Lefkoşa Surlariçi’ndeki yıkık dökük evde yaşam mücadelesi veren Zerrin Taşkın, yaşadığı sefalete rağmen beş çocuğuyla hayata tutunduğunu söyledi. “Ben S.O.S’ un projesindeydim. 3 ayda bir gıda yardımı yapıyorlardı, ya da çocuklarıma ikinci el elbise seçiyordum.  S.O.S projesinden çıkartıldım” şeklinde konuşan Taşkın, ayda bir verilecek eti ya da tavuğu istemediğini ifade etti.

Eşinden şiddet gördüğü için boşanan Taşkın, yaşadığı sefaleti Haberal Kıbrıslı gazetesine anlattı. 

“Evlendiğimde ilk 10 yılım çok güzel geçti. 10 yıldan sonra eşimin erkek kardeşi evimize geldi. Yaşadığımız çevrede arkadaşları vardı. Böyle olunca eşim eve gelmemeye başladı. Evde huzursuzluklar yaşanmaya başladığında eşim dayak atmaya başladı. Darp edildim, daha sonra hayatına aldığı kadını öğrenince, daha fazlasını da kaldıramadım, boşanmak istedim. Mahkeme kararıyla eşimden ayrıldıktan sonra, vermesi gereken1000 TL nafaka ücretini vermedi. Polis Genel Müdürlüğü’ne gittim, nafakamı ödemediği için işlem yaptı. O kâğıdı Sosyal Hizmetlere götürdüğümde 550 TL maaş bağladılar. 5 çocukla, 550 TL ile geçinmeye çalışıyorum” diyen Taşkın, evinde su tesisatı olmadığı için bulaşıklarını ve çamaşırlarını elinde, dışarıda yıkadığını belirtti.

“Çamaşırımı bugüne kadar elimde yıkadım”

Taşkın, “Geçen hafta bir gazete kampanyasından çamaşır makinesi kazandım. Evime getirdiler fakat kanalizasyon sistemi ve su tesisatı olmadığı için kurulum yapamadılar. ‘Tesisata geleceğiz’ dediler ama gelen olmadı” dedi. Belediye Başkanı Mehmet Harmancı’nın da evine geldiğini ifade eden Taşkın, “Başkanım bana yardım edin… Sözde kalmasın lütfen, çok çaresizim” dediğini anlattı.

“Elimden bir şey gelmiyor”

Mahkeme kararıyla1000 TL nafaka alması gerekirken ayrıldığı eşinin nafakasını ödemediğini açıklayan Taşkın, “Ben 5 tane çocukla geçinmeye çalıyorum. Daha fazlasını da yapamam. 35 yaşındayım. Kendi yaşadığım çocukluğu ve şimdiki çocukları düşününce, çocuklarıma daha fazlasını yapmak istesem de elimden bir şey gelmiyor. 10 yıl sonra bir ayağım çukurda olacak. Ama benim hiçbir güvencem yok. Şu anda sadece 10 TL param var” dedi. 

Yardımdan aldığı parayla küçük kızının kırık kolu için gittiği hastane masrafını ödeyen Taşkın, çocukları için elinden geleni yapacağını söyledi.

“Bana ‘biz sana yardım edemeyiz’ dediler”

Taşkın sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Sosyal Hizmetlere gittiğimde bana ‘biz sana yardım edemeyiz’ dediler. Bana yardım edemezseniz, hem kapıma gelemezsiniz, hem de çocuklarımı alamazsınız benden. Çünkü ben sizin sosyal faaliyetlerinize katılmıyorum.  Bir yardım almıyorum, bana ayda bir vereceğiniz eti, ya da tavuğu istemiyorum.”

2(7).jpg

“Çocuklarımı veremem”

 Taşkın, Sosyal Hizmetler’in çocuklarını almasına karşı olduğunu, kendisine “Ben sana çıkartıp da cebimden veremem bu parayı” dendiğini ifade ederek, “Ben çocuklarımın benden alınmasını asla istemem. Evlatlarımı vermem. Kendimi feda ederim; yine de 5 tabağı 3 yapmam” dedi.

“Yardım edildiği zaman sosyal hizmetler beni arıyor”

Taşkın, “Ben S.O.S’ un projesindeydim. Şimdi 3 ayda bir gıda yardımı yapıyorlardı, ya da çocuklarıma ikinci el elbise seçiyordum.  Zerrin Hanım ‘sizi projeden çıkartıyoruz’ dedi. Nedeni ise şuydu; Ben çocuklarım için ücret olarak 50 TL verirsem gerisini onlar ilave edip çocuklarımı aktivitelere gönderiyordu. Ben de kendimi buna hazır hissetmediğimi söylediğimde, ‘belli bir süre var projeden çıkacaksın’ dedi. Sosyal Hizmetler’den yararlananlar televizyona ya da gazeteye çıkmaktan korkarlar. Yardım ettiklerinin kendilerini eksik göstermeleri açısından medyada hoş karşılanmayacağı bir durum yaşanıyor” dedi.

"Mart kedileri gibi seçim zamanında mı geliyorsun’ dedi…” 

Sosyal hizmetler konusunda çok sorun yaşadığını belirten Taşkın, “Sosyal hizmetler konusunda Cumhurbaşkanlığına gittiğim zaman bana ‘Mart kedileri gibi seçim zamanında mı geliyorsun’ dedi. Cumhurbaşkanı özel kalemi de ‘gel girelim mutfağa ne varsa paylaşalım’ dedi. Ben oraya dilenmeye gitmedim!” şeklinde konuştu. 

Kendisinin sosyal hizmetlerde büyüdüğünü ifade eden Taşkın, çocuklarını asla Sosyal hizmetlere vermek istemediğini belirtirken, hükümetten para değil, yardım istediğini açıkladı.