Tuğçe Ülkü Aydın

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, hastanelerde büyük özveriyle çalışılan kardiyoloji bölümlerinde başarılı işler yapıldığını söyledi.

Bakan Sucuoğlu, bu sabah Kardiyoloji Servisi’nin hizmetleriyle ilgili Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.

Sucuoğlu, hastanelerde yapılan başarılı çalışmaların basınla paylaşılması adına her üç haftada bir düzenledikleri basın toplantısına bir yenisini daha eklediklerini kaydetti.

Basın toplantısında, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Başhekimi Dr. Ersan Berksel, Kardiyoloji Klinik Şefi Dr. Gülgün Vaiz, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Feray, Gazimağusa Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Mehmet Artan, hastane ve bakanlık yetkilileri hazır bulundu.

SUCUOĞLU: “BÜYÜK ÖZVERİYLE ÇALIŞIYOR”

Bakan Sucuoğlu, hastanelerde yıllardır çok büyük özveri ile çalışan kardiyoloji bölümünün, başarılı işler yaptığını belirterek, bugünkü basın toplantısında kardiyoloji bölümüyle ilgili bilgi verileceğini söyledi.

Üç haftada bir gerçekleştirecekleri basın toplantısıyla amaçlarının sağlığın bir şekilde halka buluşması olduğunu kaydeden Sucuoğlu, sağlık alanında önemli işler başarıldığını, halkın yapılan güzel şeyleri yapanların ağzından dinlemelerinin önemine değindi.

Sadece bina ve çevreye bakılıp sağlığın değerlendirilmemesi gerektiğini kaydeden Sucuoğlu, yapılan güzel işlerin basınla paylaşılması amacında olduklarını söyledi.

1465550733.jpg

VAİZ: “TOPLUM AYDINLATILMALI”

Kardiyoloji Servisi Şefi Dr. Gülgün Vaiz, kalp damar hastalıklarının toplumu derinden etkileyen bir konu olduğuna işaret ederek, bu konuda toplumun aydınlatılmasının önemine işaret etti.

Geçtiğimiz ay 3-4 kişinin evinde ölü bulunduğunu ve ani ölüm denilen trajediyle karşılaşıldığını hatırlatan Vaiz, bu tür olayların toplumu derinden sarstığını söyledi.

2011 yılından beridir Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler’in dünyada bulaşıcı olmayan hastalıkların ölüme neden olduğunu ve en sık görülen ölüm nedenleri olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çeken Vaiz, “Bizim ülkemizde de en çok ölüm sebebi kalp ve damar hastalıklarıdır" dedi.

HAREKETSİZLİK, SAĞLIKSIZ BESLENME, SİGARA

Kalp damar hastalıklarının yaygın görülmesinin başlıca sebepleri arasında, hareketsizlik, sağlıksız beslenme, sigara tütün kullanımının fazla olması, obezite, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kolesterol, yüksek oranda tuz tüketiminin geldiğine vurgu yapan Vaiz, kalp ve damar hastalıklarının ülkede, Türkiye’de ve az gelişmiş ülkelerde sıklıkla 45 yaş altı kişilerde görüldüğünü anlattı.

Lefkoşa Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nün 1998 yılında, Kalp ve Damar Cerrahisi’nin ise 2007’de kurulduğunu ifade eden Dr. Gülgün Vaiz, kardiyoloji bölümü ile ilgili detaylı bilgi verdi.

“KALP KRİZİ ÖNLENEBİLİR HASTALIKLARDAN”

Yılda 2 bin hastanın yattığı kardiyoloji servisinde, bin 500 civarı anjiyo yapıldığını anlatan Vaiz, kalp krizlerinin önlenebilir hastalıklardan olduğunu, çok az kişide ani ölüm görüldüğünü vurguladı.

Vaiz, kalp krizi geçiren hastaların yüzde 80’inde rahatsızlığın önceden bulgu verdiğini belirterek, şikayeti olanların mutlak süratle acil servislere müracaat etmesi gerektiğine dikkat çekti. 
 
“21. YÜZYILDA KALP KRİZİ ÖLÜMCÜL OLMAMALI”

21. yüzyılda kalp krizlerinin ölümcül olmaması gerektiğine işaret eden Vaiz, yüksek tansiyon ve kolesterol hastalarının sıkıntısı olduğunda muhakkak doktora gitmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

FERAY: “ACİL MÜDAHALELER İÇİN OLDUKÇA İYİ DURUMDAYIZ”

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Feray, kardiyoloji servisinin yeterli olduğunu vurgulayarak, bu konuda toplumun bilgilendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Kalp krizleri için hastanede sürekli bir nöbetçi doktor bulunduğunu ve bir doktorun da ciddi durumlar için on-call olduğunu vurgulayan Feray, erken müdahale için hazır olduklarını, halkın bunu bilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Gidilecek daha çok yol, yapılacak daha çok iş olduğunu belirten Feray, ancak acil müdahaleler ve yeterlilik açısından oldukça iyi durumda olduklarını sözlerine ekledi.

ARTAN: “GAZİMAĞUSA’DA İMKANLAR BİRAZ DAHA AZ”

Gazimağusa Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Mehmet Artan da basın toplantısında yaptığı konuşmada, Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde, Lefkoşa’daki imkanlardan biraz daha yoksun olarak çakıştıklarını belirterek, gerekli hallerde hastaları Lefkoşa’ya getirdiklerini söyledi.

Zor şartlarda iyi işler başardıklarını ifade eden Artan, eksikliklerinin ilgili bakan ve yetkililerle paylaşıldığını, sorunların çözülmesi halinde daha güzel işler başarabileceklerini kaydetti.

BERKSEL: “KARDİYOLOJİ HASTANENİN YÜKÜNÜ ÇEKİYOR”

Basın toplantısında son sözü alan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbatoğlu Hastanesi Başhekimi Dr. Ersan Berksel ise, Kardiyoloji Bölümü’nün hastanenin yükünü çektiğini belirterek, çok güzel hizmetler verdiğini belirtti.

HAFTADA 4 GÜN ANJİYO

7 doktorla hizmet veren kardiyoloji bölümünde haftada 4 gün anjiyo yapıldığını ve bu  anjiyoların çok başarılı olduğunu vurgulayan Berksel, dünya standartlarında anjiyo komplikasyonlarının 10 binde bir olduğunu ve ülkede görülen komplikasyonların bu rakama denk geldiğini vurguladı.

Hastanede şu anda EPS denilen elektro fizyolojik çalışma ile önceden by-pass geçirmiş hastalara pil uygulaması yapılmadığını belirten Berksel, bunun doktorlara kısa süreli eğitim verilmesiyle yapılabileceğini söyledi.

Berksel, bunun sevindirici olduğunu ifade ederek, doktorların bu eğitim için yeterli olduklarını da sözlerine ekledi.