Züleyha Karaman

KKTC Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkanı Doç. Dr. Kadri Bürüncük, mobil cihazlardan yapılan e-ticaretin her geçen gün artığını ve  tahminlere göre 2017 sonunda mobil aygıtlardan yapılan satın almaların dünya piyasasının yüzde 25’ine tekabül etmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Bu anlamda KKTC’de bazı yasaların çıkarılması gerektiğine vurgu yapan Kadri Bürüncük, bilişim suçları yasasının Mecliste görüşüldüğüne değinerek,

teknoparklar yasası, arge yasası ve e-ticaret yasasının Meclis alt komitesinde görüşülmeye başlanmış olmasından da geç de olsa mutlu olduklarını kaydetti.

Halkın Sesi’ne yaptığı açıklamada,  bilişimin, ülke ekonomisinin lokomotif sektörleri olan turizm ve eğitime eklenerek, önemli parçasını oluşturacağına inandıklarını belirten Bürüncük, bilişim sektörünün tüm sektörler içinde en hızlı büyüdüğünü kaydetti.

Bürüncük,“Çağımızın olmazsa olmazı Bilişim Teknolojileri (BİT) hayatımızın her alanına girmeye devam etmekte ve tüm sektörler içerisinde en hızlı bir şekilde büyümektedir” dedi.

BİT sektöründeki ilerlemelerin, özellikle gelişmekte olan ve nitelikli insan gücü barındıran ülkelere ciddi fırsatlar sunduğunu ve bu fırsatların ülke ekonomilerine ciddi getiriler sağladığını kaydeden Bürüncük, şu bilgileri paylaştı:

KKTC’DE 265 BİNDEN FAZLA 3G KULLANICISI VAR

“Kurumumuzun sektörden düzenli olarak topladığı ve yayınladığı verilere göre, Bilişim Teknolojileri cirosu 2011 yılında (211milyon TL) iken 2014 yılında (277milyon TL) ye ulaşmıştır. 2015 ikinci çeyrek verilerine göre abone başına aylık ortalama mobil konuşma miktarı AB’de 199 dakika iken KKTC’de 231 dakika olarak gerçekleşmiştir.  3G abone sayısı 265,266 iken 2G abone sayısı 171,988 abone olarak ölçülmüştür. Sabit internet kullanımı ise wireless 37,330 ve ADSL 20,954’dur. (KKTC 2014 sonu nüfus projeksiyonu 320,884 kişi - DPÖ)

Hiç kuşkusuz Bilişim Teknolojilerinin diğer sektörlere de pozitif etkisi giderek artmaktadır.”

“SİBER TEHDİTLER İNANILMAZ BOYUTLARDA”

Bürüncük, günümüz dünyasında siber tehditlerin de inanılmaz boyutlara ulaştığına işaret ederek, “Şirketler ve devletlerin bu konuya yatırımı giderek artmaktadır. Bireylerin kişisel verileri hedef alınırken, şirketler için daha büyük riskler doğmakta gizlilik ihlalleri, iş kaybı, hizmet kesintisi yaşanmaktadır. Devletler için daha derin ve sancılı süreçler oluşmaktadır” dedi.

Siber suçların dünya çapında yıllık maliyetinin 100 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Bürüncük, şöyle devam etti:

“SANİYEDE 18 KİŞİ SİBER SALDIRIYA MARUZ KALIYOR”

“Global Siber Güvenlik sektörü 2011’de 63 milyar dolar seviyesindeyken, 2017’de ikiye katlanarak 120 milyar dolar değerine ulaşacağı öngörülüyor.

Her gün 1 milyon adetten fazla yeni Malware diye bilinen kötü amaçlı yazılım programı üretiliyor.  Siber suçlara her yıl 556 milyon kişi kurban oluyor.

Bu yıl yaklaşık 42.8 milyon siber saldırının gerçekleşeceği tahmin ediliyor. 

Bu, günde 117,339 saldırı anlamına geliyor. Bu sayı günde 1.5 milyon kişi demek. Ya da her saniyede 18 kişi. Fidye saldırılarında önceki seneye göre yüzde 4,000 artış oldu. Kullanıcıların özel bilgilerinin hacklenerek şifrelendiği ve para karşılığı parolanın satıldığı bu saldırılar giderek artmaya devam ediyor.”

“4G ALT YAPI TESTLERİ GEÇEN YILTAMAMLANDI”

BTHK’nın, 2012 yılında resmi gazetede yayımlanan Elektronik Haberleşme Yasası ile oluşturulduğunu ve sektörde regulasyonun etkin bir şekilde başladığını anımsatan Kadri Bürüncük, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz sene içerisinde operatörlere verilen izinler kapsamında 4G altyapı testleri tamamlanmıştır. İlk piyasa analizleri tamamlanmış ve tüketicilerin daha rekabetçi bir piyasada hizmetlerden faydalanması için ilk adımlar atılmıştır. Bunların olumlu etkileri tüketici nezdinde görülmeye başlamıştır.

Baz istasyonlarının dünya standartları kapsamında kurulup işletilmesi konusunda titizlikle ölçümler gerçekleştirilmektedir.”

“E-TİCARET ARTIYOR”

BİT sektöründeki suçlar ile ilgili Bilişim suçları yasasının Mecliste görüşüldüğünü ifade ederek, mobil cihazlardan yapılan e-ticaretin artığına değinen Bürüncük, şöyle devam etti:

“Yapılan tahminlere göre 2017 yılı sonu itibariyle mobil aygıtlardan yapılan satın almaların, dünya piyasasının yüzde 25’ine tekabül edeceği öngörülüyor.  

Bu bağlamda Teknoparklar yasası, arge yasası ve e-ticaret yasasının Meclis alt komitesinde görüşülmeye başlamış olması geç de olsa bizleri mutlu etmektedir.”