İşte o mesaj:

İlk kez 2012 yılında Suudi Arabistanda rastlanan MERS(Middle East Respiratory Syndrome), coronaviruslar tarafından meydana getirilen ve solunum sisteminde rahatsızlığa neden olan bir hastalıktır. Son dönemde develerden insanlara bulaştığı düşünülen ve hacı adaylarında meydana gelen hastalıktan sorumlu tutulan MERS virüsü henüz çok iyi tanınmayan ve tedavisi üzerinde çalışmalar süren bir etkendir.

Etken virüse bugüne kadar yarasa, deve ve maymunlarda rastlanmış ve insandan insana bulaşmanın ancak çok ciddi vakalarda görüldüğü bildirilmiştir. Bu açıdan zoonotik bir hastalık olarak değerlendirilmesi gereken MERS açısından ülkemiz, canlı hayvan ithalatımızın olmayışı, deve nüfusunun bulunmaması gibi nedenlerle güvenli sayılabilir. Ciddi insan vakaları hospitalize edilerek ve ciddi olmayan vakalar ise evde tedavi edilebilir. Korunma amacıyla temel ve kişisel hijyen sağlanmalı ve şüpheli durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Son yıllarda SARS, Kuş Gribi, Domuz Gribi ve MERS gibi birçok zoonotik hastalık vahşi veya evcil hayvanlardan insanlara bulaşıp yerel salgınlar oluşturmuştur. Yerel salgınlar, insan hareketleri vasıtasıyla dünya çapında ciddi salgınlar meydana getirmiştir. Bu konuda dünyada olduğu gibi TEK SAĞLIK prensibine uygun olarak beşeri hekimlik, veteriner hekimlik ve vahşi yaşam biyologlarını kapsayan bir epidemiyolojik bilgi paylaşımı ve acil durumlarda müdahale yapabilecek bir yapının ülkemizde oluşturulması gerekmektedir.