Malezya Yüksek Mahkemesi, uyuşturucu bulundurmak ve uyuşturucu ticareti nedeniyle, Mehmet Uçaner Oktay ve Muhammet Osman isimli iki Kıbrıslı Türke  verdiği ölüm cezalarını  iptal ederek yirmişer yıl hapis cezasına dönüştürdü.

Rum Yönetimi'nin yakından ilgilendiği davayla ilgili karar önceki gün açıklandı.

Rum Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, mahkeme kararı, 21 Kasım Pazartesi temyiz duruşması sırasında alındı.

Hapis cezası kararının, başlangıçta yukarıdaki suçlardan mahkum edilme tarihi olan 5 Kasım 2011 tarihinden itibaren geçerli olduğu açıklandı. Söz konusu suçlulardan birine 10 kırbaç cezası da verildi.

Tutuklanmalarından karar alınma anına kadar, her iki Kıbrıslı Türk’e, Rum Dışişleri Bakanlığı konsolosluğu tarafından tam destek verildi. Rum Yönetimi'nin Yeni Delhi Yüksek Komiserliği memurları tarafından sık sık hapishane ziyaret edilerek, ekonomik ve manevi destek verildi. Bunun dışında, bu olumlu sonucu elde etmeyi başaran uygun bir hukuk bürosu bulundu.

Rum Dışişleri Bakanlığı ve özellikle de Yeni Delhi`deki Yüksek Komiseri, tüm mahkeme sürecinde gerek tutuklular, gerek aileleri gerekse savunma avukatları işbirliği halinde çalıştılar.