KSP Genel Sekreteri Mehmet Birinci yazılı açıklamasında, Nami’nin açıklamalarının özünün, “Kıbrıs’ta çözüm olması için Almanya ve AB, görüşmelerde devreye girsin, Kıbrıs Türk tarafını desteklesin, Kıbrıs Rum tarafını desteklemekten vazgeçsin” olduğunu iddia etti.

Kıbrıs’ın Kuzey ve Güneyindeki devletler ile hükümetlerin, “büyük güçlerin” ve “Anavatanların”, Kıbrıs sorununun çözümünde devreye girmelerini istediğini ifade eden Birinci, şöyle devam etti:

“Bu destekten alacakları güç ile kendi çıkarlarına uygun gördükleri bir sonuç elde etmektir. Bu sonuç bir anlaşma olabileceği gibi bir anlaşmazlığa da yol açabilecektir.

Bu konum ve bu durum Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar ve giderek Yunanistan ve Türkiye arasında düşmanlıklar ve husumetlere kaynak olmaktadır. Kıbrıslı Rumlar ve Türkler arasında kardeşliğe değil düşmanlığa yol açmaktadır. Kıbrıs’ın bağımsızlığına değil bağımlılığına yol açmaktadır.

KSP Merkez Komitesi, bu siyaseti, onun tüm temsilcilerini ve onlara destek olan tüm parti ve gurupları şiddetle kınadığını ilan etmektedir.”