Toplu taşımacılık master plan çalışması kapsamında, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı toplu taşımacılık modelini yerinde inceleyen Ulaştırma Bakanlığı heyeti, Eskişehir’in toplu taşımacılıkta uyguladığı bazı modellerin KKTC’de de uygulanmasının toplu taşımacılığı daha da kolaylaştıracağını ve ucuzlatacağını belirtti.

Eskişehir’de teknik incelemelerde bulunan heyet, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nu toplu ulaşımda kronikleşmiş sorunların çözümünde kararlı gördüklerini ve bundan umutlandıklarını ifade ederek, öncelikle para ödemede kullanılan akıllı kart ve akıllı kavşak sistemin KKTC’de de uygulanmasının toplu ulaşımda iyileşme sağlayacağını kaydetti.

Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, KKTC’de toplu taşımacılık ağı kurulmasına yönelik master plan çalışması kapsamında Ulaştırma Bakanlığı Plan Proje Müdürü ve İzin Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazmiye Çelebi başkanlığında, Eskişehir’de temas ve incelemelerde bulunan heyet üyeleri temaslarını değerlendirdi.

ÇELEBİ: “MASTER PLANI EKMEK, SU GİBİ İHTİYAÇ”

Ulaştırma Bakanlığı Plan Proje Müdürü ve İzin Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Nazmiye Çelebi, master planının KKTC için ekmek, su gibi ihtiyaç olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

KKTC’de gelecek nesillere bırakılabilecek, toplu taşımacılıkta bir master plan oluşturma hedefiyle yola çıktıklarını belirten Çelebi şunları kaydetti:

“Toplu Taşımacılıkta Master Planı, Sayın Bakanımız Tahsin Ertuğruloğlu’nun talimatlarıyla oluşturulan bir projedir. Pilot bölge belirleme uğraşlarımız var ama şuan Lefkoşa üzerinde yoğunlaşıyoruz. Bu amaçla Eskişehir’e teknik bir ziyaret düzenledik. Eskişehir ziyaretine, İTÜ’den iki akademisyen, Kar-İş’ten üç temsilci ve Polis Genel Müdürlüğü’nden Trafik Hizmetleri Bölüm Müdürü katıldı.

Kararlı adımlarla bu projeyi ilerletme hedefiyle yola çıktık. Bu amaçla, oteller, üniversiteler, otobüsçüler ve taşımacılığa asıl ihtiyacı olan sektörler ve bu sektörden ekmeğini kazanan birlikte toplantılar yaptık. Bir zemin etüdü çalışmasının ardın da toplu taşımacılık master planının KKTC için ekmek su gibi ihtiyaç olduğu çıktı.

Bugün hemen her evde 3-4 tane özel araç olduğunu görüyoruz. Bu hem trafik yoğunluğu açısından hem de ekonomik anlamda ülkemizin kaldıramayacağı bir yük. Köy otobüsleri artık işlevini yitirmiş durumda. Köy otobüslerinin öğrenci taşımacılığına yoğunlaştığını görüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan aldıkları para ile kendilerini döndürmeye çalışıyorlar. Taşımacılıkta kronikleşmiş sorunların aşılması için köklü çözümler bulmak biz yöneticilerin temel gayesi. Kararlı adımlarla bu projeye başladık.

Eskişehir’i seçmemizin sebebi, pilot bölge olarak KKTC’de belirleyeceğimiz ilçede, Eskişehir modelini uygulayacak olmamızdır. Eskişehir’de de toplu taşımacılık master planı İTÜ tarafından yapıldı, yine belediye, İTÜ ve paydaşlar vardı. Eskişehir’i, hem ölçek olarak, hem sosyal yapı olarak bize yakın olması nedeniyle seçtik. Uyguma yerlerini burada gözlemleme fırsatı bulduk.”

BEŞERLER: “AKILLI KAVŞAK SİSTEMİ LEFKOŞA’DA HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Polis Genel Müdürlüğü Trafik Bölüm Müdürü Ahmet Beşerler, akıllı kavşak sisteminin Lefkoşa’da da hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Polis Genel Müdürlüğü olarak trafik organizasyonu içersinde denetim ayağında çok önemli görevler üstlendiklerini ve eğitim konusunda da katkılar verdiklerini kaydeden Beşerler, şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizde trafik kazaları Avrupa Birliği ülkelerinin üzerinde. Burada en büyük amacımız trafik kazalarını AB ortalamaları düzeyine çekmektir, işte bu noktada toplu taşımacılık büyük bir önem arz etmektedir.

Ülkemizde toplu taşımacılık maalesef istenilen düzeyde değil.  KKTC heyeti olarak Eskişehir’de yaptığımız ziyaretlerde ve aldığımız brifinglerde buradaki toplu taşımacılığın sürekli, güvenli, konforlu ve halkın rağbet ettiği bir seviyede olduğunu gördük. Bunu bir model olarak biz de ülkemizde uygulayabiliriz.

Sürekli, güvenli ve konforlu bir taşımcılık, ucuz bir toplu taşımacılığın ülkemizde de yerleşmesi halinde insanlarımızın özel araçlarını daha az kullanacağını ve toplu taşımacılığa yöneleceğine inanıyorum.

Burada aldığımız bilgiler çok güzel. Özellikle Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin şehir içinde trafik organizasyonundaki hakimiyeti, katkısı takdire şayan bir durumda. Bizim ülkemizde bu çok büyük bir eksiklik.

Özellikle 5 büyük şehrimizdeki belediyelerimizi burayla kıyasladığım zaman trafik organizasyonun çok dışında olduklarını gördüm. Bir önce belediyelerin de şehir içi trafiğinde artık olaya müdahil olmaları gerekiyor.

Özellikle akıllı kavşak sistemlerinin burada yerleşmeye başladığını görmek çok etkilendiğim bir husustu. Akıllı kavşak sisteminin bizim başkentimiz Lefkoşa’da da hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyorum. Akıllı kavşak sistemlerinin devreye girmesi ile Lefkoşa trafiğinin çok büyük ölçüde rahatlayacağına inanıyorum.”

AYTAÇ:”İZLENİMLER MÜKEMMEL”

Kar-İş Başkanı Menteş Aytaç, izlenimleri “mükemmel” olarak değerlendirerek, bu gelişmelerin KKTC’de de olabileceğinin altını çizdi.
Aytaç görüşlerini şu şekilde aktardı:

“Öncelikle, Sayın Bakanımız Ertuğruloğlu’na ve İzin Kurulu Başkanına bu konuda atılacak adımlar öncesinde, bu gibi temaslar yapılması, bazı master planlarının örneklerinin yerinde görülüp incelenmesi gerektiğini beyan etmiştik. Bunun için Eskişehir seçildi. Bu doğru bir karardır. Eskişehir bizim yapımıza, düzenimize uygun, kültürümüze uygun bir şehir.

Taşımacılığını geliştirdiğini öğrendik. İzlenimlerim mükemmel. Belediye toplu ulaşım konusunda ilerlemiş. Para toplama konusundaki kart sorununu da bir bankayla çözmesi bize örnek teşkil edecektir.

Bizim de bu sistemleri, özellikle kavşaklarda kamera sistemindeki gelişmeleri gördükten sonra kendime şu soruyu soruyorum: Neden bizim ülkemizde de bu gelişmeler olmasın. Biz neden bu kadar geri kaldık diye de kendi kendime soruyorum.

Bana görece artık siyasiler elini taşın altına koyacak. Popülist yaklaşımlardan vazgeçecekler, radikal kararlarla ülkenin gelişmesi için ellerinden geleni yapmaları gerektiği inancındayım.

Biz ne kadar gelmiş, görmüş isek, ne kadar bu işin doğru olduğuna inanıyorsak da biz bir noktada duruyoruz, o noktadan sonra siyasilerin radikal kararlar çıkarıp, kanunları değiştirip, ülkenin gelişmesi için, toplu taşımacılığın gelişmesi için, toplu taşımacılığın bir noktaya götürülüp de hem toplu taşımacının kazanacağı hem de taşınan insanların kazanacağı bir sistemi yapmamız gerekiyor.

Eskişehir’de hocalarımızı dinledikten sonra bu sistemlerin geliştiğini, yapılabileceğini gördüm. Bunu üyelerime de anlatacağım. Bu konuda Sayın Bakanıma inanıyorum. Bana göre önce, para toplamada akılla kart sistemini ülkemize getirip yaygınlaştırmamız gerekiyor. Yalnız, bu, kendi parasal gücümüzle yapacağımız bir sistem değildir. Bu sistemin mutlaka desteklenmesi lazım. Toplu Ulaşım Fonu kurulmalı, o fondan yapılacak işlerin desteklenmesi gerekir.”

AKANDERE: “BELEDİYELERİN CİDDİ ÇALIŞTIĞINI GÖRDÜK”

Kar-İş Yönetim Kurulu Üyesi ve İtiraz Kurulu Temsilcisi Bekir Beksan Akandere, Eskişehir’de toplu ulaşımda belediyelerin çok ciddi çalıştığını gördüklerini belirti.

Akandere, ülkede bugüne kadar toplu taşımacılık konusunda herhangi bir master plan ortaya çıkarıp, bu yönde herhangi bir politika üretilmediğini belirterek, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve İzin Kurulu Başkanı ile böyle bir çalışmanın içerisinde bulunmaktan Kar-İş olarak mutluluk duyduklarını belirtti.

Akandere izlenimlerine ilişkin şu görüşleri aktardı:

“Eskişehir’deki izlenimlerimizde, ciddi anlamda, toplu taşımacılığın insan hayatında ne kadar önemli bir fonksiyona sahip olduğunun farkında olan bir belediyeyi ve bu bağlamda hem ucuza hem de her noktaya hizmet alabilmesi için, gerekli olan imkanı yaratmak için çok ciddi anlamda çalıştıklarını gördük.

Toplu taşımacılık için ciddi çözümler ürettiklerini gözlemledik. Eskişehir coğrafi yapısında dolayı ve üniversite şehri olmasından dolayı bizim ülkemize çok uygun bir yapıya sahip. Pilot şehir olarak burayı tespit etmek çok doğru bir yaklaşım oldu. Bu anlamda buradaki yapının kendi ülkemize adapte edilmesi ve toplu taşımacılığın insanların hizmet alabileceği yapıya gelebilmesi için master planının kendi ülkemizde de uygulanması ve gerekli süreç içerisinde toplu taşımacılık için çözüm üretmek çok doğru olacaktır.”

1453885898.jpg

SOLYALI: “BAKANIMIZ ADIM ATTI İNŞALLAH DEVAMI GELİR”

Kar-İş Yönetim Kurulu Üyesi ve İzin Kurulu Temsilcisi Uğur Solyalı,  Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun attığı adımların devamının gelmesi temennisinde bulunarak, şunları söyledi:

“Eskişehir’le bizim taşımacılık arasında ciddi farklılıklar vardır. Çok yoğun bölgelerde toplu taşımacılığı uyguladıklarını gözlemledim. Nüfus yapısının ve hareket alanının yoğun olduğu bölgelerde günlük ortalama 200 bin yolcunun taşındığını gördük. Bu ciddi rakamlar tabi. Bizim ülke ölçeğinin bayağı üzerinde. Ama bizim için de ciddi bir deneyim oldu. Çünkü burada varolan tecrübe çok önemli.

Tecrübenin ötesinde de burada yerel yönetimlerin direk işin içerisinde olması ve planlanmasıyla ilgili çok ciddi projeler hazırlamaları, proje ofisleri oluşturmaları, çok sayıda insanların buralarda görev alması bizler için toplu ulaşımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha öğrenmiş olduk. Bunu kendi ülkemizde planlama ve programlama açısından da yararlı olduğunu düşünüyorum. Ama belediyelerin hiçbir planlama ve projeleri olmaması da bir sıkıntı. Tabi bizim avantajımız da, şu anki Ulaştırma Bakanımız Tahsin Ertuğruloğlu’nun çok ciddi atılımları olduğunu düşünüyorum. Bakanımız bu konuda adım attı, inşallah devamı gelir. 

Daha önce siyasal olarak çok fazla umudumuz yoktu. Çünkü hiçbir İzin Kurulu veya Bakanlığı elinde bulunduranlar, toplu taşımacılığın hep düzenlenmesi gerektiği konusunda bir şeyler söylerlerdi. En üst makamdan tutun, Cumhurbaşkanından, başbakana, bakandan milletvekiline kadar herkes önemli olduğunu vurgulardı ama bir adım atılmamıştı. İlk adımlar ve güzel adımlar olduğunu ve ülkeye uyarlanabileceğini düşünüyorum. Eskişehir’deki model bizim ülkemize uyarlanabilir.”

ATAHAN: “ULAŞIMDAKİ OLUMSUZLUKLARIN ÜZERİNE HIZLA GİDİLİYOR”

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) Prof. Dr. Ali Osman Atahan da, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun gösterdiği kararlılıkla KKTC’de ulaşımdaki olumsuzlukların hızla üstüne gidildiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Eskişehir’e KKTC ekibiyle yaptığımız teknik gezi çok faydalı oldu. Türkiye’de toplu taşımanın, raylı sistemlerin ve düzenli kentleşmenin örnek şehirlerinden bir tanesi olan Eskişehir’de kültürün de yüksek olması sebebiyle şehirde bir düzen hakim.

Belediyenin başarılı çalışmalarını burada görmemek hatalı olur. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ve ekibinin yaptığı şehrin ulaştırma planlamasıyla birlikte bunun uygulamaya geçmesi anlamında detaylı bilgiler aldık, hem belediyeden hem Şoförler ve Otomobilciler Odası’ndan hem emniyetten.

Yaptığımız yerinde incelemelerde şehirde düzenli bir toplu taşıma sisteminin olduğu, yolların, bulvarların temiz, insanlara hizmet edebilecek şekilde düzenli olduğunu görüyoruz. İnsanların konfor içerisinde toplu taşımacılığa büyük bir güvenle yaklaştığını görüyoruz. Bu mutlu ediyor. İnşallah KKTC’de de bu veya buna benzer uygun çözümlerin getirilmesiyle insanların beklediği,  kültür seviyesi, rahatlama seviyesi, refah seviyesine ulaştırılması konusunda her türlü desteği vermemiz gerekiyor. 

Bu bir kültür, yaklaşım ve zaman işi. Yani sadece siyasi iradenin değil aynı zamanda teknolojinin de birlikte çalışmasıyla ortaya çıkacak bir sonuç. Eskişehir’de bunun çok güzel örneklerini gördüğümüz için umut doluyuz. Şuanda KKTC’de ulaşımdaki olumsuzlukların, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun gösterdiği kararlılıkla hızla üstüne gidileceği, makus tarihini yenerek daha iyi günlerin beklediğini görmemek yanlış olur. KKTC’de gerçekten olumlu bir ilerleme var. Bu ilerlemenin görüntüsü olan bu ekip de Eskişehir’de çok güzel sorular sordu, bir şeyler yapmaya niyeti olduğunu gösterdi.”