devam ediyordu. Zanlılar dün sabah Lefkoşa’da mahkemeye çıkarılarak teminata bağlanacaktı. Dört zanlı da diğer 5 zanlı gibi yargılanmak üzere cezaevine gönderilecekti. 

Bunu bilen uyanık dört zanlı polisten önce harekete geçti ve tutuklu bulundukları Lefkoşa Polis Müdürlüğü hücresinden firar etti. 

TÜMÜ DE FİRAR ETTİ 

Firar olayı ile ilgili açıklama yapan polis, kuyumcudan hırsızlık yapmak suçuyla Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde tutuklu bulunan İran uyruklu 4 kişinin, sabah saat 04.30 sıralarında hücrenin havalandırma kısmına açılan demir ızgarayı söktüğünü, havalandırma boşluğundan çıkarak firar ettiğini, bahse konu şahısların arandığını bildirdi. Polis, ayrıca Polis Genel Müdürlüğü Denetleme Kurulu tarafından olayda ihmali görülen personel hakkında idari soruşturma başlatıldığını belirtti. 

VİDALARI SÖKÜP, KAÇTILAR 

Zanlılar 2 buçuk metre yükseklikte hücrenin tavanında bulunan havalandırma ızgaralarının vidalarını henüz tespit edilemeyen bir şekilde açtılar. Zanlıların bu işlemi yapmak için bir kişinin diğer zanlının omuzlarına binip yaptığı tahmin edilirken, tünel şeklindeki havalandırma boşluğuna giren zanlılar polis binasının arka kısmına kadar girip oradan kayıplara karıştı. 

KAÇTIKLARI GİBİ YAKALANDILAR 

Meydana gelen firar olayının ardından ülkedeki tüm polis ekipleri alarma geçti. Tüm kara çıkış kapıları ve havaalanında önlem alınırken, şehir içlerinde ve anayollarda polis ekipleri gün boyu süren arama çalışmaları yaptı. Gün boyu yapılan aramalarda firariler bulunamazken, gece saat 22.00 sıralarında Güney Kıbrıs’a kaçmaya çalışırlarken BM askerleri tarafından yakalandı. Firarilerin gün boyu saklandıkları hava kararınca Dereboyu Bölgesi’nde eski makarna fabrikası civarlarından Güney’e kaçmaya çalışırken yakalandıkları belirtildi. BM askerleri tarafından yakalanan zanlıların iadesi için yapılan girişimlerin ardından, firariler Ledra Palace Sınır Kapısı’ndan KKTC polisine teslim edildi. KKTC makamlarının girişimleri sonucu iade edilen 4 firari, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Zanlılar, bugün mahkemeye çıkarılacak.