Suna Erden

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, kamu personeline yapılan maaş artışının eşitlik olarak nitelendirildiğini ancak bunun hükümetin bir oyunu olduğunu dile getirdi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Kaptan, bazı milletvekillerine 130 TL artış yapıldığını belirterek, sosyal sigortalı, malul emekliler ve sosyal yardım ücreti alanlara 14 ile 27 lira gibi komik bir artış yapıldığını ifade etti. Kaptan, göç yasasından önce ve göç yasasından sonra işe başlayanlar arasında eşitlik adı altında yapılan artışın, çalışanı çalışana kırdırtmaktan başka bir işe yaramadığını kaydederek, “Sözde göç yasasından sonra işe girenlere daha fazla artış vererek yasadan önce işe başlayanlarla aynı dengeyi tutturmayı amaçladıklarını söylüyorlar. Ancak bu sistemi 30 bin yıl ile sürdürseler de göç yasasından sonra işe girenle önce girenleri eşitlemeleri mümkün değildir” dedi. 

"GERÇEK YÜZLERİ ORTAYA ÇIKTI"

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, göç yasasına karşı verilen mücadelede kendileri ile birlikte hareket edeceklerini söyleyenlerin gerçek yüzünün ortaya çıktığına işaret ederek, “Halkımızın bu yüzü görmesi için yaşanan sürece ve uygun görülen miktarlara bakmasıyeterlidir” şeklinde konuştu. Kaptan, kamu personeline yapılan artışları kabul etmeyeceklerini, sendikaların bunu değerlendirdiğini ve ilerleyen günlerde mutlaka bir eylem planında bir araya geleceklerini dile getirdi. 

"HALK YİNE KAYBETTİ"

Hükümetin halkı değil sadece sermayeyi düşündüğünü kaydeden Ahmet Kaptan, bu iddiasına gerekçe olarak da, elektriğe yapılan indirimi gösterdi. KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan şunları söyledi: “Hükümet aldığı kararda samimi değildir. Sözde elektrik fiyatlarına yapılan indirim halka sadece bir kuruş olarak yansıyacaktır. Yani 250 kilovat başına bir kuruş indirime gidilmesi genellikle bu tutarda elektrik kullanan halka 2 buçuk lira olarak yansıyacaktır. İndirimden asıl sermaye sahipleri faydalanacaktır.Çünkü sermayeye yüzde 36’ya varan indirim yapılırken,dar gelirlinin kullandığı elektriğe 1 kuruş indirim yapılmıştır. Böylelikle her zaman kaybeden yine halk olmuştur.” 

"ARADAKİ FARK CEPLERİNE İNDİ"

Uluslararası piyasada son bir yıl içerisinde petrol fiyatlarının yüzde 50 civarında düştüğünü, KKTC’de üç gün önce yapılan indirimle yüzde 20 indirim yapıldığını kaydeden Ahmet Kaptan, uluslararası piyasada oluşan indirimden yararlanamayan KKTC halkının ödediği paraların sermayenin cebine indiğini söyledi. Kaptan, “Döviz yükseldiğinde bağlantılı olarak temel tüketim maddelerine de artış geldi. Euro bir dönem 3’e yükseldi şimdi ise 2 buçuk civarına düştü. Euro yükseldiğinde temel ürünlere, taşımacılığa ve birçok şeye zam geldi. Ancak bugün petrol fiyatı düşerken dolar ve Euro değer kaybederken, daha önceki artıştan kaynaklanan zamlar geri alınmadı. Sadece petrol ve petrol kaynaklı akaryakıt, tüp gaz fiyatı birazcık indi” ifadelerini kullandı. 

"DENETİM MEKANİZMASI ÇALIŞMIYOR"

Dövizde son zamanlarda önemli oranda yaşanan düşüşten dolayı arada oluşan farkın denetlenmesi gerektiğini ifade eden KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, Ticaret Dairesi’nin piyasada denetim yapması gerektiğini söyledi. Kaptan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün ülkede bir yılın içerisinde yüzde 20 oranında akaryakıta indirim yapılıyor ama piyasaya ve marketlere bunun yansıması maalesef gerçekleşmiyor ve bu arada oluşan fark da sermayenin cebine kar olarak kalıyor.Hükümetise sadece film izler gibi süreci seyrediyor. Ticaret Dairesi’nin denetim mekanizmasını çalıştırması gerekirken, bunu yapmıyor çünkü kendini orada tutanları kollayıp destekliyor.”