CTP’nin 45. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde “Ortadoğu, Rusya – Türkiye İlişkileri ve Kıbrıs” konulu panel geçtiğimiz akşam Girne’de düzenlendi

Girne Dome Otel’de yapılan panelde CTP MYK Üyesi ve Dış İlişkiler Sekreteri Muhittin Tolga Özsağlam, Ali Dayıoğlu ve Nur Köprülü konuşma gerçekleştirdi.

Panelde, Ortadoğu’da son dönemlerde yaşanan savaş ortamı ile Rusya ve Türkiye arasında yaşanan krizin yanı sıra, Kıbrıs adasının Akdeniz’deki rolü ele alındı.

ÖZSAĞLAM: “RUSYA ORTADOĞU’DAN KOLAY KOLAY VAZGEÇMEZ”

CTP MYK Üyesi ve Dışilişkiler Sekreteri Muhittin Tolga Özsağlam, şu anda Ortadoğu’da savaş ortamının hâkim olduğunu ve bu savaş ortamındaki taraflardan birisinin Rusya’nın oluştuğunu söyledi.

Rusya’nın Ortadoğu’dan kolay kolay vazgeçmeyeceğini dile getiren Özsağlam, Rusların Türkiye tarafından ihanete uğradıklarını düşündüklerini belirtti.

1451056820.jpg

KÖPRÜLÜ: “ABD’NİN POLİTİKASI ORTADOĞU’YU ÖTEKİLEŞTİRDİ”

Ortadoğu’da son zamanlarda siyasal İslam politikasının yükseldiğine dikkat çeken Nur Köprülü, ABD ve batı devletlerinin “Yeşil Kuşak” politikasının da bunda etkili olduğuna vurgu yaptı.

Ortadoğu’da son dönemlerde adını sıkça duyurmaya başlayan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’in bu kadar yükselmesinin en büyük sebeplerinden birisinin de Amerika’nın 2001 yılından sonra terörle mücadele adı altında Ortadoğu’yu ötekileştirmesinin yattığına değinen Köprülü, 2003 yılında ABD’nin Irak’ı işgal etmesi sonucunda IŞİD’in temellerinin atıldığını ifade etti.

DAYIOĞLU: “ABD BÖL-YÖNET POLİTİKASI UYGULADI”

Ali Dayıoğlu, ABD’nin yıllardır Ortadoğu’da böl-yönet politikası uyguladığını ve siyasal İslam’ın da bu sayede yükseldiğine değindi.

Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgal etmesinin ardından uluslararası komünizmin yayılmasını engellemek amacıyla yeşil kuşak politikasının geliştirildiğini ve İslam’ın da silah olarak kullanıldığını anlatan Dayıoğlu, radikal İslam düşüncesinde olanların da ılımlaştırılıp ileride tehlike yaratmamalarının sağlandığını ifade etti.

1451056841.jpg