Golden Tulip Otel’de düzenlenen basın toplantısında Dernek Başkanı Ahmet Ulubay, gücünü KKTC halkının vicdan, merhamet ve insaniyet duygularından alan Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayının, her yerde ve her koşulda insanlığın acılarını dindirmek ve onurunu korumak adına, bireyler arasında yardımlaşmayı ve dayanışmayı destekleyerek, barışı, saygıyı ve hoşgörüyü kuvvetlendiren ve yayan bir kuruluş olduğunu söyledi.

“DAHA FAZLA DESTEK GÖRMEK İSTİYORUZ”

Ulubay devlet ve hükümet yetkililerinden daha fazla destek görmek istediklerini, Uluslararası Kızılay Kızılhaç Federasyonu’nda gözlemci üyelikten tam üyeliğe geçiş sürecinin tamamlanabilmesi için öncelikle dernek yasasının geçmesi gerektiğini kaydetti.

2014 yılı içerisinde çeşitli gıda yardımları, kan kampanyaları, Suriyeli göçmenlere yardım gibi çeşitli konularda yardım faaliyetleri yaptıklarını kaydeden Ulubay, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı’nın dünyadaki tüm Kızılay ve Kızılhaç dernekleri gibi, belli ilkeler çerçevesinde hareket ettiğini, bunların insaniyetçiliği, ayrım gözetmemeyi, tarafsızlığı, bağımsızlığı, hayır kurumu niteliğini, birliği ve evrenselliği öngördüğünü söyledi.

Uluslararası Kızılay Kızılhaç Federasyonunun gözlemci üyesi olan Derneğin, insani ve evrensel değerleri taşıyan bir dernek olarak, imkânlarını daha da artırarak dünya insanına hizmet vermeyi istediğini söyleyen Ulubay, derneğin bir yasası olmamasının tam üye olmak konusundaki en büyük engeli oluşturduğunu kaydetti.

Kızılay kuruluşlarının artık deprem, yangın, su baskını gibi konuların dışına da çıkarak, psikolojik destek ve yardım, uyuşturucuyla mücadele gibi konulara da eğildiğini ifade eden Ulubay, sosyal devlet olma çabaları içerisinde, Kızılay’ın aslında devletin Anayasal görevlerinin bazılarını da yerine getirdiğini söyledi.

“BASININ GÜCÜNÜ DAHA FAZLA HİSSETMEK İSTİYORUZ”

KKTC’de 7 bölgede temsilciliği bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı’nın gönüllülük esasına dayalı çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Ulubay, basının gücünü arkalarında daha fazla hissetmek istediklerini ve çalışmalarını buna göre planlayacaklarını da aktardı.

Ulubay, İskele Kaymakamlığı’na teşekkür ederek, İskele’de Derneğe tahsis edilen 4 dönüm arazi üzerine soğuk hava özelliği de bulunan bir ambar yapılması için harekete geçtiklerini söyledi.

PSİKO-SOSYAL YARDIM VE UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE PROJELERİ

İhtiyaçlı kişilere psiko-sosyal ihtiyaçları doğrultusunda yardım, uyuşturucuyla mücadele konularında projeleri olduğunu da belirten Ulubay, Gazimağusa’daki kan kampanyasının hâlihazırda sürdüğünü, GSM operatörlerinden de “4142”ye boş mesaj atılarak 10 TL bağışta bulunabileceğini hatırlattı.

“GÜÇ NE SİLAHTA NE EKONOMİDE, İNSANİ KONULARDAKİ TAVIRLARDA”

Ulubay, ülkelerin esas gücünün ne silah, ne de ekonomisinin gücünde olduğunu esas olanın, insani konulardaki tavırlar olduğunu ifade ederek, Diyabet Derneği’yle birlikte proje ürettiklerini, engellilerle ilgili proje ürettiklerini, alkol sigara ve teknoloji bağımlılığıyla mücadele adına 4 psikolojik danışmanın Dernek bünyesinde faaliyet gösterdiğini ve İftar yemekleriyle ihtiyaçlı kişilerle toplumun birlik ve beraberliğine katkıda bulunduklarını anlattı.

“HÜKÜMETLERİN BİZE KARŞI İLGİSİ DÜNYA STANDARTLARINDA DEĞİL”

Gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin Kızılay’a karşı ilgisinin dünya standartlarında olmadığını kaydeden Ulubay, “Gerekli yardımı gördüğümüzü söyleyemem” diyerek, Kızılayın toplumun ortak mülkiyeti olduğunu ve uluslararası alanlarda tüm imkânsızlıklara rağmen mesafe almaya devam ettiğini vurguladı.

Ulubay, Derneğin kendi kapasitesinin üzerinde şeyler yapabileceğini, fakat gönüllülük esasından profesyonelliğe geçilmesi için Devletin katkısının şart olduğunu sözlerine ekledi.